Deze week greep ik even weer naar mijn oude schriftjes, mijn "radio-logboek" uit de beginjaren 1960. Op 7 januari 1962 draaide Radio Luxemburg een zomerhitje kort voor het middaguur. Het zal dus de Nederlandstalige uitzending zijn geweest.
Het was destijds niet mogelijk in het ouderlijk huis naar dit soort muziek te luisteren. Ik kwam daar sowieso maar één weekend per twee weken, wat gepaard ging met veel spanning tussen mij en mijn stiefvader, en dus het hele gezin.
Ik was toen "in de kost" bij mijn grootouders, en ook daar was de radio alleen voor het nieuws en kerkdiensten. Nou ja, de radiopraatjes over de natuur op de RONO, door dr. Fop I. Brouwer ("al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit") konden er nog mee door, al vraag ik me af of opa en oma toen wisten dat "Foppie" bij de Vrijmetselaars zat, en zelfs van 1961 tot 1972 voorzittend meester was van de Groningse loge L'Union Provinciale: ze hadden een afkeer van "dat soort fratsen", zeg maar...
Gelukkig had ik zelf een oude radio op mijn kamer, ik schreef er al eens over in een vorige ZOZ; ik had hem meegenomen van "thuis". Een goed alibi was, dat ik een schriftelijke cursus "Radiotechniek" probeerde te volgen.
Ik blijf nú met de vraag zitten, hoe dat kon: op zondag rond de middag op mijn kamer zitten muziek luisteren, in plaats van in de kerk of op de koffie nadien...
Het weer was voor een januaridag niet slecht, maar niet echt logisch voor een zomerhit.
Ik heb het over Sucu Sucu, weer zo'n titel waarbij ik de muziek al hoor als ik hem lees. En ook weer een titel waarvan onwijs veel versies zijn opgenomen.
De song is geschreven door Tarateño Rojas, een Boliviaanse zanger, die "verhuisde" naar Argentinië na de Chaco oorlog (nl) tussen Bolivia en Paraguay, die elkaar bevochten om bodemschatten in dat gebied.
Eerst Sucu Sucu door Tarateño Rojas zelf uit 1959:
Sucu Sucu is door veel artiesten in veel talen gezongen, ik doe een greep uit de hier bekende grote namen uit die tijd: Caterina Valente, Eddy Christiani, Maria Zamora, Nina and Frederik.
Dit is de Jamaicaanse versie. Het genre wordt genoemd: Ska (nl) door de rol van koperblaasinstrumenten ook wel Jamaicaanse Jazz.
The Skatalites (nl) worden wel aangemerkt als de eerste Ska-band. Ik vind het heerlijk aanstekelijke muziek.
Roland Alphonso & The Skatalites - Sucu Sucu:
Maar de uitvoering waar ik op 7 januari 1962 om 11:58 uur naar luisterde was een van de eerste covers na het origineel. De zanger had er in elk geval hier in Nederland een grote hit mee en ik dacht ook elders, maar toch kon ik heel moeizaam wat minimale informatie over hem vinden.
Er is zelfs geen Nederlandse Wikipedia-pagina over Sucu Sucu, en over de zanger Ping Ping is er alleen een zeer beknopte Engelstalige pagina, waarin wordt vermeld dat hij ook de naam Ping Pong gebruikt heeft, en dat hij geboren is in Suriname (toen nog een Nederlandse kolonie) in 1923 als Eddy Helder...
Wat ik wel grappig vond bij het rondsnuffelen ter voorbereiding van deze ZOZ, is de naam van één van de Voorzittend Meesters van de Groninger Vrijmetselaarsloge, van 1910 tot 1920, H. Helder Pzn. Zo te zien geen familie ;)
Ping Ping - Sucu Sucu 1961:
11 opmerkingen:
Januari 62....toen was ik nog niet eens in de maak ;-)
De titels zeiden me ook niks, tot ik ze beluisterde, dat melodietje ken ik uiteraard wel, heb er oa de samba op geleerd op de dansschool.
En zoals wel vaker ook nu weer een log van jou met veel info dat ik niet al wist, schitterend. Ik val wellicht in herhaling maar dat moet dan maar, ik vind het echt top hoe je het elke week weer aan elkaar 'blog-breit' .
Fijn weekend !!
Ping Ping met Sucu Sucu kunnen wij ons allebei goed herinneren uit de begin jaren 60. Het zal wel aan onze leeftijd liggen, al ben jij nog ouder dan wij. Fijn weekend.
Ping Ping Sucu Sucu roept bij mij herinneringen op uit mijn kinderjaren dit liedje stond geloof ik op een bandrecorder van mijn vader (glimlach)
Bij het horen van dit nummer komen meteen de beelden terug van mijn moeder. Zij was dol op muziek en zeker zulke vrolijke nummers. Ze stofte en poetste al zingend het huis. Dankjewel.
Ook ik herinner me Sucu Sucu nog goed en vind het nog steeds leuk.
Groetjes, Ria
7 januari 1962… Toen was mijn basis nog net niet gelegd ;-)…
Toch ken ik de versie van Ping Ping. Zal wel komen omdat bij ons de radio wel veel aanstond en wij niet aan de kerk deden.
Lekkere muziek en wie weet is Helder wel gerelateerd aan Helder. Zou ook zomaar wel kunnen ook al zie je het niet direct.
Heerlijk feitenlogje weer!
Ik was nog net geen zeven, maar dit liedje ken ik wel. Zo vrolijk, heel aanstekelijk. Leuk!!
Liefs Frederique
Nee deze ken ik echt niet, maar ja ik was dan ook van '67, en ondanks de radio die altijd aan stond, en de bandrecorder is dit mij onbekend. Klinkt wel heel zomers!
Ohh heerlijk om weer eens te horen!
Ik vind ze allemaal hartstikke leuk, nostalgische gevoelens komen er boven haha!
Dankje Gauke!
Och... -10 was ik toen :-).
Vrolijke muziek. En niet in te denken dat het niet mogelijk was om naar muziek te luisteren op de radio...
Een reactie posten