...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

07 november 2015

151107 - ZOZ - Van soldaatjes, appels en bijen

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Het is nu zaterdagmiddag half twee en ik heb nog geen ZOZ, door lastige computerproblemen. Gelukkig heb ik al enige tijd geleden met potlood een notitie gemaakt op het op mijn tafel vastgeplakte vel printerpapier, met 2 proefdrukjes van oude foto's van mijn moeder met haar collega's, dat dienst doet als "muismat": Mr. B. Bumble and the Stingers: Nut Rocker, Apple Knocker.

B. Bumble and the Stingers was een instrumentale groep in de jaren 1960, die klassieke composities in een rock 'n roll jasje stak. Zoals dit klassieke stuk, March of the Toy Soldiers from the Nutcracker Suite by Tchaikovsky:


Daar werd dit van gemaakt, waarbij het beeld blijkbaar is toegevoegd door de onvindbare entiteit "Obscure Images". Ik weet dat er wedstrijden zijn in het bespelen van de "luchtgitaar", hier zien we een "luchtpiano", op de muziek van B.Bumble & The Stingers - Nut Rocker:


Rock 'n roll was destijds de favoriete dans, zo ook op deze clip, "1957 Rock & Roll Dance Hop", de muziek was van B.Bumble - Apple Knocker:


Met mijn beperkte kennis van de klassieke muziek herkende ik wel de melodie, maar het kostte even zoeken hoe de appel aan de boom hing. Een apple knocker is een fruitplukker, maar de term wordt ook gebruikt waar ten onzent nog wel eens "boer" geroepen wordt. En ik denk dan natuurlijk aan Cuby + Blizzards met AppleKnockers Flophouse.

Welnu, die appel is die van Willem Tell, en de muziek is afgeleid van Giachino Rossini (componist) - William Tell Overture (finale):


Maar hoe kwamen ze aan die naam B. Bumble? Die is afgeleid van The Flight of the Bumblebee, van Rimsky Korsakov.
Een van hun hits was dan ook: B. Bumble & the Stingers - Bumble Boogie:


Op klasieke wijze gespeeld klinkt het natuurlijk anders, en al ben ik helemaal niet zo van de talentenshows, ik maak deze keer een uitzondering. Schrik niet als je eerst een lenigheidsdemonstratie ziet, het gaat om wat daarna komt in "Australia's Got Talent 2010",
Shuan Hern Lee - Flight of the Bumblebee:


Aanvulling: Als je denkt: Shuan Hern Lee zegt dat het geschreven is door Rachmaninov, maar het was toch Rimsky-Korsakov, dan klopt het allebei. Rimsky-Korsakov schreef het voor een orkest, voor de opera The Tale of Tsar Saltan, en Rachmaninov schreef het arrangement voor piano. Weer wat geleerd...

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw. Ik ben helemaal verbijsterd door de snelheid van dat jochie en de lenigheid van die dansers. Geweldig! Grappig dat klassieke muziek zo vaak inspireert tot totaal andere muzieksoorten. Dankjewel.

Nietzomaarzooo zei

Beetje een hommel op speed lijkt het Australische stuk, maar wel virtiuoos van zo'n kind.

Heel veel arrangementen zijn klassiek en altijd weer leuk om die in hedendaagse muziek terug te ontdekken.

Albert y Mara fotoblog zei

Wij houden het vandaag op B Bumble & The Stingers met de Nut Rocker. Wat gaf dat in die tijd een heisa. De liefhebbers van klassieke muziek, in die tijd dachten ze dat zij Jezus waren, verafschuwde deze versie. Het werd zelfs verkrachten genoemd.
Wij als jeugd vonden het prachtig in die tijd >>> 1962.

Bibje zei

Altijd leuk als een klassiek stuk gebruikt wordt in een modern stuk. Dan zie je maar weer hoeveel inspiratie ze nog steeds geven. The Nut Rocker vond ik erg leuk om te horen!

Trees zei

Tjonge Gauke wat een aanbod! Leuk die combinatie trouwens!
B.Bumble & The Stingers met die luchtpiano echt enig! Ik zou er vrolijk van worden als ik het nog niet was ;-).
Maar dat geldt nog eens extra voor de Bumble Boogie haha.
Rock en Roll is de enige dans die ik nooit goed heb geleerd, helaas, echt zo jammer. Geen partner op dat moment die het ook leuk vond. Leuk om weer eens te zien!
De Willam Tell Ouverture is prachtig, blijft altijd!
En dat jochie op die piano, niet te geloven... geweldig!
Mooi logje weer zeg, ik heb lekker uitgebreid de tijd genomen én er weer van genoten! :)

Unknown zei

Oef computerproblemen.... hopelijk zijn die snel en definitief opgelost.

Mooie collectie weer en ondanks dat ik niet hoef te kiezen heb je mij met het 1e nummer een heel groot plezier gedaan. Dank je wel.

Fijn weekend

Anoniem zei

tjonge wat kan dat jochie spelen zeg.
ik sta versteld.

Joanne zei

WOW.... wat kan dat ventje goed spelen.! Ongelofelijk. Je hebt er weer een heel mooi logje van gemaakt.

Liefs Frederique