...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 19 maart 2016

160319 - ZOZ - Van flarden en Victoria

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Heb je dat ook wel eens? Een klein stukje melodie dringt zich aan je op met anderhalf woord, en het blijft maar hangen. Het wil dagenlang geen geheel worden, maar komt steeds terug. Is het een mannen- of een vrouwenstem? Een naam dient zich niet aan. Je weet dat je het ooit gehoord hebt, vaker dan één keer, anders was het niet blijven hangen.

Hm, die tekst is toch Duits? Iets met "Mond" en "keine Rosen"? Langzaam wordt het iets meer; "auf der Mond gibt es keine Rosen"? Tegenwoordig hebben we internet met slimme zoekmachines, die taal en schrijffoutjes corrigeren.
Ja! Vicky Leandros ( nl) - Auf dem Mond da blühen keine Rosen:


Een echte SCHLAGER, bepaald niet mijn voorkeursgenre, en toch is er iets blijven hangen. Dit nummer schalde destijds (verschenen februari 1977) veelvuldig vanuit de radio over de afdeling. De ruimtevaart was toen nog vrij nieuw, de eerste landing van een mens op de maan was in 1969.
Dit muziekgenre werd veel gedraaid door de TROS, en ze werd bij ons vaak Vicky Landréos genoemd - Joop Landré was toen de TROS-directeur.
Vicky Leandros heeft zowel de Duitse als de Griekse nationaliteit, en is geboren als Vassiliki Papathanasiou op Korfu. Ze is nog steeds muzikaal actief, en is ook politiek actief (geweest).

De naam Vicky bracht me bij een andere zangeres, die op onvoorstelbaar veel opnamen van andere artiesten gezongen heeft: Vicki Brown (nl), zoals o.a. George Harrison, Jon Lord, Roger Waters, Gary Moore, Steve Marriott, Alvin Lee, Chris Farlowe, Cerrone, Yvonne Keeley and Eric Burdon. Met Pink Floyd heeft ze gedurende meerdere jaren samengewerkt, ook live.

Vicki Brown werd in 1940 geboren als Victoria Mary Haseman, en de naam Brown dankt ze aan haar huwelijk met Joe Brown (nl), zanger, gitarist en entertainer.

Vooral in Nederland werd ze bekend door haar optreden met The New London Chorale (nl), opgericht door Tom Parker (nl), die vanaf zijn 6de piano speelde en later klassieke muziek een nieuw gezicht wou geven. (Niet te verwarren met Dries_van_Kuijk, beter bekend als Colonel_Tom_Parker, manager van Elvis Presley)...

Vicki Brown overleed in 1991 aan kanker. In 's-Hertogenbosch is als eerbetoon aan haar het Vicki Brownhuis gesticht. Het is in Nederland het eerste inloophuis voor volwassenen en kinderen met kanker en hun naasten.

Een van de mooiste en bekendste songs van Vicki Brown - Stay with me till the morning, heeft Corry al eens geplaatst in ZOZ 107 (29-11-'14).

Daarom kies ik van The New London Chorale een lied dat Vicki zingt samen met Madeline Bell (nl), ook zo'n prachtige zangeres die ik voor het eerst zag bij Blue Mink (nl), en Gordon Neville, waarover ik weinig info kon vinden.

Anthem For The World

All around the world
I hear a thousand different voices singing
All around the world
It's growing stronger day after day

If we could sign together
The song would last forever
Sing an anthem for the world, the voices rising
Show the world there's way

All around the world
I hear a thousand different voices singing
All around the world
It's growing stronger day after day

If we could sign together
The song would last forever
Sing an anthem for the world, the voices rising
Show the world there's way
Sing an anthem for the world, the voices rising
Show the world there is a way

Anthem For The World /Vicki Brown , Madeline Bell & Gordon Neville:


Tja, en dan die afkorting Vicki, van de prachtige naam Victoria, zijn er zangeressen die de naam Victoria helemaal ongerept gebruiken? Ik vond Victoria Song, een Chinese zangeres, danseres, actrice en model, die eigenlijk Song Qian heet.
Ze zingt in een Zuid-Koreaanse meidengroep, die een nogal ongewone naam heeft, die vooreerst doet denken aan een wiskundige of wetenschappelijke formule: f(x) een functie met x als variabele.

Een clip: f(x) - Red Light:


Tja, dat valt wel in de categorie: "and now for something completely different. En ze lijken niet de achtergebleven muziekcultuur die sommigen (vanuit hun Europese zetel) daar denken te zien...

8 opmerkingen:

Marja zei

Grappig dat ze Vicky Landréos werd genoemd. Dat wist ik niet. Je hebt ons weer mooi door je zwijmels heen geleid. Bedankt.

Melody Steenkamp zei

Ja dat herken ik zeker ;-)
Dat ik steeds langer nodig heb om te ontdekken wie het nou ook al weer was zie ik maar als bewijs van het feit dat ik ouder aan het worden ben

Prachtig verhaal weer ... met mooie muziek....

En ja die Vicky.... als zij in mijn kindertijd op tv kwam (mijn ouders hadden altijd duitse zenders op staan en schlagermuziek was zeer favoriet) ... zei mijn vader altijd: Kijk, daar heb je je 2e moeder... Duitse zangeres Gitte was in die tijd zijn nr. 3.

Herinneringen....


Fijn weekendrias-weblog zei

Oh ja prachtig om weer te horen Vicky Leandros

groetjes, Ria

Nietzomaarzooo zei

Goede keus Vicky Leandros in de Boekenweek met Duitsland als thema. En voor het Palmpasenweekend de rest ook.

Rianne Deinum zei

Miss Leandros…. Mijn ouders waren er dol op… Wonend in Eindhoven waren de Duitse zenders goed bereikbaar dus…

Vicky Brown is altijd goed..

Trees zei

Was niet dol op Vicky, weet niet waarom. Iedereen zwijmelde erop en mij deed het eigenlijk niks.
Hoe zou zoiets toch komen? Nou ja, smaken hè...
Verder weer een mooi logje Gauke!

Anoniem zei

Het is wel een beetje, nou ja, een beetje veel, zwijmelmuziek. Maar op z'n tijd, 's avonds met een wijntje, gaat het erin als koek natuurlijk.

natasja zei

De muziek sla ik over. Knap dat je hier toch een onderhoudend blog over weet te schrijven :-).