...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

13 augustus 2013

WE300 - Schakelen

Piet zette de auto soepel in de volgende versnelling. Qua autorijden behoorde hij tot de 'late roepingen': hij haalde zijn rijbewijs één maand voordat hij zestig werd. Eerder had hij er geen behoefte aan: zijn werk lag op fietsafstand en zijn reisdoelen waren bereikbaar met openbaar vervoer. Een zeldzame keer reed hij mee met familie of kennissen. Als dat niet kon, dan voelde hij zich vrij om niet te gaan: een zorg minder.

Hij was bezorgd over het milieu, maar hij had altijd gezegd dat hij zou leren autorijden als dat echt nodig was. En nu schamperden sommige mensen dat hij van zijn geloof was afgevallen. Maar hij had praktische redenen, waarvoor zijn critici minder flexibel waren dan hij voor hun hoon.

Piet was ontwerper geweest van elektronische systemen waarmee patiënten in zorginstellingen verzorgers konden oproepen. In de loop der tijd veranderde de techniek sterk, en Piet had dat lang kunnen bijbenen. Van een simpel knopje bij het bed, dat via relais een bel liet rinkelen en een ganglamp aandeed boven de kamerdeur, via een systeem met een centraliste die middels een controlepaneel met lampjes en drukknoppen verpleegsters naar patiënten dirigeerde met 'piepertjes', tot computergestuurde installaties.

Piet had enkele uitvindingen gedaan, waarop het bedrijf patenten had aangevraagd. Toen hij moeite kreeg de ontwikkelingen bij te houden, was Piet, door zijn ervaring met octrooiteksten, de geschikte mediator tussen de technische inzichten van zijn ontwerpende collega's en die juridisch/technische teksten. Zelf had hij in de 'vertaling' door een octrooigemachtigde, niets herkend van de omschrijving van zijn eerste uitvinding.

Tenslotte kon Piet met de VUT, na 40 jaar gewerkt te hebben. Hij keek terug op zeer verschillende werkzaamheden, van loopjongen, via technische functies zoals elektronicamonteur, ontwerper en programmeur, tot medewerker octrooien. Dat had telkens aanpassing van hem geëist, maar dat was hem gelukt.

Plato's WE-300 uitdaging t/m 31 augustus: themawoord = Schakelen.

18 opmerkingen:

Corline zei

Geweldig, zo vaak als je in dit verhaal kunt schakelen!

platoonline zei

Dan heeft Piet het in zijn werkzame leven meer dan goed gedaan. Zo te lezen was het niet alleen zijn vak maar ook zijn passie. Dat was autorijden kennelijk niet en dat begrijp ik (als notoir OV reiziger zonder rijbewijs). Als anderen daar kritiek op hebben, moeten ze dat zelf maar weten.
Overigens: zouden al die criticasters kunnen uitleggen waar al die provo's uit de zestiger jaren met hun verheven idealen gebleven zijn? Opgeslokt door de zekerheid en de welvaart?

Goed stuk, al meeschakelend leren we Piet (weer eens) wat beter kennen. :-)
Dank je wel, Dwarsbongel.

Ria zei

Je bent het schakelen nooit verleerd.Prima WE
groetjes, Ria

Melody zei

Geweldig, 'dai noit komt is vrij van 't vot goan'...

mooie we, en de noordelijke invloed ;-)

Anoniem zei

Mensen kijken altijd raar op als je zegt geen auto te hebben of niet te rijden, heb het ook een tijdje gehad. Had wel een rijbewijs maar geen auto. Ach ieder vult het op zijn manier in en jij hebt er een mooi verhaal van gemaakt waarin veel geschakeld werd. ;)

Mrs. T. zei

Wat een gouden kracht was Piet voor zijn bedrijf. Mooi geschreven.

Laura zei

Piet legde zijn prioriteiten op zijn werk waar hij het nodige schakelen heeft toegepast ik denk dat een man als deze na 40 jaar wel een behoorlijke indruk achterlaat.

Mooie WE die ook laat zien dat voor sommige dingen in te halen is het nooit te laat :-D

CorryR zei

Kom via een link bij Plato bij jou terecht, en waarom? Omdat je kennelijk een "dwarsbongel" bent. Dit werd een paar weken geleden ook gezegd over mijn man tijdens de uitvaartplechtigheid. Zijn zuster noemde hem zo. Intrigerende benaming....

Dwarsbongel zei

@CorryR: Ik heb Dwarsbongel als pseudoniem genomen, omdat mijn stiefvader mij zo noemde. We konden niet goed met elkaar overweg, maar gezien zijn aard en niveau heb ik het opgevat als een soort geuzennaam.
De uitdrukking is trouwens ruim bekend, in elk geval in het Nedersaksisch taalgebied en in het Fries. Het gaat dan over iemand die niet klakkeloos volgt, maar het kan ook over een dwarse puber gaan.
Als ik het goed lees, is je man een paar weken geleden overleden. Gecondoleerd, en sterkte.

Anoniem zei

Ik voel mij blond maar ben nieuwsgierige naar de ''praktische overwegingen'... Of heb ik ergens overheen gelezen?

Dwarsbongel zei

@Wiebeltjes: je hebt nergens overheen gelezen, maar die wat die praktische overwegingen waren valt buiten het bestek van dit verhaal. Daar komt niets blonds aan te pas...

Minoesjka zei

Prachtig zeg, een opeen schakeling van schakels :-) beginnende in de auto :-)

Anoniem zei

Een dijk van een WE.

Trees zei

Een mooi verhaal over Piet en zijn werkzame leven. Maar ik snap nog steeds niet waarom hij nu wel zijn rijbewijs ging halen... of lees ik ergens overheen?

Dwarsbongel zei

Dank voor je reacties!
@Trees: antwoord op die "praktische overwegingen", zie mijn reactie op Wiebeltjes...

Happy Hulk zei

Ja, een mens schakelt wat in zijn leven.
Dat komt in alle beroepen voor.

Staart zei

Een herkenbaar verhaal. Sommigen schakelen, anderen zijn star. Zo' n Piet wil ieder in zijn bedrijf. Een flexibele man met principes. Mooie WE

Rebelse Huisvrouw zei

Piet was een heel flexibele man die constant in staat was tot schakelen, die soepelheid van geest had hij gewoon. Heerlijk als je dat hebt. Leuke WE!