...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 5 januari 2018

180106 - ZOZ - Van vliegtuigen en nieuwjaar

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


De eerste keer dat ik de benaming "U-2" zag of hoorde, was omstreeks 1960. Er was een Amerikaans vliegtuig, de Lockheed U-2 (nl) met de bijnaam "Dragon Lady". Het kon in alle weersomstandigheden, en tot op 21km hoogte vliegen. Het werd gebruikt door de Amerikaanse luchtmacht voor het testen van apparatuur en door de CIA voor spionagevluchten.
De wereld zat middenin de Koude Oorlog (nl) tussen communisme en kapitalisme. De term werd voor het eerst gebruikt door de fameuze schrijver George Orwell (nl).
In het nieuws was plotseling veel te doen over een boven de Sovjetunie neergeschoten U-2. De piloot was gevangen genomen, bekende, en werd later uitgeruild tegen een Sovjet-spion. Vervolgens werd hij ontslagen, met het verwijt dat hij zijn vliegtuig niet had vernietigd en geen zelfmoord had gepleegd.

Met oud- en nieuw was het bij ons geen koude oorlog, want destijds werd er eigenlijk niet zoveel geschoten, vooral gedreigd.
Achter ons huis is een (kinder)speelveldje, met twee eenvoudige stalen doelen, een betonnen pingpongtafel, schommels, en een zandbak met klimhuisje. Maar op oudjaarsdag leek het er de hele dag Aleppo of Mosul. Gelukkig alleen qua herrie.
Om 07:00 uur keek ik op de wekker, omdat ik gewekt werd door de eerste zware, maar verre knallen. Vanaf ca. 09.00 uur tot ver na middernacht is het geen vijf minuten achtereen stil geweest, en bij ons rinkelde serviesgoed in de kasten.

Een gesprek daarover aangaan? "Vuurwerk afsteken mag pas na 18:00 uur!" "Nee hoor, het mag vanaf 10:00 uur hoor, dat doen we elk jaar! We hebben het hele jaar gespaard, dat vuurwerk krijgen we toch nooit in die paar uur op?"
Buren hadden de politie gebeld. "Ja, die zijn hier ook geweest, en het mag van hun ook. Ze stonden er even bij te kijken en een sigaretje te roken, en zijn toen verder gegaan!"
"Veel van jullie wonen hier niet eens, want waarom komen ze dan op fiets?" "Dit veldje is hiervoor zo mooi geschikt!" Dat de herrie duizendvoudig tussen de rondom staande huizen weerkaatst, dringt niet door tot de knalverdoofde breinen...
Er waren buren die een oproep deden of er nog iemand een last-minute huisje wist, om te kunnen ontvluchten: de huisdieren lagen rillend en piepend zover mogelijk weggekropen… Wij zijn 's middags een eind gaan rondrijden in rustiger gebieden.


En Nieuwjaarsdag, was het toen over? Nee, zie de rotzooi. En de hele dag nog regelmatig doffe dreunen. Tot ruim na middernacht. En ook de tweede dag van het jaar was het vuurwerk nog niet op, ook niet na één uur 's nachts...

Dat deed me wensen dat de eerste zin van een song bewaarheid zou worden.
Van U2 (nl), maar dan zonder streepje er tussen. Een bijzonderheid van U2, opgericht in 1976, is dat vanaf 1978 geen bezettingswisselingen hebben plaatsgevonden. Ook zijn er nauwelijks mutaties geweest in de ondersteunende functies, van management tot roadies.
De groepsleden, Bono (Paul David Hewson), The Edge (David Howell Evans), Adam Clayton (Adam Charles Clayton) en Larry Mullen Jr. (Laurence Joseph Mullen Jr.) zijn geboren in 1960 en 1961. Ze waren dus tieners toen ze begonnen, zijn nu bijna zestigers, en spelen nu al zo'n 40 jaar in die bezetting samen!

Het album uit 1983 waar de song op verscheen heet… "WAR" (nl).

De tekst had zijn oorsprong in een liefdeslied van Bono voor zijn vrouw, maar werd later herschapen tot een lied ter ondersteuning van de Poolse vakbond Solidarność (nl), die toen een omwenteling in dat oostblokland teweegbracht. Het was de eerste hitsingle van U2.

De song is getiteld New Year's Day (nl), en de volledige tekst van de song is te lezen op de eigen website van U2, maar mijn wens voor de komende jaarwisselingen is vervat in de eerste zin: "All is quiet on New Year's Day"...

U2 - New Year's Day:


Ik wens al mijn lezers / bezoekers een goed en gezond nieuwjaar!

10 opmerkingen:

AnneMarie Winter zei

Toch wel een drama dat vuurwerk op deze manier. Hier hebben we er duidelijk minder last van. Mooi stukje naar aanloop van de muziek toe.

Marja zei

Wat een ellende met dat vuurwerk. Hier was alleen wat siervuurwerk te zien. Geen knal gehoord.
Ik wens jullie ook alle goeds en een gezond 2018.

Ria zei

Elk jaar hetzelfde. Dagenlang zijn de honden van streek.Ook nu hoor je elke dag nog wel 'n knal en dan trekken de hondjes de riem uit de handen van schrik.
Gelukkig is het ergste voorbij Pffff...
Fijn weekend

Trees van der Vliet zei

Helaas leren mensen niet.. Onverantwoordelijke mensen zijn dit.
Gelukkig was het na nieuwjaarsdag hier wel voorbij.
Mooie info Gauke!
Alle goeds voor het nieuwe jaar!

CorryR zei

Is ongetwijfeld knallen van carbid geweest. Dat kunnen ze hier ook goed. Niet blij mee. Wel blij dat ik geen huisdier heb, want die krijgen er behoorlijk van langs. En dan nu maar weer vast voorbereiden op de volgende jaarwisseling. Een goed 2018 gewenst.

http://hartelijkehothulk.wordpress.com/ zei

Super nummer van mijn favo band.

Nietzomaarzooo zei

Vervelend dat jullie zo'n last hadden van vuurwerk. Voorlopig weer even rustig op dat gebied. Mooie achtergrond info weer over U2.

Melody Steenkamp zei

Over die v-gruwel ga ik me maar niet uitlaten hier, wil niemand kwesten...

je muziek is prima, as always

fijn weekend

Elisabeth zei

Gelukkig viel de ''aanloop '' naar 12 uur een beetje mee maar daarna brak de regelrechte hel los .Voor de meeste mensen niet echt leuk maar hier zo'n doodsbange kat ,echt vreselijk om te zien .Een goed nummer van U 2 .Ik wens jullie ook alle goeds in 2018
Gr Elisabeth

Villasappho Liesbeth zei

Ik heb ook kinderen weggestuurd, ga voor je eigen huis staan. Ze gingen door tot ik met een emmer water kwam en raak gooide. Toen was moeder er wel en kreeg ze van mijn buurvrouw een bezem om alle troep op te ruimen. Ik ben met kat en al vertrokken en heb het redelijk rustig gehad waar ik verbleef.