...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

29 september 2012

Toeval met stro? (Update)

Gisteren, langs een bekende route net over de grens in Duitsland, trok een enorme muur van grote stropakken mijn aandacht. Ik dacht meteen aan het strokasteel waar de Peer Group voorstellingen heeft gegeven, maar kon niet goed kijken zonder van de weg te geraken.
Vanmorgen meldde RTV-Drenthe, dat er een grote strobrand was geweest, net over de grens bij Schoonebeek, richting Emlichheim.

Zoeken vanmiddag bij Duitse bronnen leverde een verslag op met het vermoeden van brandstichting, het eerste waaraan ik ook dacht.
De gigantische hoeveelheid stro was bedoeld voor een "Strohkraftwerk", energieopwekking met biomassa. Had ik in deze vorm nog nooit van gehoord, maar lijkt me een goed idee.
Denemarken loopt voorop met alternatieve energie, en daar doen ze het o.a. ook met stro.
De Feuerwehr is de hele nacht bezig geweest. Toch wel gek. Hoeveel stro zou er gered zijn bij de brand?

Update 29-09-2012: Tegen de avond zijn we nog even naar de stro-opslag gereden en hebben foto's gemaakt. Helemaal rechts op de dubbelfoto staat nog één zo'n stromuur ongedeerd overeind. In het midden een klein restant van nog zo'n muur. In mijn korte blik opzij, donderdag vóór de brand, meen ik drie rijen gezien te hebben. Om je een indruk te geven: de rijen zouden 8 tot 10 meter hoog geweest zijn!
Geheel links ligt een grote hoop halfverbrand stro, en over de hele voorgrond liggen restanten tussen de sporen van het vele brandweermaterieel uit de wijde omgeving, ook uit Drenthe. Ondanks de absorberende grond liggen er nu nog plassen bluswater.
Voor de mensen in het huis dat links nog net deels zichtbaar is, zal het een beangstigend gebeuren zijn geweest...

3 opmerkingen:

J@n. zei

Als je dan ook nog kijkt hoeveel energie en kosten ze er in gestoken hebben.....

Bertie zei

Het zal een goeie fik hebben opgeleverd. Jammer van het stro en het werk dat erin zat maar stiekem vind ik een brand tegelijk indrukwekkend om te zien. Shameshame maar het is niet anders.

Van stro als biobrandstof wist ik slecht zijdelings, niet dat er al mee geëxperimenteerd werd. Lijkt me wel goed.

platoonline zei

Waren er ook foto's van de strobrand? Dat moet wat geweest zijn.