Denken is een werkwoord. Denken is het vormen van een mening of oordeel over een onderwerp aan de hand van feitenkennis. Het begint met verzamelen van die kennis en verificatie of een "feit" waar en relevant is. Dat vereist inzicht, dat je verkrijgt door bestudering en ervaring.
Het trefwoord voor deze WE300 gaat iets verder dan "gewoon denken"; het is beschouwender, filosofischer.
Sommige mensen denken dat ze denken, maar roeptoeteren degene na die het luidst schreeuwt. Ze verwarren "denken" met "napraten", dat weinig intellectuele inspanning vereist.
Denken en voelen zijn niet hetzelfde, maar beïnvloeden elkaar wel. In hoeverre is nog in een onvoltooid stadium van onderzoek. Emoties zijn veel gemakkelijker te bespelen (manipuleren) dan logisch redeneren.
Frank Zappa: "It never mattered to me that thirty million people might think I'm wrong. The number of people who thought Hitler was right did not make him right..."
De Ig Nobelprijs begon als parodie op de Nobelprijs, maar is nu een prijs voor "wetenschappelijk onderzoek, dat een glimlach oproept, maar vervolgens aan het denken zet".
In 2000 werd de Ig Nobelprijs psychologie toegekend voor het Dunning-Kruger-effect.
Het verschijnsel is (samengevat), dat incompetente mensen niet in staat zijn hun incompetentie te beseffen, en juist heel zelfverzekerd zijn in hun mening, door "iets dat voelt als kennis".
Daartegenover hebben werkelijk competente mensen de neiging hun eigen competentie te onderschatten en die van anderen hoger in te schatten, en twijfelen daardoor veel meer.
Het Dunning-Kruger effect is niet zomaar een "grappig" verschijnsel, we zien het terug op "social media".
Meningen uit onjuiste interpretaties en bewuste verdraaiing van feiten, worden klakkeloos gekopiëerd, als het een "bewijs" lijkt van heersend wantrouwen of onvrede.
Slechts enkelingen onderzoeken de bron en de juistheid van het bericht.
Zo scheppen goedgelovigen een Droste-effect, een echoput met spookberichten, die blijven rondzwalken op internet...
Dit is een artikel in het kader van de schrijfuitdaging WE300: Schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het themawoord niet voorkomt.
Wie mee wil doen of lezen bij andere deelnemers kan terecht bij Plato Online
Meer links:
11 opmerkingen:
Een buurtgenoot zei vorige week inderdaad: SE gane foor bij de huise en SE krijge zo maar een uitkering en SE gane ons verdringe. En daarbij: SE (Rutte en se kliekie) luistere toch niet. Dat sluit aardig aan op wat jij in je stukje naar voren brengt. Het is wel ergerlijk want al die vermeende waarheden verankeren zich stevig in het dagelijks leven.
Enfin, na het nieuws van vandaag gaan die vliegers niet meer op. Rutte gaat versoberen. Ik ben benieuwd wat hierna de stap van de vox populi zal zijn.
Prima stuk, Dwarsbongel, zo als altijd eigenlijk zeer onderbouwd. Hulde.
Sterke invulling. Hier is goed over nagedacht.
ja Marja heeft gelijk hier is echt over nagedacht......graag gelezen!
Wat een interessante WE. Ik had er nog nooit van gehoord van dat Dunning-Kruger-effect.
Boeiende, leerzame WE.
Een WE - waarin het nadenken een hele centrale plaats heeft gekregen. Mooie benadering waar ik wel van houd.
Een leerzame WE. Daar houd ik wel van. Dank je wel!
Je hebt me aan het denken gezet met je WE-bijdrage en ik heb er ook nog wat van geleerd. Informatief en ontspanning kunnen prima samengaan, dat blijkt!
Mooie bijdrage.
Ik heb hier weer heel wat stof gevonden om over na te denken.
Dank je wel.
Groetjes, Ria
Wat een toepasselijke invulling. Geeft mij een gevoel, dat ook al sta ik in een kleine groep tegen de massa, dat het nog zo slecht niet is.
Groetjes Laura
Mooie en leerzame WE, goed gedaan!
Een reactie posten