...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zondag 3 augustus 2014

Hondsbossche Zeewering

Vorige week waren we een paar dagen in Schagen. Ik ondekte al snel een artikel dat men de Hondsbossche Zeewering, in elk geval bekend van de aardrijkskunde op de Lagere- of Basisschool, aan het versterken is.
Oei, daar was ik wel nieuwsgierig naar, want buiten langs de dijk tussen Petten en Camperduin vind ik al jaren een heerlijk stuk om te fietsen, als onderdeel van mijn tochten in de omgeving. Als de gelegenheid zich voordoet. Zoals nu: ik had mijn racefiets en toebehoren meegenomen.

Samengesteld uit: © Beeldarchief Rijkswaterstaat

De Hondsbossche en Pettemer Zeewering, zoals de officiële benaming is volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gaat straks schuil achter een nieuwe duinenrij. De dijk blijft wel bestaan, maar deze fietsroute verdwijnt. Er schijnt wel een nieuwe te komen, maar dat kan nooit hetzelfde effect zijn.
Het sinds 1921 "meest gefotografeerde scheepswrak van Nederland", de Prince George, zou dezer dagen onder het zand verdwijnen.
Later ontdekte ik dat ook in het Journaal aandacht aan dit project was besteed.

Woensdag, aan het begin van de middag was de eerste gelegenheid om te gaan. De wind was pal west, kracht 3. Zonnig weer met wolkenvelden. Ik was vlot bij de dijkovergang bij Petten. Daar keek ik, tevergeefs, nog even vanuit de hoogte over het strand of ik daar de bekende zag die zijn aanwezigheid aldaar had gemeld op Facebook.
Aan het begin van mijn afdaling zag ik een jongetje van een jaar of vijf onder aan de dijk staan met wat strandspullen, verdrietig zijn mooie rode zonnehoed na te kijken die weggewaaid was, tegen de dijk op. Met mijn voorwiel kon ik een verdere vlucht van de hoed voorkomen en het jongetje blij maken.

Op het "vlakke" deel van de dijk stond direct een groot bord, dat er geen doorgaand verkeer mogelijk was, maar dat de werkzaamheden wel bereikbaar waren. Richting Camperduin dus, lekker met de wind in m'n gezicht en uitzicht over zee.
Als ik ergens niet verder zou kunnen, dan kon ik altijd nog terug naar de laatste trap tegen de dijk op. Blij dat ik nog per racefiets ben en niet met een elektrische...

De eerste afzetting over de volle breedte was gemakkelijk te passeren, maar ik zag daar veel mensen bovenop de dijk fietsen. Er was daar ook een weg tegen de dijk op. Even het kleinste verzet gekozen en naar boven gefietst, maar daarboven bleek het een graspad te zijn. Terug naar beneden dus en maar kijken hoever ik kwam.
Een paar honderd meter voor het wrak van de Prince George was een dichtere afzetting. Ik zag erachter nog wel mensen fietsen, dus ik ben nog wat dichter naar het wrak gegaan, dat nog wel met een paar dingen boven het water uitstak.
Ik had geen goede camera mee, met mijn telefoon kan ik alleen foto's maken met heel lage resolutie. Toen ik een paar foto's had gemaakt kwam een meneer met een geel hesje en een veiligheidshelm naar me toe fietsen, en vroeg me vriendelijk om terug te gaan, achter de afzetting.
Er volgde nog een aardig gesprekje, waarin hij me nog wat wetenswaardigheden verteld over het wrak en het werk. Ik beklom de eerste trap naar boven en vervolgde daar mijn weg, tussen de vele kijkers door.

Vanaf mijn illegale locatie het wrak in het midden, rechts het zandschip.
Foto 140730 met de lage resolutiecamera in mijn "antieke" telefoon

Donderdag zijn we samen gaan kijken, nu met de auto. Nu wel een goede camera mee, maar de zon was zo hel, dat het LCD-scherm moeilijk af te lezen was.
Dezelfde man met het gele hesje stond nu boven aan het talud, en gaf geduldig uitleg aan het ruim aanwezige publiek en antwoord op vragen over de werkzaamheden en het wrak.

Thuis ontdekte ik, dat ik het wrak telkens gemist had, dus we zijn 's avonds nog even gaan kijken en hebben dat verholpen. Ook nog mooie opnamen tegen zonsondergang gemaakt, en als slotstuk een filmpje van het opspuiten van zand, dichtbij het wrak.

De pijpleiding om het zand op te spuiten wordt steeds verplaatst.
140731, Nu foto's met betere camera.

Het proces begint met losse zandsuppletie als basis voor de op te spuiten duinenrij

Deze meneer stuurde mij de ene dag terug, was de hier prachtige infobron.
Achter hem het begin van het nieuwe duinlichaam bij Camperduin.

Dit schip haalt 20km uit de kust zand, spuit het via een onderwaterleiding naar het nieuwe duin

De fiets van de bewaker. Waarschuwing voor drijfzand, waarop bulldozers rijden...(!)

Midden het zandschip, links het verplaatsen van de pijpleiding, rechts nog de Prince George

Camera stabiliseren op het gaas

De avond valt, zandschepen spuiten of halen of brengen nieuwe lading

Het zand komt vermengd met zeewater van het schip aan land via eerst een onderwaterleiding en daarna naar zijn plaats geleid via lossen pijpen

Ik denk dat ik mijn laatste fietstocht langs de Hondsbossche zeewering heb gemaakt, althans "oude stijl"...

4 opmerkingen:

Corline zei

Leuk stukje! En mooie foto's.
Als ik vroeger met mijn groep 8 in Camperduin op kamp was, gingen we altijd naar Petten, naar het museumpje De Dijk te Kijk. Heen langs de 'binnenkant' van de dijk en terug uiteraard langs het wrak. Dat sprak enorm tot de verbeelding; vooral van de jongens. Jammer dat dat straks niet meer kan.

platoonline zei

Ik had er geen idee van dat ze al zover waren met die werkzaamheden. Ik ben benieuwd hoe het landschap gaan veranderen. Dat zal zijn tijd wel nodig hebben.
Alle verandering is even slikken. Maar misschien komt er wel heel veel moois voor terug. En in elk geval is het er weer een stukje veiliger.

Simen Vrederat zei

Vroeger was er regelmatig een zeehond aan het eind van de pier. Ik heb hem zelf maar één keer gezien, maar kennisen troffen hem vaker aan en vertelden me dat hij zich ook liet voeren door passanten.
Zal nu ook wel bij de oude stijl gaan horen ?

Dwarsbongel zei

@Corline: Het wrak verdwijnt helemaal, diep onder het zand. Er wordt wel iets geplaatst als gedenkteken, is de bedoeling.
@Plato: Ik heb me laten vertellen dat er een fietspad boven over het nieuwe duin komt, en er komt dus strand ipv asfalt en basalt. Ik begreep dat ze 250 meter duin per week willen opbouwen, te beginnen bij Camperduin, richting Petten...
@Simen: Ik heb er nog nooit een zeehond gezien, maar daarvoor kom ik er ook niet vaak genoeg, denk ik.