...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 7 mei 2016

160507 - ZOZ - Van maan en schijn

Wie mee wil doen met (of luisteren bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Ik had weer ineens een melodie in mijn hoofd van een LP die ik in de 60er jaren heb gekocht, van The Pretty Things (nl). De song "The Moon is Rising" is geschreven door de blueszanger Jimmy Reed (nl).
The Pretty Things - The Moon is Rising:


The Pretty Things blijken nog steeds op te treden!
Meteen drong zich een andere rijzende maan, maar dan een slechte, aan mij op, die van Creedence Clearwater Revival (nl).
Creedence Clearwater Revival - Bad Moon Rising:


En dan ontdek je hoeveel songs de maan als onderwerp hebben, zoals b.v. bij Pink Floyd (nl).
We zeggen wel eens dat "de maan schijnt", bijvoorbeeld door de bomen bij Sinterklaas, maar wetenschappelijk gezien weerkaatst de maan slechts het licht van de zon. Dat is dus schijn-schijnen. En de achterkant van de maan is altijd donker!
Pink Floyd - Dark side of the moon:


Maar in de eerste single van Pink Floyd speelde het maanlicht al een rol. Medeoprichter Syd Barrett (nl) schreef Arnold Layne, waarin de tekst: "collecting clothes / moonshine washing lines" verwijst naar iemand die twijfelt over zijn geslacht, en experimenteert met ontvreemde dameskleding.
Pink Floyd - Arnold Layne:


Wat mij opviel bij deze herbeluistering is, dat bij de eerste single blijkbaar de basissound van Pink Floyd al was gevonden, ondanks de personeelsmutaties. Syd Barret maakt al sinds 1968 geen deel meer uit van de band en leefde een kluizenaarsbestaan. Hij overleed in 2006, 60 jaar jong.

In deze tijd van hoogtechnologische ontwikkelingen, is de eerste man op de maan alweer geschiedenis. The Police (nl) maakte er een song over: Walking on the moon.
Nou vond ik de vocalen van The Police altijd wat te scherp om aangenaam te zijn. Gek genoeg liep ik op Youtube tegen een versie aan in America's_Got_Talent 2007 (één van die wereldwijd vermarktte TV-formats met talentenjachten), die mij veel meer aansprak.
Jurylid Piers Morgan (nl) zei dat hij vond dat Cas Haley (nl) het beter zong dan Sting (nl)!
Cas Haley - Walking on the moon:


Een band waarvan ik de titel The killing moon (nl) en vooral de naam onthouden heb, is Echo and the Bunnymen (nl). Het was misschien meer een cult-band, maar ze zaten toch dicht bij de hitpureee...
Echo and the Bunnymen - The killing moon:


Om nog even helemaal wakker te worden gaan we blaffen tegen de maan met Ozzy Osbourne (nl). Niet erg romantisch, maar toch komen we onverwachte verbanden tegen.
Op school had Ozzy problemen door dyslexie. Toen hij de eerste hitsingle van The Beatles hoorde, "She loves you", werd hij daardoor geïnspireerd om de muziek in te gaan!
Ozzy Osbourne - Bark at the moon:


4 opmerkingen:

Marja zei

Verrassend hoe vaak er nieuwe talenten worden ontdekt bij die wedstrijden. Ja, met de maan als thema is het aantal hits waarschijnlijk onuitputtelijk. Je hebt er weer een mooi geheel van gemaakt. Bedankt.

Melody zei

weer een mooie indrukwekkende verzameling...

als ik aan maan denk in de zin van muziek.... komt Alessandro Safina met Luna (https://youtu.be/wLe0Gc7jE7g) als 1e in mij op.... maar er zijn er vast nog veel meer.

Fijn weekend.

Ria zei

Als de maan in het geding is is het altijd raak.
Wat een mooie verzameling weer.
Fijn weekend,
Groetjes, Ria

Nietzomaarzooo zei

Ik moest direct aan de kinderserie Loenatik denken. Zeer geestig en ook "maan" of manisch.
Volgens mij kan je echt nog uren voortborduren op het thema Maan.

Wat een mooie vondsten weer. Dank!