...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

08 december 2018

181208 - ZOZ - Van crazy en een speciale bestelling

Ik was in een la aan het rommelen op zoek naar iets heel anders, en herontdekte een CD die ooit speciaal voor mij besteld is. Dat die CD in een la lag, is het gevolg van de beperkte ruimte op de schappen met CD's in onze kast, want ook boeken en andere spullen moeten een plaats hebben.


Ik kan er geen aanleiding meer bij vinden in mijn geheugen, maar ongetwijfeld is deze zangeres toen op TV geweest. Het jaar van productie is aangegeven als 2008.
Het zal niet de tekst geweest zijn die me aansprak, want die is geheel in het Pools, en dat is een van de talen waarin ik heel weinig herkenningspunten vind.
Wel ben ik me er van bewust dat bij de bevrijding van Emmen de Polen een belangrijke rol hebben gespeeld.

Ik ontving onlangs een paar gedigitaliseerde brieven. Op 7 mei 1945 schreef mijn oom Bertus een brief aan zijn broer in het westen des lands. Vooraf: "Vader en Moeder", mijn grootouders, waren vanaf 1 november 1944 uit hun huis verdreven; dat was "gevorderd" door de Duitsers. Ze kregen 6 uur om te vertrekken en mochten bijna niets meenemen. In februari 1945 schreef Bertus al aan mijn moeder hoe hij mishandeld was door Landwachters in Stadskanaal en hoe hij door de sneeuw naar Emmen was geploeterd, wat hem voor die ca. 30km drie dagen kostte. Deze brief vertelt het vervolg. Oom Bertus overleed in augustus 1945.
Hier in het Noorden is alles heel best afgelopen. Geen honger en weinig dooden door de oorlogshandelingen. Ook de fam. in de drie Noordelijke prov. maken het goed, behalve de schrijver zelf. Vader en Moeder wonen weer op hun eigen plekje en hebben negen dagen een Pool in de kost gehad. Een beste man.
De landwacht heeft mij een poosje voor de bevrijding nog even te pakken gehad. Daarom lig ik nu in het zusterhuis in Amsterdamscheveld. 'k Vind het wel jammer dat ik nu werkeloos moet toezien dat de landverraders worden opgepakt. 'k Had zelf ook graag een paar op willen halen.

De zangeres heet Anna Maria Jopek (nl) en de CD is getiteld "ID". Die titel is heel mooi gecalligrafeerd, maar voor "visuele interpratie" vatbaar.
Ze vertegenwoordigde in 1997 Polen op het Eurovisie songfestival, komt uit een muzikale familie en heeft over de hele wereld opgetreden, onder andere met Sting (nl).


Bij het zoeken op Youtube naar een passende videoclip probeerde ik er zo eens een paar, en er was eentje waarbij ik dacht: hé, die melodie, waar ken ik die van?

Anna Maria Jopek - Przejrzyj:


Nou, iedereen die z'n country-klassieken kent vulde natuurlijk al de naam in: Patsy Cline (nl), met de song "Crazy"!
Overigens schijnt deze song van een reclame-CD te komen: "Coca-Cola: Lato Przyjaźń (1999)", waar ik verder niets over kon vinden. Hij komt niet voor in haar discografie.

Patsy Cline - Crazy (1961):


En de kenners weten uiteraard ook dat de song Crazy (nl) geschreven is door Willie Nelson (nl), die in de loop der jaren zijn uiterlijk heeft aangepast, zeg maar: van colbert tot bandana. Dit is zijn originele versie.

Willie Nelson - Crazy (1961):


Maar ik ben afgedwaald, we hadden het over de CD ID van Anna Maria Jopek. Ik vind haar op een prettige manier jazzy zingen, en ook gebruikt ze op de CD, naast gangbare, ook minder voor de hand liggende instrumenten, zoals de luitachtige Oud (nl) en de Kalimba of Mbira, in het Nederlands ook Duimpiano genoemd.
Alle teksten en muziek op de CD hebben zij en haar man Marcin Kydryński geschreven, samen of apart, behalve delen van een song met Douala-inbreng.

Op de CD staat een nummer (tekst en muziek van Marcin Kydryński) waarvan de Engelse vertaling me wel aanspreekt:
To, Co Nienazwane (What Is Not Named)
There were so many instances in my life when I was not able to find any adequate, precise words to capture such moments.
And whatever is not named properly, vanishes.
Whatever is not saved by the words of your language, eventually dissolves and loses its meaning. Becomes lost, irreplaceable, heads for oblivion.
So let my tongue obey me and caress you with words, create in you that way and save you.
What are the words to describe the heat of this look in your eyes?
How can I translate into words this singular shiver of your lip that comes just once and disappears?
How shall I write it all down, so your features remain alive and accurate and do not become just a memory in my diary and therefore – something entirely different?

Anna Maria Jopek - To co nienazwane (What is not named):


Voor de liefhebber, dit is haar eigen website: Anna Maria Jopek. En voor wie nu, nu Sinterklaas weer weg is, kerstmuziek zoekt, heeft Anna Maria ook wel een album in haar discografie: Dzisiaj Z Betleyem. Daarvan zijn ook liederen te vinden op YouTube: DZISIAJ Z BETLEYEM.Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


5 opmerkingen:

AnneMarie Winter zei

Het lijkt me een nummer wat Jamie Cullum ook mooi zou kunnen zingen. Misschien zingt hij het ook wel maar daar moet ik morgen eens even naar zoeken. Het klinkt nu iig heerlijk zo laat op de avond.

MelodyK zei

Afgedwaald of niet....het opentrekken van die la was zeker zinvol om weer met iets moois te komen ;-) Ook al zit er dan een trieste noot aan die het schrijnende aan vele wonden actief houdt helaas

Fijn weekend

Anoniem zei

Leuk om die versies van "crazy" te horen. Het laatste nummer is niet helemaal mijn smaak, maar wel heel bijzonder.

Elisabeth zei

Ik kan er een lang verhaal van maken maar Crazy van Patsy Cline vind ik zeker best mooi .Nog beter vind ik die van LeAnn Rimes .Het laatste nummer heb ik weg geklikt
Gr Elisabeth

Iris Papilio zei

Zeker, bij de eerste tonen wist ik het al! Prachtige stem heeft die Anna. Mooi vertolkt dat oude nummer. 2e liedje vind ik iets minder. En de oude versies van Patsy en Willie zijn natuurlijk geweldig! Ik houd ervan!