...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 1 april 2016

160402 - ZOZ - Van zuurstof, popcorn en metalen condor

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Ik was oude krantenartikelen aan het opruimen, toen ik een artikel tegenkwam over de Franse musicus en componist Jean-Michel Jarre (nl), die wordt gezien als een voorloper op het gebied van elektronische muziek.
Vanuit mijn (vroegere) vakgebied, elektronica, ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in de ontwikkelingen in de elektronische muziek, vooral de klankindrukken. Van tamelijk simpel te maken signalen, is de klankrijkdom steeds toegenomen.

De doorbraak van Jean-Michel Jarre kwam met zijn album Oxygen (nl). Dat album heeft hij helemaal thuis opgenomen met een aantal orgels en synthesizers en taperecorders.
Het koste hem moeite om een maatschappij te vinden die het album wou uitgeven, en die begon voorzichtig met 50.000 stuks. Uiteindelijk zijn er 15.000.000 (15 miljoen) exemplaren verkocht!
Hier een "live" opname uit 1978 in Toppop, playback dus, maar met zijn hele instrumentarium om zich heen.

Jean Michel Jarre - Oxygene part IV:


Grappig vind ik, dat hij volgens Wikipedia hierbij gebruik maakte van een orgel uit een fabriek in Bodegraven waar ik in 1962 heb gesolliciteerd, de Eminent 310. Ik ben daar niet gaan werken, omdat mijn toenmalige werkgever mij graag wou houden en een mooi aanbod deed.

Later werd Jarre vooral bekend door zijn grote openluchtconcerten met lasershows, zoals dit: Jean-Michel Jarre - Oxygene IV, live 2012.
Ik las dat Oxygene geïnspireerd was op een schilderij van Michel Granger, en dat in de muziek een "riedeltje" gebruikt wordt uit een populaire melodie, die hij zelf ook al gecovered had: Pop Corn (1972) - Jean Michel Jarre onder de namen Jammie Jefferson en Pop Corn Orchestra.

De song Popcorn (nl) is een vroege synthesizer-hit, gecomponeerd door Gershon_Kingsley. Popcorn is menigmaal gecovered, en er is zelfs een speciale website aan gewijd.

De bekendste versie is Hot Butter - Popcorn, hier met dansers:


En als je dan op YouTube een clip beluistert, worden in de zijlijn allemaal clips aanbevolen, afgeleid uit jouw zoekopdracht. Zo viel mijn oog op een andere uitvoering van Popcorn, die mijn nieuwsgierigheid wekte. En zo zijn we terug bij iemand die ook veel opnamen van zijn muziek thuis maakt, nu weliswaar met een "backing-tape".

Charlie Parra del Riego - Popcorn song goes metal:


Terwijl ik die clip bekeek en beluisterde, intrigeerde mij in de zijlijn ander werk van dezelfde artiest.
Bij het helemaal bekijken en beluisteren van die video liepen de rillingen over mijn rug door de prachtige melodieuze klank afgewisseld met bewondering voor de vingervlugheid van deze enthousiaste 31-jarige gitarist, in deze toch wel klassiek te noemen compositie!
Hij leerde gitaar spelen, omdat hij er op school niet veel van bakte. Hij kreeg het advies om een instrument te leren bespelen, om zijn energie ergens op te focussen. Inmiddels heeft hij in meerdere bands gespeeld en o.a. in Europa getoerd met de Canadese band Kobra And The Lotus.

Nu kan iemand tegenwerpen dat metal-gitaristen moeten afblijven van hun favoriete muziek, dan stel ik daar tegenover, dat deze Charlie Parra del Riego, alle recht heeft om een klassieker uit zijn vaderland, Peru, te spelen, ook al kennen wij hier de vocale uitvoering van Simon & Garfunkel of instrumentaal van Los Indios Tabajaras beter.

Charlie Parra del Riego - El Condor Pasa:


Wat wij kennen als het lied El Cóndor Pasa (nl) - De condor vliegt voorbij - is oorspronkelijk een instrumentaal onderdeel van de Peruviaanse Zarzuela (nl, een Spaanse opera) El Cóndor Pasa. De muziek werd in 1913 geschreven door de Peruviaanse componist Daniel Alomía Robles.

Ach, en die benaming Zarzuela spreekt me natuurlijk ook aan, omdat in Nijmegen het Restaurant Zarzuela is, dat wordt gerund door een familielid...

8 opmerkingen:

Albert y Mara zei

Bedankt Gauke, met de eerste twee clips heb je voor ons de 70's helemaal doen herleven. Het waren onze jonge jaren met nog jonge kinderen. Die Top Pop clip helemaal super.
Fijn weekend. Grtz Mara

Marja zei

Ach ja, dit soort muziek was ik helemaal vergeten. Wat leuk dat je het allemaal verzameld hebt. Dank voor alle leuke info. Fijn weekend.

Ria zei

Tjeetje en dan te bedenken dat ik hier vroeger helemaal weg van was.Wat fijn het weer te horen.Dank je wel.
Groetje, Ria

Melody zei

ik moet me aansluiten bij Marja... en nu ik het weer beluister verbaast het me eigenlijk wel dat het me nog net zo irriteert als dat het toen al deed, 40 jaar later. Een mens verandert wel behoorlijk gaandeweg diens leven maar sommige dingen dus kennelijk niet.... zonder dat ik het kan uitleggen heeft sommige muziek dat effect op mij...

Neemt natuurlijk niet weg dat jij weer een prachtige blog hebt samengesteld.

Fijn weekend.

Unknown zei

Knap hoe je van JM Jarre bij een feavy metal El condor pasa uit bent gekomen.. ;-)
Tijdens het besluiteren van Popcorn realiseerde ik mij ineens wat een bud-nummer dat eigenlijk is. Ik snap nu dat mijn ouders er geen bal aan vonden...

Nietzomaarzooo zei

Dat dansje bij Popcorn....bijna nog vervelender dan het nummer. Maar als je inderdaad aan poppend mais denkt (popcorn dus) dan klopt dat geluid wel. Dus Butter bij popcorn maakt de cirkel weer rond.
J.M. Jarre was mijn broertje grote fan van. Dus doet me aan hem denken. Altijd leuk.
Wat een mooie associaties en linken weer. Bedankt!

Anoniem zei

Jarre... Was ik ook fan van. Huurde de cd's en zette ze op een bandje. Die het nu niet meer doen of inmiddels heb weggegooid.

Ariadnesdraad zei

Ah Jarre ! Weer veel te lang geleden dat ik deze nog es hoorde ! Bedankt, Dwarsbongel :-)