...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zondag 19 januari 2014

WE300 januari 2014 - Verwaarlozen

De onvrede in Noord-Groningen wordt steeds groter. Enorme hoeveelheden aardgas worden uit de grond gehaald door de Nederlandse Aardolie Maatschappij.
Dat levert twee grote oliemaatschappijen, eigenaar van de NAM, en de Nederlandse schatkist veel geld op, maar veroorzaakt in het wingebied ook al jarenlang ernstige problemen.

Ooit was er een roepende in de woestijn, die zei dat aardbevingen het gevolg zouden zijn van die aardgaswinning. Maar Meent van der Sluis werd weggehoond door de woordvoerder van de NAM, Frank Duut. En door de Nederlandse politiek, want "de NAM had echte deskundigen".

Duut werd scheurfactor in de Asser VVD-fractie, en RWE/Essent-woordvoerder voor de kolencentrale bij de Eemshaven, om te ontkennen dat er milieubederf, veiligheidsrisico's, slechte omstandigheden voor buitenlandse werknemers door onderaannemers zijn.

Dat wijlen Meent gelijk had, is inmiddels genoegzaam bekend. Dat VVD-minister Kamp zich lang stokdoof en stekeblind hield ook, maar Noord-Groningen stemt niet VVD, dus straf!
Dat de bevolking daar het water tot de lippen staat, is onbelangrijker dan de Rijksbegroting, die de Randstad subsidiëert: in de Haagse visie is alles voorbij Amersfoort weggeplakt achter toiletpapier - schijt aan de wingewesten.

Nieuwsuur legde praktijken van de NAM bloot: hun taxateurs stelden aardbevingsschade aan een riante woning in Onderdendam vast op EUR 375,29. De enorme, zichtbaar verse scheuren in de muren, zouden volgens de "schade-experts" van de NAM, gevolg zijn van "achterstallig onderhoud".
Schade-experts van "Eigen Huis" kwamen tot tienduizenden euro's, terwijl bij volgende, sterkere bevingen, de bewoners hun leven niet zeker zijn.
Een woonboerderij was door "NAM-experts" (die geen funderingen mogen inspecteren of op ladders klimmen), geschat op de helft van wat echte schade-experts vaststelden.

Zelfs als acuut gestopt wordt met het oppompen van gas, duren de aardbevingen nog jaren...

Nu de hooivorken en mestgrepen tevoorschijn komen en de trekkers zijn gestart, gaan de Haagse oren een héél klein beetje open...

PlatoOnline's WE-300 schrijfuitdaging: schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het thema-woord niet voorkomt! Themawoord voor januari = Verwaarlozen


12 opmerkingen:

Platoonline zei

Politici van rechtse huize, allemaal schoften die door roeien en ruiten gaan om hun winst veilig te stellen en zich niets aantrekken van het leed dat ze veroorzaken. Ze zullen er voor zorgen dat nog in deze decennia de laatste Groninger het licht uit doet en zich aan onze westkust vestigt. Wat zullen we dan eens met Groningen doen? Een natuurpark met door aardbevingen veroorzaakte valleien van maken? Met hoge entreeprijs want de schatkist moet gespekt.

Het is een schande dat dit verhaal geen fictie is, Dwarsbongel. Maar je hebt het verdomd goed opgeschreven. Ik voel de wrevel langs mijn kuiten omhoog glijden.

Nathalie zei

Zullen de oren echt open staan? En dan... zullen ze dan ook luisteren? Mooi geschreven en ik hoop echt dat er een echte oplossing komt voor de Groningers. Dat mot toch kenne?

tagrijn zei

Dit zal echt de geschiedenis ingaan als het schandaal van de jaren tien. Aardige woordspeling gehoord: Groningen: boring.

Unknown zei

En din nog.....t'is toch te schunnig veur woordn dat dai schoade dai wel betoald goit wordn, (nee moust mie noit vroagn wanneer)... uut de buutze mot komm van de Grunneger provinsiekas... en wel stopt dat 'r op veurhand din eerst in?
Jawel, de Grunnegers zulf... loatn we het dus moar noit hebbn over n sigaar oet oign deus!

Petr@ zei

Het is een groot schandaal!
Ik hoop dat de Groningers zich niet met een kluitje in het riet laten sturen.

Nico van Hoorn zei

De roepende in de woestijn heeft altijd gelijk.

Laura zei

Hoofdzaak genoeg geld winning met Jan met de Pet hebben ze weinig van doen en waarschuwingen daar lachen de heren mee.

Het is Witte Boorden Criminaliteit !

Trees zei

Wat erg eigenlijk dat dit echt waar is. Zoals meestal wordt er alleen maar aan geld gedacht, hoewel... ze vergeten de schade die veroorzaakt kan worden door al die ellende wel erg makkelijk.
Mooie WE300!

Marja zei

Krachtig verwoord en een steengoede WE.

hanscke zei

Inmiddels is er heel wat gebeurd. Nederland is er wel van overtuigd dat men de problemen in Groningen heeft verwaarloosd. Nu de politici nog. Zij moeten met oplossingen over de brug komen.

Corline zei

Die 29 cent....! Te gek voor woorden. Die lui daar in Den Haag hebben kennelijk nooit in de zandbak gespeeld: een tunnel graven door een berg zand levert instortingsgevaar! En dat is dan nog maar kinderspel ;-)
Mooie en actuele WE!

Happy Hulk zei

Goede WE !
Nu ben ik maar een dom Hulkje, echter, als je iets uit de grond haalt dan stop je er toch gewoon wat in, als tegenwicht?