...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 30 augustus 2019

190831 - ZOZ - Van vogeltranen, vis en Oekraïne

Donderdags komt elke week op een vast tijdstip een mevrouw langs met haar auto met vis en snacks. Klanten komen en gaan dan, het is altijd een gemoedelijk sfeertje daar.
Ik stond te wachten op mijn portie kibbeling.
Met een overbuurman babbelde ik wat over de grote en kleine dingen des levens. Omdat hij muziekliefhebber is, vertelde ik, dat ik per toeval een prachtig stuk muziek gevonden had. Een gitarist met een aardige vingervlugheid en een zoetgevooisde zangeres, die haar stem gebruikte als instrument, zonder tekst.
Op het moment dat ik vertelde dat die gitarist geboren is in Oekraïne, mengde een andere klant zich in het gesprek. Ik kon hem eerst niet verstaan door zijn zware accent, maar even later begreep ik dat hij reageerde op het woord Oekraïne. Zelf kwam hij uit Wit-Rusland en woonde hier al tien jaar. Hij vond mij wel iets Oekraïens hebben, zei hij, door mijn enthousiaste verteltrant over die muziek. Het gesprek hield daar ongeveer op, want mijn kibbeling was klaar en mijn eigenlijke gesprekspartner, die hem blijkbaar wel eerder gezien had, was al weg. Dimitri moest nog wachten op zijn lekkerbekjes.


De gitarist gaat door het leven onder de naam Estas Tonne, en is geboren in 1975 als Stanislav Tonne in Oekraïne, toen nog onderdeel van de Sovjet Unie (USSR).
Op 8-jarige leeftijd begon hij met klassieke gitaarlessen op de plaatselijke muziekschool. In 1990 verhuisde hij met zijn gezin mee naar Israël en stopte met gitaarspelen.
Elf jaar lang speelde hij niet, tot hij in september 2001 naar New York ging en weer begon te spelen; hij vormde een duo met violist en straatmuzikant Michael Shulman.
Vervolgens ging hij als solist overal ter wereld spelen: concerten, yoga- en kunstfestivals, op straat enzovoorts. Samenwerken met anderen deed hij dan ook vaak. Als volwassene zou hij nergens langer dan een jaar verblijven.

Tijdens zijn "Breath of Sound" tournee in de VS speelde hij in november 2018 in Oregon samen met de zangeres Peia Luzzi drie concerten. Dit is één song uit die reeks concerten.
Estas noemt Peia "a dear friend". Haar bijnaam schijnt te zijn: Peia "Bird" Luzzi - of dat iets te maken heeft met de titel…? Dit zou uitgevoerd en opgenomen zijn zonder repetitie!
Je moet wel even wachten voordat héél subtiel haar stem gaat meedoen.

Peia Luzzi, Estas Tonne - Bird's Teardrops (Ashland, Oregon 2018):


Als je de smaak te pakken hebt gekregen, Estas Tonne heeft een eigen website, Facebook en Youtube kanaal.
Ook Peia Luzzi heeft een eigen website, Facebook en Youtube kanaal.Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZoZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Melody.
Afleveringen t/m ZOZ347 vind je bij Trees, en de afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij de oorspronkelijke initiatiefneemster Marja.


2 opmerkingen:

Melody zei

Zo zie je maar, niets gebeurt zonder een reden.... wens je toe dat het snel weer donderdag is ;-) FIjnw eekend

natasja zei

Dat was weer een mooie, Dwarsbongel!