...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 1 december 2018

181201 - ZOZ - Van Aussies en ooievaars

Het zal in de (na)zomer van het jaar 2000 geweest zijn, dat in het centrum van Emmen muziek klonk die mij onherroepelijk naar zich toe lokte. Dat wil zeggen, er was geen spectaculaire, aardbevingen veroorzakende geluidsinstallatie, maar ik was dicht genoeg in de buurt om er iets bijzonders in te ontdekken.
Er stond een duidelijk niet nieuwe witachtige bestelbus en daarnaast een opstelling met verschillende instrumenten, die door twee personen bespeeld werden, een man en een vrouw. Een andere man was er CD's aan het verkopen. Het waren vrij jonge mensen. Ze bleken uit Australiƫ te komen, en als ik het goed onthouden heb, had een van hen familie in Nederland.

Bij de man was het meest opvallend de grote Didgeridoo (nl), die hij tegelijk bespeelde met een hele batterij trommels om hem heen. Voor het bespelen van de didgeridoo, een instrument afkomstig van de Australische Aboriginals (nl), dat een bijzondere ademhalingstechniek vereist: de grote luchtkolom in het instrument moet tijdens het inademen op gang gehouden worden. Daarom moet de bespeler blijven "blazen" tijdens het inademen; dit noemt men circulaire ademhaling (nl). Sommige mensen gebruiken deze techniek ook op andere blaasinstrumenten, zoals mijn vriend Jan de Wilde op saxofoon.

De vrouw gebruikte haar stem als instrument en bespeelde een Hammered Dulcimer. Daarvan zijn veel varianten; dergelijke instrumenten worden bij zigeunerorkesten ook wel Cimbalom genoemd. Ik vind de klank ervan wondermooi! Afwisselend bespeelde ze ook diverse fluiten.


Ik heb uiteraard een CD gekocht, en die heb ik weer even opgezocht. Ik hoef 'm eigenlijk niet eens af te spelen om de muziek te horen, maar ik wil het jullie wel graag laten horen. Ik word er altijd relaxt en blij van. Op de CD speelt een tweede man mee.


De groep noemde zich Jabaru, en dat is ook de titel van de eerste song op de CD. Dit is de beschrijving:
JABARU: Jabiru a bird found in Australia / Asia Minor / North America, otherwise known as 'Black Neck Stork'. This song was inspired by the flight of the Jabiru.
Het begint met het stemmetje van het zoontje Zyan (ook de titel van de CD), dat ruim een jaar oud zal zijn geweest.

Jabaru - Jabaru:


Bij het volgende nummer is de Dulcimer prominenter aanwezig. Daarbij hoort deze beschrijving:
SATTVA: Sattva "Glue of the Universe" Indian Sanskrit (the ancient and sacred language of Hindus in India) - that which holds everything together.

Jabaru - Sattva:


Ik heb me suf gezocht naar informatie over de groep Jabaru, maar vond vrijwel geen spoor. Vreemd is dat niet na zo'n 18 jaar. Wij vieren vandaag de verjaardag van een kleinzoon die 17 is geworden.Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.

4 opmerkingen:

natasja zei

Tegelijk in- en uitademen?!!
Ik vind het knap.
Die dulcimer heeft een prachtig geluid!

Anoniem zei

Betoverende muziek. Mooie instrumenten.

MelodyK zei

Ik ken het van de tv... vond het de 1e verrassend aangenaam verrassend

Fijn weekend

AnneMarie Winter zei

Klinkt iid heerlijk relaxt. Die mondklanken herken ik enigszins. Wel een wat over op TV gezien. Ieder land heeft vaak een eigen specifiek instrument wat ze bespelen. Vaak erg mooi. Maar ja dat heb ik nogal snel dat ik muziek mooi vind.