...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

11 november 2017

171111 - ZOZ - Van een tuin en een merel

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links vanaf vandaag bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Ik blogde al vaker over Willem Reitsema, niet alleen zanger/gitarist, maar ook onze overbuurman. Hij luisterde vaak het straatbeeld op in Emmen, maar speelde ook een bezielende rol in een aantal bands.

Deze keer gaat het weer over Willem: zijn gezondheid ging de laatste tijd bergafwaarts, en hij is maandag j.l. overleden. Hij zou eind deze maand 58 zijn geworden.
We hebben de laatste jaren een aantal keren gezien hoe hij met een ambulance werd opgehaald. Longproblemen. Vaak stond hij korte tijd later weer te spelen en zingen in het centrum van Emmen. De laatste maanden kwam het er niet meer van.

Een paar weken geleden werd Willem voor het laatst opgehaald. Een goede vriendin had al afscheid van Willem genomen: hij overleed terwijl zij onderweg was naar Nepal.
Willem's broer Erik hield via Facebook iedereen op de hoogte.Op 3 november met de foto die ik maakte van Willem tijdens het Luisterfestival 45NAP bovenop de voormalige vuilstort van Emmen.

Gaat niet zo goed met Willem, mijn kleine broertje. Inmiddels van het ziekenhuis overgeplaatst naar een Hospice in Hardenberg. Prachtige locatie aan de Vecht en werkelijk het liefste personeel die je je kunt wensen.

Willem op bed in z’n kamer, altijd bereid om het personeel goed tot z’n recht te laten komen :
Hulp: Kan ik nog wat voor u doen?
Willem: Ach nee ... Hoewel, ik wou eigenlijk wel even rechtop zitten.
Hulp: Eh ... Maar eh, u zit al rechtop he?
Willem: Ja ja ja ja ja ... Nou ... Een kop koffie misschien?

De humor was er nog, maar een paar dagen later kwam dit bericht met alleen deze foto:

Ik neem afscheid van Willem met dit gedicht:

Wish you were here…

Wolken boven het strand
waar de wind herinnering
deelt met de meeuwen en
de branding hem naroept

Zijn oude moeder aarzelt
halfweg huis en laatste bus
ze kijkt hem na, omhoog
zijn schoenen in haar hand

Een klankschaal tinkelt op
intercontinentale hoogte
zijn gitaar zweeft langs
Under The Milky Way

Hij is er nog, in hart en hoofd
zijn echo, Love Minus Zero
en op de berg fluister ik
A Hard Rain 's Gonna Fall

Kenners hebben al gezien dat de cursieve regels songtitels zijn. Under The Milky Way, een song van The Church (NL), heeft Willem opgenomen met zijn trouwe vriend en zanger Elias de Vries en broer Erik op bas, in eigen beheer, als Mr. Jones Band (ook eerder de naam van een band van Willem). Ik plaatste het al eens in een blog.

Mr. Jones - Under the Milky Way (The Church):


Van Willems uitvoering van "A Hard Rain's Gonna Fall", dat hij spontaan inlaste na een fikse onweersbui tijdens het Luisterfestival 45NAP op 29 juni 2014, kon ik helaas geen opname vinden. Een paar sfeerbeelden van die middag, het enige evenement waar Willem en ik allebei opgetreden hebben, hij met muziek en ik met tekst:

De twee gezichten van het weer tijdens het festival.
Rechtsboven Erik en Willem Reitsema en Marijke.
Midden: Jaap en Aleid Rensen van het Dierenpark; daarnaast ik.
Onderste foto's: Willem Reitsema ontspant en bereidt zich voor.

De video van Willem in de Dali Passage in winkelcentrum de Weijert is gemaakt door Marijke op 26 maart 2015. Hij noemde haar altijd "mijn buurmeisje", met een guitige twinkeling in zijn ogen. We kwamen er langs en Marijke filmde hem met haar telefoon.


Willem vertelde dat hij graag daar speelde vanwege de acoustiek. 's Zondags kwam daar niemand, was het afgesloten, en dan stond hij bij de ingang van het oude Dierenpark (nu Rensenpark).
Tot voor kort was de video een tiental keren bekeken, maar een van de plaatselijke weekkrantjes heeft 'm gevonden en online in hun bericht gezet over Willems overlijden. Op het moment dat ik dit schrijf is het bijna 3600 keer bekeken. Dat zegt iets over Willem's populariteit!
Ik had ook deze eerder geplaatst; Willem zingt en speelt Bob Dylan's Love Minus Zero/No limit. Er zijn meer video's van optredens van Willem, maar ik vond niets anders van zijn solo-optreden als "straatmuzikant". Wat is het nu een ode aan zijn talent!

Willem Reitsema - Love Minus Zero/No limit (Bob Dylan):


Met alle mooie herinneringen, en de muziek van Willem die nog terug te vinden is, en het weten dat zijn lichaam het af liet weten, waarvan hij zich zeer bewust was, blijft toch bij veel mensen het gevoel van gemis. Willem was een vrije vogel, gedreven door de muziek. Een lieve, humoristische man, waar geen draadje kwaad in zat. Hij was met een vroegere versie van Mr. Jones in Oostenrijk op tournee, en daarvan is een moment bewaard gebleven, dat hier past. Willem pakt tussen zijn keuvelende collega's in het zonnetje bij een hotel zijn gitaar, en hij speelt en zingt wat ik nu voel, een korte versie van een song van Pink Floyd.

Willem Reitsema - Wish You Were Here:


Na de crematie schreef Erik onder andere nog: “The flame that burns twice as bright burns half as long.”, met een beetje goede wil zou je dus kunnen zeggen dat Willem bijna 116 is geworden. Ik zeg, pak wat te drinken en proost op de liefde. Doen wij ook.

Proost, op Willem en op de liefde!

Toch voelt Emmen nu een beetje als de tuin, waaruit de merel die er altijd zo mooi zong, nu verdwenen is…

Update 15:00 : Daniël Lohues schreef dit over Willem.

9 opmerkingen:

Ria zei

Een mooie Ode
Als ik naar mijn tuin kijk waar al weken geen merel meer te zien is weet ik wat Emmen voelt.

Iris Papilio zei

Vast een gemis voor Emmen en omstreken en misschien wel verder ook!
Mooie Ode aan deze Willem!
Fijne zwijmeldag verder!

Nietzomaarzooo zei

Dat is een mooi log voor iemand die in Emmen en ik weet zeker ook buiten Emmen geliefd is. En geheel terecht. Mooie kerel. Zag op Youtube nog een kort portret over hem, vandaar.

Dank je en sterkte met dit verlies.

Elisabeth zei

Een mooie ode aan deze man en ik heb genoten van de muziek in het eerste filmpje.Markante mensen zoals hij worden zeker gemist .

Gr Elisabeth

MelodyK zei

Ach wat ontzettend sneu... en op die leeftijd... heel veel sterkte !!

Zulke kenmerkende personen vergeet je niet en jij zult vast niet de enige zijn die hem in het straatbeeld zal missen.

Gelukkig blijft zijn erfenis beschikbaar

Anoniem zei

Prachtige ode aan een bijzonder mens.

Albert y Mara zei

Willem Reitsema - Love Minus Zero/No limit (Bob Dylan) voor ons een schitterend mooi nummer door hem gebracht. Wat opmerkingen. Deze man heeft de SIXTIES nooit echt meegemaakt. In de 60's was hij nog een kind !!
Willem Reitsma doet ons denken aan Armand, dat was ook zo'n langharige tekkel. Die had de 60's WÈL bewust meegemaakt en is zijn hele leven lang blijven steken in de sixties.
We wensen je een fijne herfstweek toe.

Albert y Mara zei

https://www.youtube.com/watch?v=-ET5vqUSIW4

Na het zien van dit filmpje vragen wij ons af: "Is deze man ten onder gegaan aan de drank?? Gewoon verzopen?"

Dwarsbongel zei

@Albert en Mara: Willem is geboren in 1959, het jaar waarin Bob Dylan actief werd. Neil Young begon in 1960, en Pink Floyd in 1965. Als je zijn ouders zelfs maar oppervlakkig gekend had, zou je weten dat Willem vanaf zijn eerste bewustzijn de SIXTIES muzikaal volop heeft meegemaakt!
Zijn vader heb ik nog in levende lijve kunnen zien, zijn moeder is nog steeds een van de liefste en ruimhartigste mensen die ik ooit heb meegemaakt, maar zeker niet kritiekloos.
Willem was een beminnelijk mens, met altijd een bemoedigend woord voor een ander.
Hij wordt alom door andere muzikanten geprezen om zijn kwaliteiten als zanger/gitarist, ook als gitarist in "elektrische" bands, en om het enorme repertoire dat hij allemaal zó uit zijn hoofd kon spelen. Volg b.v. de link naar de column van Daniël Lohues, onderaan mijn blog.

Jullie tweede reactie vind ik tamelijk bot, na die video (die kende ik wel, maar ik vroeg me af waarom die zo lang op de plank was blijven liggen, en daarom had ik die niet meegenomen) waarin Willem openhartig over zijn problematiek praat. Hij had een verslavingsprobleem, maar hij is overleden aan longproblemen, en NIET "gewoon verzopen"…!
Ik vraag me af in welke toestand je die reactie geschreven hebt: had je misschien even een aureooltje boven je hoofd gemonteerd?