...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

maandag 1 april 2013

Paasblues

Gisteren begon met een paar centimeter sneeuw en het bleef een koude, bewolkte dag. Vandaag woei er nog een koude wind, maar minder krachtig. En de zon scheen helderop!
Geen weer om lekker op een terrasje te zitten, maar goed aangekleed wandelen wou prima.
Even naar een andere omgeving was ook een behoefte: we hebben al te lang 'opgesloten' gezeten.

Niet al te ver weg, omdat ons krappe budget deze maand voor andere zaken nodig is. Het Schoonbeker Diep werd ons reisdoel.
Onderweg kwamen we langs een nasmeulend restant van een paasvuur. Dat herinnerde me aan het eerste Drentstalige gedicht dat ik geschreven heb, dat zelfs werd voorgedragen op Radio Drenthe (sorry, er was geen ondertiteling mogelijk op de radio):

Paosbult

D'r was 'n ol domnee in Drenthe
die 't karkvolk Gods bosschup inprentte:
"Paosbult, da's ja heidens gebruuk
't geleuf rak zo helemaol zuuk!
Vervluukt die lösbandige Lente!"

Een van de eerste bezienswaardigheden die we wandelend tegenkwamen, was een Luchtwachttoren, in de 'Koude Oorlog' bedoeld om laagvliegende Russische vliegtuigen vroegtijdig op te sporen. De radar kon ze toen nog niet 'zien'.
Het Schoonebeker Diep is hier de grens tussen Nederland en Duitsland. In Nederland is Schoonebeek vooral bekend vanwege de aardoliewinning. Het stond er ooit vol Ja-knikkers, maar die zijn op een gegeven moment weggehaald, omdat deze manier van oliewinning onrendabel werd verklaard.
In Duitsland zijn ze er echter mee doorgegaan, dus net over de grens, aan de andere kant van het Schoonebeker Diep, staat het vol met werkende Ja-knikkers.
Inmiddels tapt de NAM ook weer olie uit het Schoonebeker veld, maar nu met andere pompen: hoge torens, soms staat er één op een locatie, soms vier op een rij. Voortdurend gaat het gele blok op en neer.
Naar die torens lopen pijpleidingen, en de opschriften verraden het principe: er is een pijp die de aardolie en/of aardgas afvoert, en een pijp die stoom toevoert die de dikke olie ondergronds dunner moet maken.
Hier dichtbij heeft Marijke ooit een paar jaar gewoond, in Schoonebeek: zie rode *.
Ook Schoonebeek is sindsdien stevig gegroeid.
Naar aanleiding van een half verroest bordje bedacht ik daar een nieuw bordje:
'Verboden toegang, Artikel 461 Wetboek van Schrikdraad'...

2 opmerkingen:

Mirjam Kakelbont zei

Jullie hebben 1 april goed besteed!
Nog nooit eerder van een luchtwachttoren gehoord, laat staan er eentje gezien. Weer wat geleerd, vandaag ;-) Lekker als je zo kunt genieten van een wandeling. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen, maar dan wel met een fel zonnetje!
groetjes Kakel

Dwarsbongel zei

@Mirjam: Ik ontdekte deze toren ook bij toeval tijdens een fietstocht. De eerste die ik ooit zag was bij Warfhuizen, ook tijdens een fietstocht. Ik vroeg me af wat dat was, maar het heeft nog lang geduurd voordat ik het antwoord vond.
Het zonnetje was lekker, de wind niet al te hard, maar wel koud...