...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

15 juli 2017

170715 – ZOZ – Van Kraanvogels en MH17

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Het is 3 jaar geleden dat 298 mensen omkwamen toen Vlucht MH17 uit de lucht geschoten werd. Zal de ware toedracht ooit helemaal helder worden? Zullen de daders ooit berecht worden? Ik vrees van niet. Er zijn, denk ik, te machtige schuldigen op de achtergrond, die de fysieke daders uit eigenbelang beschermen.

De rouw bij de nabestaanden zal blijvend zijn, en zwaarder wegen naarmate gerechtigheid uitblijft. Het enige dat mogelijk is, is herdenken, en dat gebeurt alom, op verschillende manieren.
In Emmen wordt zondag 17 juli een bijzondere expositie geopend ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de MH17. Voor elk slachtoffer zijn 1000 (duizend) kraanvogels gevouwen, door mensen van over de hele wereld. Dit is het item van RTV-Drenthe hierover.

Expositie in oude dierenpark voor MH17-slachtoffers:


Meer achtergondinformatie kun je hier lezen, en deze eerdere publicatie geeft nog meer inzicht in de symboliek van de kraanvogel.

De initiatiefneemster, kunstenares en docente Tjitske Dijkstra, werd overweldigd door de vele kraanvogels die ze toegestuurd kreeg.
Collega kunstenaar Ingo Leth heeft een galerie in het entreegebouw van de voormalige dierentuin, en ontplooit in Emmen veel mooie initiatieven. Ook schilderde hij om persoonlijke redenen onlangs 1000 kraanvogels. Hij hielp Tjitske om een tentoonstelling mogelijk te maken van al die kraanvogels. Ze worden niet zomaar neergelegd of opgehangen!

De actie trok ook landelijk aandacht, ontdekte Marijke. Ingo werd er over geïnterviewd door Tijd voor MAX op Radio 5. De aankondiging begint op 1:14:35 en het loopt ongeveer door tot 1:19:15.

Frenk van der Linden, die een documentaire Rouwen en leven na de MH17 heeft gemaakt die 16-7 wordt uitgezonden, noemt op dat moment, vanwege de plek waar de MH17 neerkwam, zonnebloemen als symbool.
Ik vond een song van Paul Weller, waarvan de tekst gaat over gemis en zonnebloemen.

Paul Weller – Sunflower:


Marijke vond de song die daarna kwam, van Courtney Marie Andrews, indrukwekkend en bijpassend. Ik pikte de tekst van haar site, haar album heet ook Honest Life. Tja, honest betekent zoveel als eerlijk en rechtschapen. Hoe rijm je dat met de MH17-daders, op alle niveau’s…?

Honest Life

All I’ve ever wanted was an honest life,
To be the person that I really am inside,

To tell you all the things that I did that night,
Sometimes it just ain’t easy to live an honest life.

All I’ve ever needed was a little time to grow,
A little time to understand all the things that I know,
So I can listen to you lovingly instead of getting up to go.
Some people take a little more time to grow.

Right when you have it all figured out,
Life comes to throw you another doubt,
But my head’s up high, and I ain’t got nothing but time,
To work at living an honest life.

All I’ve ever asked for was a way to understand,
All of life’s lessons the best that I can,
How to be honest, how to be wise, and how to be a good friend,
Some things take a lifetime to fully understand.

Right when you have it all figured out,
Life comes to throw you another doubt,
But my head’s up high, and I ain’t got nothing but time,
To work at living an honest life.

Ik vond veel clips, moeilijk kiezen. Er bleven twee over. In de eerste is ze solo, acoustisch.

Courtney Marie Andrews - Honest Life (live, acoustisch):


In de tweede speelt ze live met een band in de rumoerige omgeving van de Tractor Tavern in Seattle, en daar benadert ze clip van het album, waar je alleen de hoes ziet.

Courtney Marie Andrews - Honest Life (Live at Tractor Tavern, Seattle):


Toen ik dacht aan muziek over een vliegramp, kwam als eerste tevoorschijn Ebony Eyes, een hit van The Everly Brothers. Ik realiseerde me nu, dat het geschreven is door John D. Loudermilk, een andere bewoner van mijn geheugen...
Het is opgenomen tijdens de militaire dienst van de Everly Bros, en ze nog wel eens heen en weer vlogen en ook zo hun jonge relaties hadden. Toch blijft het een soort smartlap, of tearjerker. Soms helpen tranen een beetje.

Everly Brothers - Ebony Eyes:

9 opmerkingen:

MelodyK zei

Alhoewel het niets met elkaar te maken heeft, of ergens ook weer wel, had ik deze week veel gedachten aan de vuurwerkramp van 2000. Geen idee waar die gedachten opeens vandaan komen maar ze zijn er wel.

Rouw dat versterkt wordt door gebrek aan gerechtigheid, het (weer) realiseren dat corruptie hoogtij viert...het is afschuwelijk.

Dat item van die zwanen zag ik voorbij komen... ik vind het fijn dat er in ieder geval nog op gezette tijden aandacht is voor slachtoffers van rampen.

Wens jullie een fijn weekend!

Anoniem zei

Prachtige initiatieven. Jouw aandacht hiervoor vind ik ook heel mooi. Dank je wel.

Nietzomaarzooo zei

Het monument waar 298 bomen zijn geplant, vlakbij Schiphol wordt 17 juli geopend. Met jou denk ik ook dat de ware schuldige niet wordt gevonden of naar voren komt.

Ria zei

Prachtig de wijze waarop je hier aandacht aan besteedt.
Wanneer degenen die hier meer van weten er al tig jaren niet meer zijn komt de waarheid boven.

Fijn weekend

CorryR zei

17 juli is op maandag en niet op zondag zoals je meldt. Mogelijk is dat op TV Drenthe verkeerd gezegd? Sorry, was onze trouwdag, vandaar. Het spreekt vanzelf dat die datum voor mij heel speciaal is. Prachtig zoals jij hier aandacht besteedt aan het gebeurde.

Iris Papilio zei

Die ramp zal nooit vergeten worden. Dat kan ook niet, heeft veel teveel mensen geraakt. Je gaat twijfelen aan ieders veiligheid.
Muziek is heerlijk., met name Ebony Eyes... Was en ben nog steeds fan van de Everly Brothers, kan nog steeds alles meezingen, heerlijk! Dankjewel Gauke!

Dwarsbongel zei

@CorryR: Hm, ik ben een beetje onzorgvuldig geweest - de officiële opening is op zondag 16, op maandag 17 gaat de tentoonstelling open voor publiek.

natasja zei

Zo bizar, dat de waarheid niet boven tafel komt.
Vreselijk voor de nabestaanden.
Ik vind het een mooi idee dat heel veel mensen in gedachten hierbij zijn geweest door kraanvogels te vouwen.

Joanne zei

Een vreselijke dag, 17 juli. Zoveel verdriet. Ik hoop echt dat de daders hun straf niet ontlopen.
Mooie muziekkeuze en een indrukwekkend logje.

Liefs Frederique