...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 20 januari 2018

180120 - ZOZ - Van slagvelden zonder oorlog

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Eind zestiger / begin zeventiger jaren was het aanbod TV-programma's al wat uitgebreider geworden dan Nederland 1 en 2, door de CAI (Centrale Antenne Inrichting), later uitgegroeid tot Kabeltelevisie. Omdat wij dicht bij de Duitse grens zaten, kregen wij ook Duitse zenders aangeboden. Ik keek ik vaak muziekprogramma's op NDR3, lokale TV van Noord-Duitsland. Daar hadden ze (echt waar) vaak wat progressievere muziek dan de Nederlandse omroepen, met uitzondering van de VPRO. NDR3 zit nu niet meer "in ons pakket", terwijl die "onze regionale buren" bedient.

Ik heb daar destijds een keer een "drum battle" gezien tussen twee bekende drummers, zoals er wel vaker duels "uitgevochten" zijn tussen instrumentalisten: ze haalden dan het beste in elkaar boven.
Dit duel ging tussen jazzdrummer Art Blakey (nl) (1919-1990) en rockdrummer Ginger Baker (nl) (1939). Dat duel heeft me nooit losgelaten. Met de komst van internet heb ik natuurlijk gezocht of die uitzending bewaard en gepubliceerd is. En ik heb iets gevonden! Ik weet niet of het dezelfde opname is, en de videokwaliteit is niet geweldig, maar het geluid is goed.

Art Blakey is vooral bekend als mede-oprichter en leider van de gedurende meer dan 35 jaar invloedrijke jazz-combo The Jazz Messengers, en mede-initiator van de Bebop (nl). Naast de Messengers speelde hij ook samen met veel anderen.

Ginger Baker ken ik vooral als drummer van de "supergroep" Cream (nl). Twee van hun nummers heb ik al eens geplaatst in een ZOZ: "White Room" en "Sunshine of Your Love". Hij was de eerste populaire drummer die in Afrika op zoek ging naar Afrikaanse ritme's, en heeft zich toen meer ontwikkeld als jazzdrummer.
Hij heeft ook in velerlei bands gespeeld, al of niet door hemzelf opgericht. Zijn genie als drummer lijkt echter te worden overschaduwd door zijn persoonlijkheid, die langdurige samenwerking onmogelijk maakt. Daarover is zelfs een documentaire gemaakt (2012): Beware of Mr. Baker.


Ik vond deze clip via een aan Art Blakey gewijde website met drum battles.
Beide drummers hebben een sigaret in hun mond, dat was toen nog "heel gewoon", en zal mij toen niet opgevallen zijn: ik was toen zelf een stevige roker (in 1980 gestopt).

Art Blakey & Ginger Baker - Drum battle:


Als we dan toch bezig zijn, doen we nog een drumduel, ook met twee bekende drummers.
Van de eerste wordt gezegd, dat zijn vader zijn talent voor ritme op 1-jarige leeftijd ontdekte, dat hij nooit echt drumles heeft gehad, en dat hij geen noot kon lezen. Maar heeft wel met vele groten der aarde gespeeld (zoals Frank Sinatra) en zijn eigen big bands gehad: Buddy Rich (nl) (1917-1987)

Zijn tegenspeler wordt vanwege zijn flamboyante stijl wel vergeleken met Keith Moon (The Who), Jon Bonham (Led Zeppelin) en met iemand die we net gezien en gehoord hebben, Ginger Baker (Cream). Daarmee deelt hij de woeste rode haardos, het rokkenjagen en de gewelddadige uitbarstingen. Ik heb het over de drummer van Dr. Teeth and The Electric Mayhem (nl: Dr. Gebit en de Electrische Chaos), de huisband van The Muppet Show (nl), alom bekend als Animal (nl).
Oorspronkelijk zou echter Steve Mitchell, een vriend van de bedenker van The Muppets, Jim Henson (nl) model hebben gestaan. Dat zou niet zo heel vreemd zijn, want hij is bekend (en onderscheiden met een Grammy Award) als studiomuzikant, die veel gedaan heeft met tekenfilms (zoals Snoopy).
De drumpartijen van Animal werden ingespeeld door een Britse jazzdrummer, Ronnie Verrell (nl).

Buddy Rich vs Animal - Drum Battle (The Muppets):


Overigens wordt van Buddy Rich beweerd dat die ook een kort lontje had, maar dat heeft hij hier lekker op z'n drumkit afgereageerd!


5 opmerkingen:

Nietzomaarzooo zei

Drummers van een band hebben een aparte status. Of ze trekken alle aandacht, of juist niet.
De eerste sessie ga ik later helemaal afluisteren, want het is na 1 koffie een beetje veel :)

En Animal...altijd grappig. Vooral als je het verhaal erachter hoort.

Ria zei

Zolang hij zijn agressie op de drums afreageert is het alleen maar geweldig goed.

Marja zei

Lekker fanatiek. Animal gaat compleet uit zijn dak.

Trees van der Vliet zei

Haha Animal is enig!
Het eerste nummer is me iets te drukkig...
Fijne zwijmeldag!

Melody Steenkamp zei

wij waren vroeger al blij met de zenders van de buren, dat zijn we nog steeds

Drummer zijn, een vak apart die niet iedere drummer goed verstaat ;-)


Fijn weekend