...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 30 augustus 2014

140830 - ZOZ - Dichter bij de muziek

Wie mee wil doen met ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Dit keer iets minder informatie dan de vorige keer, ofschoon ik zondag j.l. al wist waarover ik het zou hebben.
De laatste aflevering van Zomergasten van dit seizoen leverde de "trigger". Ik heb meestal niet de rust om zo'n hele uitzending van 3 uur te zitten kijken, ook al is het interessant genoeg, dus ik zie delen ervan.
David van ReyBrouck vond ik zeker een interessante gast, in de onderwerpen die ter tafel kwamen, maar mijn vonk voor de ZOZ sprong over, toen hij vanuit een emotioneel onderwerp uitkwam bij een muziekfragment.
Die hele uitzending staat een beperkte tijd online bij Uitzending gemist, Zomergasten, David van Reybrouck; dat fragment ging over Reggae en een opnamestudio in Jamaica, het begint op ca. 1:59:22. Enige informatie is te vinden op de Zomergasten-site van de VPRO.
Het komt uit de documentaire Roots, Rock, Reggae. A Documentary: dit is part1 op YouTube, en het gekozen fragment komt uit het gedeelte dat begint op ca. 9:00.
Die documentaire (serie?) is gemaakt door Jeremy Marre en veel bekende Jamaicaanse Reggae-artisten komen er in voor.

De associatie die ik meteen kreeg was een LP van Linton Kwesi Johnson (of lees de Nederlandse Wikipedia over hem).

Ik had destijds de gewoonte om elke maand een LP te kopen, maar "nooit" van een artiest of groep die ik al in huis had, omdat er zo ongelooflijk veel mooie muziek gemaakt wordt. Wat ik hoorde op de radio was meestal de inspiratie voor een aankoop, zo ook deze keer.
De LP die ik heb van "LKJ" is in 1979 verschenen en heet Forces of Victory. Het is een voorbeeld van wat Dub poetry wordt genoemd, naar de muziekvorm die ermee gepaard gaat.
Dub-poetry wordt beschouwd als een voorloper van Rap, maar ik ervaar het als muzikaler, po√ętischer en minder agressief.


Linton Kwesi Johnson vertrok al jong vanuit Jamaica naar Engeland. Zijn "middle name" Kwesi, betekent dat hij op zondag geboren is, een zondagskind dus in ons idioom.

In Engeland kwam hij al snel tot de ontdekking dat gekleurde mensen moeilijk aan de bak kwamen, en op grond van hun uiterlijk bij voorbaat "verdacht" waren.
De politie legitimeerde dat vaak met een artikel uit de "Sus law", afkorting van "suspect", dat op "zich verdacht gedragende" personen gericht was.

Veel van de gedichten van Linton Kwesi Johnson belichten dat aspect, en met name het nummer Sonny's Lettah (Anti-Sus Poem), hier zonder muziek voorgedragen en met de tekst er bij. Let op de uitspraak van het Engels, min of meer fonetisch opgeschreven, bijvoorbeeld: lettah = letter = brief.

In de studio wordt bij Dub Poetry veel met samples en elektronische effecten gewerkt. Dat het live ook goed kan klinken, bewijst Linton Kwesi Johnson hier (wat ouder dan op de LP-hoes), ook met Sonny's Lettah, waarbij hij in de intro een korte situatieschets geeft:


In 1981 richtte hij zijn eigen platenlabel op, LKJ Records, om onafhankelijk te zijn van de bestaande (meest grote) maatschappijen.
Ik heb de indruk dat hij nog steeds actief is, gezien zijn website, met daarop zijn blog, waar hij overigens blijkbaar zelden iets publiceert.

Alle 8 nummer van Forces Of Victory staan op YouTube, maar daar staat nog veel meer van LKJ, en ik vond ook een site met veel van zijn teksten.

Ik vond het heerlijk om weer eens uitgebreid naar hem te luisteren. Ondanks de benoemde problematiek vind ik het min of meer hypnotiserend en rustgevend.

13 opmerkingen:

Albert y Mara fotoblog zei

Bedankt voor alle achtergrondinformatie en wat heb je een heerlijk nummer uitgezocht. Meteen gedownload voor onze beider iPads. Fijn weekend.
Grtz Mara

Marja zei

Alweer een prachtig en informatief logje.

Trees zei

Leuk al die weetjes zeg! En die muziek vind ik lekker om te horen!
Fijne zwijmeldag!

Unknown zei

Je benoemt in het begin dat er minder info is dan anders... en toch staat er weer heel veel.
je kan het niet laten he?
Hoeft ook absoluut niet hoor, veel te leuk om al die dingen erbij te ontdekken.

Fijn weekend.

Bibje zei

niet zo'n regea-fan. Maar het roept wel jeugdherinneringen op ;)

Laura zei

Heerlijke Muziek, ik kon hem niet maar de muziek is mooi en de tekst ook .

natasja zei

Fijne muziek. Ik hou hier wel van. Ik was ook erg onder de indruk van die uitzending, en vond het ook leuk om hiermee kennis te maken! Leuk dat het nu weer voorbij komt!

Joanne zei

Heerlijke muziek! Ik hou hier van. Weer een mooi, informatief logje.

Liefs Frederique

Anoniem zei

Ja, een ontdekking toen ik het voor het eerst hoorde destijds, reggae. Vooral als het politieje teksten betrof. Maar verveelt mij ook wel snel. Bedankt!

vlasje zei

Dat was ik, hoor!

Elisabeth zei

Je hebt weer heel veel info erbij gedaan .Leuk hoe je met muziek bezig bent !! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet dol ben op reggea maar een enkel nummer is wel leuk om te luisteren
Gr Elisabeth

Anoniem zei

Heerlijk nummer, ook op maandagmorgen met de deur open zodat een heerlijk briesje het huis verfrist.

Rob Alberts zei

Pas op later leeftijd ben ik me een beetje voor muziek gaan interesseren.
Afrikaanse muziek beluister ik met plezier.
Maar ook de ouder muziek die ik vroeger niet opzocht beluister ik nu graag.
Vriendelijke groet,