...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

donderdag 11 april 2013

Muziek uit het ongerijmde

Ik vond een bestand terug met een paar links naar muziekcuriositeiten. Dat was het resultaat van een zoektocht op JoetJoep naar aanleiding van een videoclip op het blog van J@n van een ingenieus muziekinstrumentarium, met een fantastisch verhaal erbij. Zulke bijzondere dingen wekken mijn nieuwsgierigheid en ga ik zoeken naar meer informatie.
Ondanks dat het verhaal uiteindelijk een hoax bleek, is het een prachtig filmpje, knap gemaakt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in muzikale video-animaties!

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op merkwaardige muziekvideo's. Bijzondere manieren om muziek te maken fascineren mij.
Zelf kan ik slechts teruggrijpen op enige oefening op een mondharmonica. Als kind, 's avonds in bed, probeerde ik de psalmversjes te spelen die we wekelijks voor school moesten leren. Dat lukte niet altijd, omdat sommige melodiën een chromatisch mondorgel vereisten.
Opa's harmonium was voor mij streng verboden om aan te raken, en zo raakte mijn actieve muzikale loopbaan in het slop.

Eerst vond ik een merkwaardig instrument van PVC-buis. Dit materiaal wordt gewoonlijk gebruikt om waterleidingen en afvoeren aan te leggen.
Het enige onechte is, dat de bespeler een duet speelt met zichzelf: RimbaTubes: Dueling Pipes.

Het is voor mij een bekende melodie uit de wereld van de Countrymuziek, op vele manieren uitgevoerd. Dit is ongeveer de oorspronkelijke bezetting voor deze melodie, maar in dit geval ook gespeeld als duet met zichzelf: Dueling Banjos.

Van PVC-buis zijn wel meer instrumenten gemaakt: Monster Tubulum: Time to Start FINAL CUT.

Ook dit volgende filmpje is echt, ik heb iemand op straat zo'n instrument zien en horen bespelen: Daniel Waples - playing hang in the kitchen. Dit overtreft eigenlijk nog mijn fascinatie voor de muziek van Steelbands.
Als een Japanse dame een dergelijk instrument bespeelt, heet de "hang" blijkbaar ineens een "spacedrum": Spacedrum by Yuki Koshimoto. Nou ja, qua vorm lijkt het instrument wel op een vliegende schotel.

Ook nog een stukje klassiek, maar of je hier van een instrument kunt spreken? Wel echt en knap: Rollerblade bottle tune guy - Michel Lauzière.
Hier hebben we te maken met "de meester van het bijzondere": Michel Lauziere - Master of the Unusual. Een lange video met veel verschillende, bijzondere acts.

Een istrument waar ik vaak helemaal van smelt, dat is de Dobro. Als jongetje was ik al onder de indruk van de exotische klanken (uit de luidspreker van de draadomroep) van de Kilima Hawaïans met hun steelguitar, maar de dobro heeft een warmere klank.
De Dobro is een soort gitaar met een heel eigen klank door de geheel of gedeeltelijk metalen klankkast. Een voorbeeld: Oswald's dobro chimes, een dame die heel zichtbaar een melodie van Bashfull Brother Oswald speelt.
Pete "Oswald" Kirby ken ik van het project "Will the circle be unbroken", van The Nitty Gritty Dirt Band. Hij was een deel van de ruggegraat achter de beroemde countrymuzikant Roy Acuff, die meermalen optrad bij de Grand Ole Opry in Nashville. Op dat podium, in het Ryman Auditorium, heb ik ook mogen staan. Weliswaar in een lege zaal, maar indrukwekkend!

Nou ja, er is op JoetJoep nog zoveel meer te ontdekken. Gewoon mensen die voor hun plezier muziek maken, zoals Eugene Mago, die geloof ik het hele repertoire van alle beroemde gitaargroepen uit de jaren 1960 nog eens speelt.

Of over bijzondere instrumenten: nieuw bedacht of traditioneel uit exotische oorden, elektronisch of gebaseerd op elementaire technieken.
Ik vond clips met de Theremin, waarvan ik ooit een bouwtekening bewaarde uit een hobbyblad, misschien het eerste elektronische muziekinstrument, bedacht in 1919: How to Play the Theremin . Je raakt het niet aan, dus het lijkt pure magie, maar het is gewoon elektronica.

Daartegenover vind je een orkest waarvan alle instrumenten gemaakt zijn uit afval: Paraguay's garbage band, en iemand die klassieke muziek maakt op wijnglazen: Street Performer Playing Mozart on Water Glasses

En dan vond ik nog een ingang naar een grote collectie clips met bijzondere instrumenten: Weird musical instruments.

UPDATE: 140510 - Link naar Paraguay's garbage band aangepast.

3 opmerkingen:

J@n. zei

Hoe heb je die documentatie allemaal bij elkaar gekregen!
Ik heb er van genoten.

Anoniem zei

Echt geweldig. Doet me opeens denken aan allerlei manieren waarop ik als kind probeerde muziek te maken. Door tegen mijn tanden te tikken en daarbij mijn mond open en dicht te doen tot ik de juiste toon had. Of tegen je wangen slaan;dat werkte ook.

Dwarsbongel zei

@J@n: als je iets beluistert op YT dan komen er allemaal suggesties naast te staan. Dat is voor mij nog wel eens het begin van een zwerftocht, waarbij je van het een naar het ander hopt. Dat was nu ook, en uit wat ik vond heb ik een selectie gemaakt...
@Tagrijn: als kind heb ik ook wel zo geëxperimenteerd - ik denk dat veel kinderen dat doen. Anderen gaan kikkers vangen ofzo misschien...