...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zondag 8 mei 2016

160508 - Niklas - Geloof maakt alles mogelijk

Onlangs kwam ik een site tegen waarop de nabijheid van de apocalyps, het einde van de wereld, werd aangetoond, met overtuigend bewijs in de vorm van foto's.
Straten in Thailand, die helemaal waren volgeregend met forse vissen!


Niet alleen deze site, ook elders vond ik berichten met foto's, en één van de sites meldde, dat het bericht was gepubliceerd door de BBC, dat klinkt erg betrouwbaar.
Er was zelfs een video van een nieuwsuitzending over dit onderwerp, het moest dus wel waar zijn!

Zoeken bij de BBC dus. Ik vond inderdaad twee BBC-berichten van dezelfde datum, 6 mei 2014, maar die gaan niet over Thailand: Fish rain down in Sri Lanka surprise en Fish rain down on Sri Lanka village.

Reeds in het Bijbelboek Exodus is er sprake van plagen die Egypte teisteren, als straf van God omdat de Farao het volk van Israël niet wilde laten gaan, met o.a. een regen van kikkers. Waarom zou Hij dan het einde van de wereld niet aankondigen met een regen van grote vissen?

Ook bij de BBC vond ik een publicatie van 20 augustus 2004 over "bizarre British weather phenomena", een "visregen" in Knighton, Powys, een plaats in Wales aan de rivier de Teme: How can it rain fish?. Hier wordt niets vermeld over de grootte van de vissen en de hoeveelheid, maar in de artikelen over Sri Lanka ging het om kleine vissen, met een totaal van zo'n 50 kg. Een garnalenregen schijnt daar ook wel eens voor te komen.
Aan het eind van dit artikel staat nog een verwijzing naar twee Amerikaanse wetenschappers, die voor de plagen uit Exodus logische verklaringen hebben gezocht.

Andere geleerden twijfelen aan de daadwerkelijkheid, of de directe opeenvolging van die Plagen van Egypte, maar elk ervan zal, denk ik, voldoende geweest zijn om destijds de ondergang van de aarde aan te kondigen.

En ach, ook voor het verschijnsel op de foto's van de "visregen in Thailand" was een logische verklaring. De foto's kloppen helemaal, maar de verhalen die er bijgeplaatst waren helemaal niet. De website "Snopes" heeft het uitgezocht. Ten eerste zijn de foto's "uit Thailand" oorspronkelijk gepubliceerd op 17 maart 2015 op een Chinese nieuwssite, voor heel veel mensen is de tekst dus onleesbaar.

De "gelovigen" die er een voorspelling van de naderende apocalyps in zagen, hebben zich ook blijkbaar niet afgevraagd waarom het klaarblijkelijk alleen op de straat vissen geregend had, en hebben misschien wel even gezocht of een visregen mogelijk was, maar verder het bericht klakkeloos doorgegeven.

Het originele, Chinese nieuwsbericht ging over een vrachtwagen volgeladen met meervallen in de provincie Guizhou in de Volksrepubliek China: per ongeluk was de laadklep onderweg opengegaan, en de vissen kwamen op straat terecht...


Zo werd een bericht over een verkeersincident een aankondiging van de nabije apocalyps. Minstens zo curieus als Science-Fiction verhalen, maar hier werkte het anders.
Bij Science-Fiction worden verhalen bedacht op basis van een gedachtengang wat er zou kunnen als een (nu nog) onmogelijk schijnende mogelijkheid zou bestaan (b.v. ruimtereizen sneller dan de lichtsnelheid).
Bij verhalen als hierboven, over de vissenregen, worden bij de (niet goed onderzochte) werkelijkheid verhalen bedacht, die een zeer aards verschijnsel koppelen aan verhalen over bovennatuurlijke beschrijvingen uit een religieuze opvoeding of levensovertuiging.

Misschien zou je dat Reli-Fiction (RF) kunnen noemen...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Of het iets met religie te maken heeft? Ik denk het niet. Maar een feit: Moest schuilen in India voor een hevige stortbui en er vielen, echt waar, duizenden hele kleine zwarte kikkertjes uit de lucht.Ik heb geen verklaring kunnen vinden.

Dwarsbongel zei

@Tagrijn: De link naar een geloofwaardige verklaring: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/3582802.stm
Die hevige stortbui zal waarschijnlijk gepaard gegaan zijn met een wind/waterhoos die de kikkertjes opgezogen heeft.