...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 4 maart 2017

170304 - ZOZ - Van bananenschil tot verzonken continent

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Marijke vroeg me deze week: "Mellow Yellow ofzo, uit welke song komt dat ook alweer?" Daar hoefden we niet lang over na te denken, het is de titel van een song van Donovan. "Maar hoe kom je daar zo ineens op?" vroeg ik. "O, dat gele autootje dat daar geparkeerd staat..."

Vandaag dus Donovan (nl). Bij het zoeken naar info ontdekte ik dat ook Donovan getroffen is door polio, net als Ian Dury uit mijn ZOZ van 170211, en mijn oudste stiefbroer.
Mellow Yellow is de titel van een song op single (nl) en van het bijbehorende album. Het nummer werd in de jaren '80 door Coca Cola gebruikt in de reclame hun citrusdrankje Mello Yello.

Het nummer gaat over gedroogde bananenschillen, waarover het gerucht ging dat die een hallucinogene werking zouden hebben. Na onderzoek bleek dat zeer onwaarschijnlijk. (Ach, sommige mensen krijgen al visioenen van een paar woorden tekst...) Later gaf Donovan toe dat het nummer ook refereert aan het gebruik van een vibrator ("electrical banana is gonna be a sudden craze").
Destijds werd het nummer ook wel toegedicht aan The Beatles. Donovan werkte toen met ze samen, en Paul McCartney zong mee op Mellow yellow en zou ook meegespeeld hebben op andere nummers van Donovan's LP. Daartegenover staat dat Donovan een kleine bijdrage leverde aan Yellow Submarine.

Donovan - Mellow Yellow (Single versie, met tekst):


"Wij oudjes" kennen Donovan het best van zijn lieve folk- en flower-power songs, maar hij heeft zich toch vrij breed ontwikkeld, en zich gestort in vele muzikale idiomen. Na de folk kwam voor hem de flower-power en nog veel andere stromingen.
Daarvoor, en voor zijn invloed op de muziekwereld is hij in 2012 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame (nl) en in 2014 in de Songwriters Hall of Fame (nl).

Een song die direct bij me opkwam bij de naam Donovan was over de Hurdy-Gurdy man, oftewel iemand met een Draailier.

Donovan - Hurdy Gurdy Man (1968):


Zijn stap op het pad van de "psychedelische" muziek wordt gezien als zijn meest creatieve periode. Een voorbeeld is het nummer Sunshine Superman (nl).

Donovan - Sunshine Superman (met tekst):


En dan is er de song Season Of The Witch. In belangrijke mate medegecomponeerd door Shawn Phillips, die wel wordt omschreven als: "The best kept secret in the music business".
Ik vond een versie door Julie Driscoll (nl) met Brian Auger ( nl) en The Trinity, waarvan ik meer heerlijke muziek ken. De band komt voort uit Steampacket, evenals meer zeer bekende namen!
Probeer even méér te letten op de muziek en neem de TV-sfeer van 1968 voor lief...

Julie Driscoll, Brian Auger & The Trinity - Season Of The Witch:


Ik vind Atlantis (nl) een van Donovan's mooiste songs.
Het zou een landstreek zijn geweest die door natuurrampen plotseling geheel is verdwenen. Ongeveer zoals het Oud-Testamentische verhaal van de zondvloed, maar dergelijke verhalen vind je over de hele wereld in allerlei verschillende culturen.
De naam Atlantis (nl) werd voor het eerst benoemd door de Griekse filosoof Plato. Door de eeuwen heen deden veel mythische verhalen de ronde over Atlantis. De naam is vind je terug in plaatsnamen, hotels, culturele uitingen enzovoort, zodat zowel in de Engelse als de Nederlandse versie van Wikipedia een hele lijst verwijzingen voorkomt.
Met enige regelmaat duiken artikelen op, dat men Atlantis wel eens gevonden zou kunnen hebben; vooral in de Atlantische Oceaan is er naar gezocht, maar die is er naar vernoemd.

Ik vond een "live" versie uit 1992 van de song, en wie de tekst wil meelezen moet even doorklikken naar Youtube en dan onder de clip naar "Meer weergeven". Hij volgt de geschreven tekst overigens niet exact, misschien zijn zijn inzichten veranderd sinds hij het in 1968 schreef. De mystieke sfeer die hij oproept, is er nog steeds, bij mij althans.

Donovan - Atlantis (Live 1992):


9 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn complimenten. Je hebt er weer een waar kunstwerk van gemaakt. Onwijs bedankt.

Nietzomaarzooo zei

Mooi toch, hoe een felgekleurde auto je hersenen laat meanderen naar een banaan, een lied en nog meer liederen.
En dat daar dan deze mooie collectie uitkomt. Ons brein is wonderbaarlijk.

Melody zei

Grinnik 'visioenen van een paar woorden' ...absoluut... vooral voor mensen die nooit in tekst maar altijd in afbeeldingen denken... soms leuk maar soms brrrrrrrr ;-)

Mooie verzameling weer, heb ervan genoten dank je wel.

Fijn weekend jullie beiden.

Ria zei

Met een big smile lees ik jou altijd weer prachtige verslagen en later op de avond geniet ik hier nogmaals als ik de muziek een voor een ga beluisteren.
Dank je.

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Een beelddenker. Mooi. Donovan... ik was hem bijna vergeten. Fijn om nog eens terug te horen!

Ariadnesdraad zei

Ik heb weer veel nieuws ontdekt, waarvoor dank, Dwarsbongel !

Joanne zei

Nu even tijd om van je bijdrage en mooie muziek te genieten. Fantastische bijdrage. Ik heb genoten. Dankjewel.

Liefs Frederique

platoonline zei

Mooi stuk over een goede zanger die zoveel nostalgische gedachten oproept.
Mooie, uitgebreide, bijdrage.

natasja zei

Ik ken het nummer Mellow yellow wel, en heb ook altijd gedacht dat het van the beatles was. Maar kennelijk nooit goed geluisterd, want het is helemaal geen Beatles stem. Atlantis kende ik bij titel niet, maar toen ik het luisterde natuurlijk wel.
Mooie blog weer!