...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 8 april 2016

160409 - ZOZ - Van Muskogee tot Chip

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Ik las dat op 6 april Merle Haggard (nl) is overleden, op zijn 79ste verjaardag, aan een longontsteking.
Merle Haggard was een bekende country-zanger, songwriter en multi-instrumentalist, en mede-"uitvinder" van de Bakersfield sound, die ik al eens noemde in een eerdere ZOZ over o.a. Buck Owens.

Op Wikipedia staat een lijst van mensen die op hun verjaardag zijn overleden, met deze toelichting: "Theoretisch zou de kans dat iemand op zijn verjaardag overlijdt net zo hoog moeten zijn, als op iedere andere dag van het jaar. Wetenschappelijk onderzoek wijst er echter op dat er een significant lagere sterfkans is in de week vóór een verjaardag, en een significant hogere op de verjaardag zelf en in de week na een verjaardag. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn dat mensen daadwerkelijk toeleven naar hun verjaardag, en dat stress en een verhoogde alcoholconsumptie tot een hogere sterfkans erna leiden."
Mijn moeder is overleden op haar 71ste verjaardag (had ze nu nog geleefd, dan zou ze een van de oudste inwoners van Nederland zijn geweest). Ze was ernstig ziek, maar ik ben er van overtuigd dat ze haar verjaardag heeft willen halen.

Ik vond een clip die blijkbaar naar aanleiding van zijn overlijden is geplaatst, en wat ik wel een passende titel vind. Het is een live-optreden in 1978 op het Austin City Limits muziekfestival, dat via de Publieke TV al vanaf 1976 wordt uitgezonden.

Merle Haggard - Sing Me Back Home:


Een van de bekendste songs van "The Hag" is "(Proud to be an) Okie from Muskogee". (Mensen uit Oklahoma worden Okie genoemd, en Muskogee is een stad met ca. 40.000 inwoners in Oklahoma).
Deze song is geschreven in de periode van de protesten tegen de Viëtnam-oorlog, toen veel jonge mannen opgeroepen werden door het leger om in Viëtnam te gaan vechten. Steeds meer mensen zagen er geen heil in om hun leven in de waagschaal te stellen in een uitzichtloze oorlog, en verbrandden hun oproep voor het leger. (Tja, we zien nu nog steeds wel eens een bericht voorbijkomen over een geflipte Viëtnam-veteraan met PTSS)...
Merle Haggard was het daar niet mee eens, had blijkbaar niet veel op met "hippies", en schreef (samen met Roy Edward Burris) deze song die meteen ook een lofzang was op patriottisme en conservatief gedachtengoed.
Niet dat Merle Haggard nou zo'n blanke ziel had: hij wou al op jeugdige leeftijd niet deugen en kwam in de gevangenis terecht, maar ging daarna op het rechte, muzikale pad.

We don't smoke marijuana in Muskogee
We don't take our trips on LSD
We don't burn our draft cards down on Main Street
'Cause we like livin' right, and bein' free

Bijzonder mag wel genoemd worden, dat een aantal hippie-bands deze song op hun repertoire namen. Ze vatten de tekst op als ironie, en die ruimte zie ik er wel in.
Hier een live-uitvoering uit 2009 van Merle met een andere country-coryfee, Willie Nelson (nl), die binnenkort 83 hoopt te worden.

Merle Haggard and Willie Nelson - Okie from muskogee:


Er verschenen ook parodieën, warvan de ruigste (qua tekst) geschreven is door Chinga Chavin, maar veel bekender gemaakt door zijn vriend Kinky Friedman: Kinky Friedman & The Texas Jewboys - Asshole From El Paso.

Maar toen ik aan "Okie" dacht, wist ik dat ik deze regels ook kende in een song van een andere artiest, maar piekeren en zoeken leverden geen naam of titel op.
Tot ik het opgaf om andere dingen te gaan doen. Halverwege de trap ging er een lampje aan met een naam: Chip Taylor (nl)!

Volgende probleem: Chip heeft de titel "Okie from Muskogee" niet op zijn repertoire. De tekstregels van Merle Haggard zitten "verstopt" in de song: "I Wasn't Born In Tennessee". De song is eigenlijk geschreven door Chip Taylor, Merle Haggerd wordt vermeld als mede-auteur vanwege de gebruikte tekstgedeelten. Ik vond geen goede live-opname, dus ik volsta met een link: Chip Taylor - I Wasn't Born In Tennessee.

Chip Taylor is overigens de schrijver en componist van een song die helemaal geen country is, maar een wereldhit geweest is voor rockband The Troggs (nl): Wild Thing (nl). Hij vertelde eens dat hij een demo zou gaan opnemen, maar nog niet wist of hij de country-song zou doen of deze. Wild Thing was eigenlijk nog niet helemaal klaar, maar hij maakte het af tijdens de opname.

De versie van The Troggs - Wild Thing is het bekendst, maar deze is ook fameus: Jimi Hendrix Experience - Wild Thing (1967-05-11).

Zelf heeft hij deze song ook keer op keer gespeeld, bijvoorbeeld samen met de oorspronkelijke zanger van The Troggs, Reg Presley: Reg Presley & Chip Taylor - Wild Thing in het TV-programma Top Of The Pops, en met zijn broer (Chip's geboortenaam is James Wesley Voight) en hun kleinkinderen: Chip Taylor with Jon Voight & the Grandkids - Wild Thing.

Een mooie live-versie van Chip samen met o.a. de Canadese violiste en zangeres Kendel Carson en gitarist John Platania op Music City Roots in januari 2010.

Chip Taylor "Wild Thing":


Chip Taylor heeft ook een eigen platenlabel opgezet: Train Wreck Records.
Dat confronteerde me met mijn eerste bezoek deze week aan Wildlands Adventure Zoo, de verpretparkiseerde opvolger van ons knusse oude Noorder Dierenpark. De alom aanwezige jengelmuziek, die van een eindloze tape lijkt te komen, achtervolgt me nog steeds.
In de "woestijn" liggen een aantal afgedankte treinwagons, waar je doorheen kunt lopen en de kamelen en onagers soms van heel dichtbij kunt zien.


Ik sluit af met een song waarin Chip Taylor zich bezighoudt met een actueel probleem. Luister hoe internationaal afgesproken mensenrechten, en met name kinderrechten klinken als ze onderdeel zijn van een prachtig gezongen lied, en besef wat er in de praktijk van terechtkomt...

Chip Taylor - Refugee Children:


9 opmerkingen:

Anoniem zei

Wauw, Gauke. Je hebt jezelf weer overtroffen. Super bedankt voor je prachtige bijdrage.

Ria zei

Het is hier weer heerlijk luisteren en elke week kom ik hier later in de avond of op zondagavond nog een terug.

Groetje, Ria

Anoniem zei

Jeetje, wat een uitgebreide zwijmel is dit. Ik moet zeggen dat ik de song met Willie Nelson het leukst vond, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik een zwak heb voor Willie, sinds ik hem een keer in Nashville heb zien optreden. Geweldig was dat. Merle Haggard - waar het jou toch in eerste instantie om te doen was - kende ik helemaal niet.

Melody zei

Dat ik jouw zwijmelbijdrage altijd tot het laatste bewaar weet je onderhand wel... en ook nu blijkt dat weer een zeer terechte actie.

Ik las inderdaad vd week over Merle... en in dat genre muziek ben ik op het gebied van namen niet thuis maar de klanken van de stemmen herken ik dan vaak weer wel.

Wat weer een prachtig, uitgebreid en vol log, mooi hoor !!

Met regelmaat, 1x per week ongeveer (glimlach) wens ik dat ik een fotografisch gehouden zou hebben dan zou ik de inhoud van de blogpost van een zeker iemand zeker weten opslaan op mijn interne harde schijf


Fijn weekend

Trees zei

Wat mooi! En de info is ook weer super!
Ik herken de muziek wel, maar de naam zegt me eigenlijk helemaal niks.
Fijne zwijmeldag verder!

Elisabeth zei

Je hebt er weer een heel mooi blog van gemaakt .Toen ik hoorde dat The Hag overleden is moest ik even heel diep ademhalen .Een groot verlies voor de Country wereld
Groetjes Elisabeth

Albert y Mara fotoblog zei

Weer een uitgebreide informatieve blog. Bedankt hier voor. Willy Nelson wordt op 29 april a.s. 83 jaar. Ja ja Gauke, alleen de sterken onder ons blijven leven. Hopelijk behoren jij en wij daar toe.

Nietzomaarzooo zei

Grappig om Willy Nelson te horen zingen over 'We don't do Ma..". :) Hij heeft wel zelfspot. Las deze week over het overleden van Merle. Kende hem niet, maar ben ook niet zo bekend met dit genre.
Toen ik gisteren een stuk over Johnnie Cash zag, moest ik aan hem denken, want ik las dat hij door hem geinspireerd raakte tijdens een concert van de heer Cash in de gevangenis. Waar hij toen verbleef.
Mooie associaties en gedachtensprongen weer. Ik hou ervan!

Joanne zei

WOW..... ik weet dat je altijd een uitgebreide zwijmel plaatst, maar toch word ik elke keer weer verrast. Hubbie is helemaal weg van country. Door hem heb ik deze muziek ook leren waarderen.
De song met Willy Nelson spreekt mij heel erg aan. Heel mooi, je bijdrage.

Liefs Frederique