...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 12 maart 2016

160312 - ZOZ - Van Beethoven tot Berry

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Eergisteravond zocht ik iets op YouTube, en kreeg als aanbeveling "Beethoven's 5 secrets" van The Pianoguys. Ik dacht: hé, da's interessant voor Zwijmelen Op Zaterdag, maar het bleek al geplaatst te zijn door Bibje (ZOZ 151, 3-10-'15) en door Novelle (ZOZ 161, 12-12-'15).
Overigens begreep ik er van dat het niet is "The Pianoguys & OneRepublic", maar The Pianoguys spelen een cover van Secrets (nl) van OneRepublic (nl), vermengd met delen van de 5de Symfonie van Beethoven.
Die pagina bij Novelle is er niet meer, en die bij Bibje is een instrumentale versie, gespeeld door The Piano Guys (nl) samen met American Heritage Lyceum Philharmonic, een jeugdorkest met leden uit de high-school leeftijd.

Er is ook een versie waarbij gezongen wordt door een zangeres die, net als The Piano Guys, bekend geworden is via YouTube, Tiffany Alvord.

Tiffany Alvord & ThePianoGuys - Beethoven's 5 Secrets (OneRepublic cover):


De leden van The Piano Guys zijn allen lid van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, hier bekend als de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook wel Mormonen genooemd naar een van de boeken waaraan ze hun leer ontlenen, the Book of Mormon (nl). Het blijkt geen belemmering om mooie muziek te maken.

Het origineel: OneRepublic - Secrets (Live at Festhalle, Frankfurt):


Vanmorgen, vlak voor het plaatsen van deze ZOZ, vernam ik overigens dat Keith Emerson (nl) is overleden. Hij was vooral bekend van The Nice (nl) en Emerson, Lake & Palmer (nl), twee bands die muziekstijlen mengden: pop, rock en jazz en klassiek.
Zo staat op YouTube (helaas zonder interessante video) Emerson Lake and Palmer - Fifth of Beethoven, en dat sluit weer aan bij de eerste clip...

Bij de suggestie "Beethoven" dacht ik natuurlijk meteen aan Roll Over Beethoven (nl).

Dat is zo'n song waarvan er ontiegelijk veel covers zijn gemaakt, waarvan, nu, hier te lande de bekendste waarschijnlijk die van ELO (Electric Light Orchestra) is, en die is inderdaad al eens geplaats door Albert en Mara (ZOZ 116, 31-1-'15). Zij hebben ook een versie van The Beatles geplaatst (ZOZ 82, 7-6-'14).

Merkwaardig genoeg komt de originele artiest van deze song slechts twee keer in de lange ZOZ-lijst voor, maar met andere songs: Chuck Berry (nl)!

Het verhaal gaat, dat Chuck Roll Over Beethoven schreef als reactie op zijn zus Lucy, die altijd klassieke muziek zat te spelen op de piano als Chuck eigentijdse muziek wou spelen. En van die eigentijdse muziek zou Beethoven zich in zijn graf omdraaien, was de gedachte.
De tekst verwijst behalve naar Beethoven en Tsjaikovski, ook naar diverse popartiesten van zijn tijd, zoals Carl Perkins (nl) en Bo Diddley (nl).

Deze gouwe ouwe van de meester zelf uit vroeger jaren, live in een Franse TV-show, werd geplaatst door iemand die zich noemt: "Enrique Iglesias look Alike"...

Roll Over Beethoven - Chuck Berry LIVE


Uit de vele covers die er zijn, geef ik links naar de versies van The Rolling Stones, Status quo, Gene Vincent (wie kent hem nog?), Rory Gallagher, Two Pianos (David Barton & Al Kilvo), en Mountain (met Leslie West virtuoos op gitaar).

Je kunt er ook acrobatisch op dansen (als je zo'n geoefend lijf hebt):
Katie Derham & Anton Du Beke Jive to 'Roll Over Beethoven' - Strictly Come Dancing: 2015 - BBC One
, en in de film Beethoven (nl), waar de hoofdpersoon een St. Bernard (nl) -hond is, is het een muzikaal thema voor Paul Shaffer and the most dangerous family.

Ik heb eigenlijk NIETS met talentenjachten en dergelijke, maar dit is een uitzondering die ik tegenkwam bij het zoeken naar covers!

Charley Blue - Roll Over Beethoven (The Voice UK 2016: Blind Auditions 2):


Vanwege de vele bijdragen uit zijn muzikale carrière is Chuck Berry in 1986 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame
Rock and Roll Hall of Fame and Museum
1100 Rock and Roll Boulevard
Cleveland, Ohio 44114
In die ceremonie was een belangrijke rol weggelegd voor één van The Rolling Stones, een grote bewonderaar en vriend: Keith Richards Inducts Chuck Berry into the Rock and Roll Hall of Fame.

Vervolgens is er muziek, onder andere met een "jam-band" met veel bekende en grote namen, onder andere: John Fogerty, Billy Joel, Jerry Lee Lewis, Keith Richards, Neil Young and Steve Winwood, met als de facto leider Chuck Berry, zoals altijd met zijn "duck walk"!

Chuck Berry & Hall of Fame Jam Band - Roll over Beethoven:


En als je dan wordt opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, past daar naadloos de muziek bij van Chuck Berry's hit Rock and Roll Music, die ook weer door velen is gecovered, en daar eindig ik mee.

Ik sla een duet met een van mijn absoluut favoriete artiesten over: Tina Turner & Chuck Berry - Rock n roll music, en plaats een versie met veel topartiesten, waarin mij vooral zangeres Etta James opvalt, naast de deelname van Eric Clapton, Keith Richards en Robert Cray!

Chuck Berry, Etta James & friends - Rock 'n' Roll Music:


6 opmerkingen:

Marja zei

Geweldig wat je hier weer over verzameld hebt. Jij bent een prof! Dank je wel. Ook bedankt voor je lijstje wat het mij altijd zo gemakkelijk maakt.

Melody Steenkamp zei

wat weer een indrukwekkende verzameling.... petje weer af

fijn weekend

Ria zei

De verzamelwoede van jou brengt ons elke week weer vreugd. Dank je wel

Lieve groetjes, Ria

Albert y Mara zei

Wij houden het vandaag bij Chuck Berry (and friends). Dat swingt de pan uit met de lentegevoelens die in Nederland voorzichtig de kop op steken. Qua temperatuur scheelt het wèl ruim 10 graden met hier in Los Boliches. Fijne zondag met Marijke.

Anoniem zei

De interpretatie van Tiffany is geknipt voor deze muziek. Prachtig! Je zoekt het wel allemaal mooi bij elkaar!

Trees zei

Wowwww wat een heerlijke keuze's heb je weer gemaakt!
Ik ga voor Chuck Berry 'live' echt geweldig!
De info was weer leerzaam.. en tenslotte zijn we nooit te oud om te leren hè.
Groetjesss