...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 24 oktober 2015

151024 – ZOZ – Van Moti en Bobby

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Onlangs zag ik bij een Facebook-vriend, dat hij op zijn verjaardag verwend was met een optreden van een bekende Groninger straatzanger. Nou ja, een tamelijk compleet muzikant.
Dat bracht mij enige decennia terug in de tijd, toen ik nogal eens de stad Groningen bezocht vanwege mijn schoonmoeder.
In het begin deugde er geloof ik niet zoveel van mij als schoonzoon, al was ik de eerste die tussen de boerenkool geboren was. De eerdere twee schoonzoons kwamen van de rijstvelden. Hoe verschillend wij ook van karakter waren, ik kon met beide erg goed overweg. Bij mijn schoonmoeder kon ik later wel een potje breken, ook na de scheiding.

Bij zo'n bezoek op een mooie dag, het zal begin 80-er jaren zijn geweest, liep ik door de Herestraat, en daar was iemand muziek aan het maken, op een enthousiaste, aanstekelijke manier. Een van de songs die hij bracht, was "Me and Bobby McGee". De mooie dag zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben in mijn humeur, eidoch, ik vond die uitvoering, na die van Janis Joplin (nl), de mooiste die ik tot dan had gehoord.

De song is geschreven door Kris Kristofferson (nl). De co-auteur, Fred Foster lijkt alleen de titel te hebben bedacht, als ik de informatie zo lees. Hij was bekender als producer en oprichter van Monument Records, dat veel toppers voortbracht.

De song is een reisverhaal van twee zwervers, de verteller en zijn vriendin. Ze liften mee met een diesel-truck en zingen samen met de chauffeur. Ze reizen naar California en worden steeds intiemer en helpen elkaar door problemen heen.
Maar Bobby wordt het zwerven zat en besluit zich een plek te zoeken in Salinas, terwijl de verteller verder zwerft. Het lied eindigt met de spijt van de verteller over het verlaten van Bobby, met de verzuchting dat hij "al zijn volgende dagen had willen ruilen voor één enkel gisteren".

De eerste versie die op de plaat verscheen was van Roger Miller (o.a. King Of The Road),
Roger Miller - Me And Bobby McGee:


In de versie van Janis Joplin (die nauwe contacten had met Kris Kristofferson), zijn de rollen van man en vrouw verwisseld, en dan is het wel gemakkelijk dat de sexe van de naam 'Bobby' inwisselbaar is.
Ik vond een zeldzame opname tussen de vele clips op JoetJoep van Janis met dit indrukwekkende nummer,
RARE 1st Studio Recording Of "Me & Bobby McGee" Janis Joplin:


Ik heb destijds in de Herestraat een cassette gekocht van Moti Rymarczuk, want zo heet de straatmuzikant waarmee ik begon, of kortweg: Moti, waar ook "Me and Bobby McGee" op stond. Helaas is in de loop der jaren die cassette zijn eigen weg gegaan, zonder mij.

Moti is volgens de ene bron vanaf 1978, volgens een andere sinds 1981 actief als straatzanger in Groningen. Geboren in Rusland en opgegroeid in Israël, bracht de liefde hem in Groningen. Die liefde hield geen stand, maar hij bleef muziek maken op straat in Groningen.
Vanaf de negentiger jaren moet hij een versterker gebruiken, omdat hij lang zijn stem verkeerd heeft gebruikt. Er is wel een vergunning nodig, met allerlei strikte voorschriften. Zo mag niet langer dan een half uur op dezelfde plek worden gespeeld.

Voor Moti geldt een uitzondering: hij mag als enige een uur op dezelfde plek spelen. In 2013 hebben een paar overijverige stadswachten hem echter een boete van € 187 opgelegd, omdat hij een kwartier te lang op dezelfde plek gespeeld zou hebben. Moti heeft dat voor de rechter gebracht en die heeft in januari 2015 de boete vernietigd.
De Groningers stonden massaal achter Moti, en hebben hem voorgedragen voor de officiële titel van ‘stads-straatmuzikant', naast de stads-dichter, stads-bouwmeester, nachtburgemeester en stads-archeoloog. Zo werd Moti in april 2015 uitgeroepen tot eerste stadsmuzikant van Groningen.

Niet dat hij alleen in Groningen verblijft. Zo vertelt hij in deze clip dat hij 's zomers in Scandinavië speelt en 's winters nog wel eens in India verblijft: Moti: the voice of the streets, en Moti is ook te vinden op Facebook.

De versie van "Me and Bobby McGee" zoals hij die vroeger bracht en op de cassette stond, kon ik niet vinden. Wel een afbeelding van de cassette, en een andere versie, waar hij een viermansband vormt met onder andere zijn twee zonen. Dat klink wel enigszins als Creedence Clearwater Revival (nl), vind ik, een van zijn favoriete bands.
Moti & the Streetrockers - Me and Bobby Mcgee:


Kris Kristofferson speelde ook in de "country supergroep" The Highwaymen (nl), samen met Johnny Cash, Waylon Jennings en Willie Nelson, en hier is hun versie.
Kris Kristofferson - Me and Bobby McGee - Highwaymen live at Nassau Coliseum, 1990:


Als je dan zo aan het zwerven bent op internet, dan kom je van alles tegen, zo ook de versie van P!nk (nl), een zangeres die pas onlangs in mijn gezichtsveld kwam – via een ZOZ...
Voorafgaand aan de uitreiking van de Grammy Awards (nl) worden er party's gehouden met uitgenodigde artiesten. Hier draagt P!nk haar bijdrage op aan Janis Joplin, haar "favorite singer of all time".
Pink – Me and Bobby McGee:


Onze overbuur / straatmuzikant, Willem Reitsema, die ik al noemde in ZOZ 124 (28-3-2015) en ZOZ 084 (21-6-2014), kent Moti uit de periode dat ook hij in Groningen verbleef, eerste helft 90-er jaren. Desgevraagd antwoordde hij, dat hij toen begonnen is op straat te spelen. Toen het te koud werd traden hij en Moti afwisselend op in een winkelcentrum, en pasten dan op elkaars spullen in de pauze van de ander. Hij heeft niets dan diep respect voor de mens Moti.

11 opmerkingen:

Unknown zei

Wat weer een heerlijk uitgebreid verhaal.... en jeetje begin jaren 80 in de Herestraat....de kans bestaat dat we elkaar daar al voorbij gelopen zijn...
In die tijd werkte ik daar... eerst Munnekeholm en later Vismarkt..

Leuke tijd toen!

Net als jouw blog vandaag maar heej wanneer is het dat nou niet

Fijn weekend.

Anoniem zei

Leuk hoe verschillend een nummer kan klinken. Ik vind ze allemaal hun charme hebben. Dankjewel.

Nietzomaarzooo zei

Wat een mooie verschillen in de diverse versies. En wat een uitgebreide kennis heb je van de achtergrond van de diverse zangers. Altijd weer benieuwd wat je nu weer te delen hebt.

Anoniem zei

Dat zijn weer een heleboel wetenswaardigheden. Knap dat je ons altijd zoveel kennis over bepaalde muziekuitvoeringen bijbrengt. Kan niet beloven dat ik alles zal blijven herinneren, maar ik waardeer het zeer, zoals jij alles uitpluist. En dan geniet ik ineens zomaar meer van de geboden muziek. Dankjewel.

Trees zei

Vandaag maar eens meteen reageren!
Uitgebreid gelezen, tjonge wat een info Gauke.
Het blijft een prachtig nummer, ze hebben allemaal hun eigen geluid, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de uitvoering van Janis Joplin. Misschien omdat die het bekendste is.
Heerlijke muziek! Bedankt weer!
Fijne weekend!

Anoniem zei

Leuk al die versies van Me and Bobby…
Thanks..

Bibje zei

Moet zeggen dat ik de versie van Pink het mooiste vind.
Ze voegt iets toe waar de anderen met zijn allen eigenlijk best saai zijn ;)

fijne zondag nog!

Albert y Mara fotoblog zei

Heel veel informatie die in de loop van de week bekeken en beluisterd zal gaan worden. Vandaag weer naar die prachtig stad Málaga geweest. Dat is iedere keer SAMEN genieten.

Ria zei

Hier kom ik vanavond, als het donker is, bij kaarslicht nog eens terug.

Fijne zondag,
groetjes, Ria

Joanne zei

Mooi logje weer. Ik geniet er elke week van. Je uitgebreide verhalen en informatie.

Ik ken eigenlijk alleen de versie van Janis Joplin, maar Pink vind ik ook erg mooi.
Dankjewel voor deze mooie bijdrage.

Liefs Frederique

Albert y Mara fotoblog zei

Voordat je weer een nieuwe ZOZ plaatst even zeggen welke uitvoering ons het beste in de oren klinkt. Heel simpel Gauke, die van Janis Joplin. Tot morgen.