...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 1 juli 2017

170701 - ZOZ - Van Marja, Koffie en Piep'n

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

De hele week had ik al "Juffrouw Nifterink" in gedachten, die geniaal opgebouwde tekst van Simon Carmiggelt, gezongen door Robert Long, maar in mijn ZOZ 193 had ik 'm al geplaatst, samen met andere songs uit het project "Zing je moerstaal", zo constateerde ik.
Tegelijk vond ik tussen mijn bestanden een foto, die ik een tijd geleden bij een bouwmarkt had genomen, omdat ik een bekende naam zag. Dat gaf me dus het onderwerp voor Plan B.


Nederlandstalig kom je dan uit bij Rita Corita of VOF De Kunst.

VOF De Kunst - Eén kopje koffie (Op Volle Toeren):


Voor een rondje langs de horeca "in Stad", Groningen dus, sluiten we ons aan bij Rooie Rinus en Pé Daalemmer.

Rooie Rinus en Pé Daalemmer - Koffie in de wind:


In dit "laid" wordt gezongen over de geur van de suikerfabriek (als ik er aan denk ruik ik het!), Ouwerkerk (toen burgemeester) en de 5 schoorstenen (vief piep'n) van de Hunzecentrale, die vele jaren beeldbepalend waren als je de stad naderde. Op 25 april 1998 werden onder grote belangstelling de vijf pijpen opgeblazen, wat veel losmaaakte.

Hunzecentrale - Vallende pijpen:


Onder andere RTV-Noord besteedde ruim aandacht aan deze gebeurtenis. Zo kreeg de Groningse band Ouwerkerk, genoemd naar de studio van groepslid Bert Hadders, het verzoek er een Groningstalig lied over te maken. Dat werd: "Piep'n liggen plat". Bert Hadders schreef de muziek, de tekst werd geschreven door Cobi de Jonge (vaak onjuist geschreven als Coby), toen lid van dezelfde dichtersgroep als ik en later ook Marijke. Het lied verscheen op een CD met 5 nummers van verschillende schrijvers en uitvoerenden.
Cobi was later ook onze trouwambtenaar, met fragmenten uit onze gedichten in haar toespraak.

Ouwerkerk - De Vief Piep'n (Piep'n liggen plat):


Terug naar de koffie. Misschien wel het bekendst is het satirische nummer The Coffee Song, dat doet alsof er in Brazilië niets anders te drinken is dan koffie, en dat de dochter van een politicus beboet werd omdat ze water dronk. De eerste uitvoering was Frank Sinatra - The Coffee Song, maar ook de covers Osibisa - The Coffee Song (1976) en The Muppets - The Coffee Song (altijd tumultueuze humor) staan al in Marja's Zwijmeloverzicht.

Dat humor ook in klassieke muziek kan, zelfs bij J.S. Bach, ontdekte ik door deze zoektocht naar muziek over koffie.
Wikipedia.nl geeft over deze cantate, Schweigt stille, plaudert nicht, (vrij vertaald: wees stil, babbel niet) beter bekend onder de naam Koffiecantate, o.a. deze samenvatting van het verhaal: De cantate gaat over een man, Herr Schlendrian (Mijnheer Luiwammes), die zich erover beklaagt dat zijn dochter Lieschen verslaafd is aan koffie. Wat Herr Schlendrian ook probeert, het lukt hem niet om zijn dochter van de koffie af te krijgen. Pas wanneer dochter een echtgenoot wordt beloofd in ruil voor de belofte geen koffie meer te drinken, stemt de dochter toe geen koffie meer te drinken. Maar in het huwelijkscontract laat ze een clausule opnemen, die haar toestaat net zoveel koffie te drinken als zij wil.
De Engelse Wikipedia geeft meer info over de opbouw van deze cantate.

Ik koos een uitvoering door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman.
Opmerking vooraf: dit stuk duurt 25½ minuten.

Ton Koopman - Schweigt stille, plaudert nicht; J S Bach, BWV 211 (Kaffeekantate):


Voor wie meer van Jazz houdt vond ik de song Black Coffee, in 1949 een hit voor Sarah Vaughan; met een link naar de tekst.

Sarah Vaughan - Black Coffee:


8 opmerkingen:

Marja zei

Geweldig. Intussen heb ik al 2 mokken koffie op. Leuke verzameling. Wat een variatie.

Melody zei

Doe 5 pijpen.... ik reed er toevallig vorige week nog langs, was al 'eeuwen' geleden want ik kom nooit meer in die hoek eigenlijk... maar toch, kon ik me moeiteloos dat beeld weer voor de geest halen uit de jaren dat ik er dagelijks heen/terug langs reed...
Wat is het uitzicht in die hoek veranderd hè? Het centrum vd stad ook overigens... maar ja dat is de tand des tijds.. Je muziek past weer prachtig bij het verhaal, logisch, ben niet anders van je gewend

Fijn weekend en veel smakelijke koffie-geniet momenten gewenst.

Ria zei

Hééééérlijk om naar te luisteren terwijl het buiten regent en een lekker bakje koffie voor mijn neus.
Fijne zwijmeldag en fijn weekend

Iris Papilio zei

Mijn koffie zou ik niet graag willen missen.. leuke liedjes over koffie.
Bekende en onbekende natuurlijk! Leuke inzending weer Gauke!
Fijne zwijmeldag!

Nietzomaarzooo zei

Ga nu snel wat boodschappen doen en dan daarna verder naar de koffiecantate luisteren (en kijken) met een kop koffie erbij.
Hou van je keuzes, hoe je brein meandert van de ene link naar de andere. Altijd weer met een fraai resultaat.

Martijn zei

het Groningse Luthers Bach Ensemble had een aantal jaren geleden een gespeelde uitvoering van de Kaffeecantate. Behalve heel mooi gespeeld, was het ook heel leuk om te bekijken. Trailer hier https://youtu.be/GAp7st6gKqU

Dwarsbongel zei

@Martijn: klinkt ook mooi!

Joanne zei

Een logje naar mijn hart voor een echte koffieleut zoals ik. Genoten! Van de muziek en de koffie.

Liefs Frederique