...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

04 mei 2019

190504 - ZOZ - Van leugens en herdenking

Op 29 april melde het Dagblad van het Noorden dat volgens de fact-checkers van The Washington Post president Trump de grens van 10.000 onjuiste of misleidende uitspraken gepasseerd was. Hij had 601 dagen nodig gehad voor de eerste 5000, een gemiddelde van 8 leugens of halve waarheden per etmaal. Voor de volgende 5000 had hij slechts 226 dagen nodig, ruim 22 per dag. Hij zag onder andere kans om in een interview van drie kwartier 45 keer iets te zeggen dat niet klopte: één "alternatief feit" per minuut dus. Waar zou de teller nu staan?


Mijn tekst & melodiegeheugen duwde iets naar voren toen ik dat las. De tekst bevat veel toepasselijke elementen, maar het was vooral het refrein! De band ontstaat in de 60-er jaren in Amsterdam en heet The Outsiders onder aanvoering van Wally Tax. Hier een opname uit het programma Countdown - back to the sixties.

The Outsiders - Lying All The Time:
Dezer dagen gaan we nog iets verder terug dan de "sixties", vandaag is het 4 mei, Dodenherdenking. Mijn aandacht gaat naar al het leed dat toen is aangericht en dat zich voor mij concentreert op iemand die niet rechtstreeks aan oorlogsgeweld is overleden: oom Bertus, broer van mijn moeder. Ze kwamen uit een gezin met 10 kinderen, die nu allemaal overleden zijn. Van mijn generatie neven en nichten ben ik waarschijnlijk de enige aan wie hij een brief (mede-) geadresseerd heeft.

Emmen werd bevrijd op 10 april 1945, hij overleed op 5 augustus 1945. Ik had ooit gehoord dat hij besmet was met TBC tijdens het verplaatsen van onderduikers, maar ik kreeg van een neef nog een paar brieven van oom Bertus te zien die hij naar een andere broer had gestuurd. Daaruit bleek dat hij verpleegd is geweest in het "Zusterhuis" in Amsterdamscheveld, nu Weiteveen genoemd, als gevolg van ernstige mishandeling door de Landwacht in Stadskanaal.

Ik heb me wel eens afgevraagd wie er soms bloemstukjes en dergelijke op zijn graf plaatste, maar ik denk dat het zijn toenmalige verloofde geweest zal zijn. Ik heb haar vrijwel zeker na wat zoekwerk opgespoord, zij het dat zij inmiddels ook overleden is, en begraven in Brabant. Een broer van haar woonde nog in deze omgeving, dus had ze een aanleiding om hier te komen.

Ik heb al vaker over oom Bertus geschreven op dit blog, dat ga ik niet herhalen. Ik heb gisteren de informatie die ik over hem verzameld had, aan het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, OVCG gezonden, waar ook het archief met correspondentie van mijn vader naartoe is gegaan. Er is informatie bij over verraad, arrestatie en mishandeling van twee ooms, Bertus en Flip, in oorlogstijd.
Zo was ik even weer intensief bezig met de Dodenherdenking en de Bevrijding van ons land, terwijl het overal in de wereld rommelt en onrustig is.

Ik ga nu ook even terug in de tijd op een andere manier: ik kom alleen nog in een kerk voor bezichtiging of familieaangelegenheden. Ik herinner me de heftige gesprekken tijdens familiebijeenkomsten tussen verschillende smaken gereformeerd, waarin vooral hiervoor genoemde oom Flip een buitenbeentje was. Daarom nu een video met een kerkorgel en samenzang in Stadskanaal, waar oom Flip en oom Bertus woonden en opgepakt werden door Landwachters - een lied over vrede. In de Evangelische Liedbundel staat het als nr. 270.
Het is samenzang in de Hervormde Oosterkadekerk te Stadskanaal. De organist is Dennis Wubs, die we in een eerder blog rock 'n roll hoorden spelen op een kerkorgel. Hij schrijft: Organist Dennis Wubs plaatst op zijn kanaal video's van samenzang die live zijn opgenomen in reguliere kerkdiensten. Hij bespeelt hierbij voornamelijk op historische orgels uit de provincie Groningen .

Ga nu heen in vrede

Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar.
Wat wij hier beleden samen met elkaar.
Aan uw daag’lijks leven, uw gezin, uw werk.
Wilt u daaraan geven, daar bent u Gods kerk.
Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar.

Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar,
wat wij hier beleden samen met elkaar.
Neem van hieruit vrede, vrede mee naar huis,
dan is vanaf heden Christus bij u thuis.
Ga nu heen in vrede, ga en maak het waar.

Oosterkadekerk Stadskanaal - Ga nu heen in vrede:


Laten we trots en zuinig zijn op onze vrede en vrijheid, die zijn niet vanzelf gekomen...Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


11 opmerkingen:

Iris Papilio zei

Oh die Trump, ik kan hem niet eens zien, laat staan horen en dat liegen, walgelijk!
Tis toch vreselijk dat zo iemand zo'n macht heeft.
The Outsiders, de Amsterdammers die ook bekend werden in Amerika. Een aparte band met Wally Tax aan het roer. Ook veel te jong overleden...
Bijzondere keuzes Gauke!

Anoniem zei

Respect voor jouw bijdrage iedere week. Heel bijzonder en vol toewijding gemaakt.

Jascha Donath zei

Ik ben niet echt fan van orgelmuziek, zeker niet van het gereformeerde gezindte. Ik hou van een ander genre kerkmuziek. Maar vind het ook niet 'vreselijk'.

Met plezier lees, en volg, ik je verhaal. Interessant om het verhaal van je eigen familie zo te kennen! En zo mooi te vertellen.

Ik ben gezegend met een oma die mij en de andere kleinkinderen nog vele verhalen heeft kunnen (na)vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Zij vertelde voornamelijk de heldhaftige verhalen, bijvoorbeeld van een Engelse soldaat mr. Shepperd, die zij onderdak bood na de bevrijding (en die wij nog een paar keer hebben mogen ontmoeten, inclusief zijn dochter die net zo oud is als mijn moeder, peuters waren zij in mei '45. Bij de, voor mij eerste ontmoeting waren de peuters inmiddels zelf moeders, 'dochter Shepperd' van drie jongens, ietsje ouder dan mijn zus en ik).

De erge dingen, de overledenen, de bombardementen die ramen deden springen, vertelde ze ook wel maar de schrik stond dan meteen weer in haar ogen en dan hield ze gauw stil.

Door de verhalen (directe herinneringen kunnen natuurlijk steeds minder verteld worden) van anderen gaan deze verhalen uit mijn eigen jeugd van mijn eigen omaatje steeds meer leven. Dank daarvoor!

Happy Hulk zei

Outsiders!
Daar was ik fan van toen.
Meer omdat mijn broers voor de Bintangs waren. 😉

jokezelf zei

Ja die Trump, dat is me er eentje. De outsiders vond ik geweldig, maar ik heb niet zoveel met Christelijk orgelmuziek. Ik herdenk vandaag de verjaardag van mijn, in 2013 overleden, stiefzoon (hij was van 1972). Een rotdag om jarig te zijn, vond hij het. En hij had gelijk.

MelodyK zei

Fact-Checkers? Tssss laten die *lelijk woord* dat eerst maar eens over zichzelf laten onderzoeken...

Hoe dan ook... wereldleiders, is er eentje die niet corrupt is of een niet-corrupte achterban eheft? Oeverloze en zinloze discussie dus ;_)

Lekker genieten van mooie muziek dan maar... doet altijd goed.

Joanne zei

Ik heb een hekel aan Trump. Ik kan er niets aan doen. Obama vond ik geweldig als president. Die had nog wel mogen blijven. Maar na 8 jaar moet je weg, jammer.

Ik heb genoten van de Outsiders. Heerlijke muziek! Je bijdrage was weer geweldig deze week.

Liefs Joanne

natasja zei

Wat een heerlijk filmpje van de Outsiders.
Ik ken ze niet echt.
Maar mooi hoe het publiek zo braafjes zit mee te klappen. Ze lijken eigenlijk meer te willen bewegen, maar de mores houdt ze tegen.
Mooie zwijmel weer!

AnneMarie Winter zei

The Outsiders ken ik wel maar dit nummer echt niet. Leuk om te horen. Het lied over vrede herken ik wel. Waarschijnlijk vroeger op het koor wel gezongen.
Interessant blog over je ooms. Ik begreep idd dat er veel verzwegen werd vroeger en niet omdat de slachtoffers dat perse wilden. Ik begrijp nog niet goed waarom dit zo was.

Albert y Mara fotoblog zei

Schitterend nummer van de Amsterdamse Outsiders met Wally Tax.
Voor ons puur jeugdsentiment.
Dat Trump je favoriet niet is weten we intussen wel!!!

Platoonline zei

Over Trump is elk woord teveel geschreven. Over de herdenking kunnen we niet genoeg schrijven opdat we niet vergeten en (inderdaad) de huidige tijd op een juiste manier kunnen interpreteren (en dan weten we vermoedelijk maar een fractie van wat er in de wereld gebeurt. Mooi dat je op deze manier herdenkt. Dat de kerk tegenwoordig artikelsgewijs is opgedeeld is jammer. Maar gelukkig zijn ze het over de grote lijn wel eens. 'Heb lief' staat overal wel op het programma denk ik.
Mooie blogje. En nu ik er over nadenk: ik moet ergens nog een LP van de outsiders hebben. Maar welke? En waar?