...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 9 augustus 2014

140809 - ZOZ - Boet'n Deure: stomend de bult af, internationaal

Wie mee wil doen met ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Terwijl we een paar dagen een eind van huis waren, keek ik zomaar weer eens op de website van de Stichting Boet'n Deure:

"Boet'n Deure organiseert akoestische muziek: Bluegrass, Oldtime, Americana en aanverwanten...
van mei t/m september, natuurlijk buiten in het bos in Drenthe, gemeente Borger-Odoorn, bij Uitkijktoren Poolshoogte.
Midden in het bos, in een prachtige buiten-arena, die zich in alle eenvoud uitstekend leent voor Boet'n Deure concerten, ben je van harte welkom om de Boet'n Deuresfeer te komen proeven en te luisteren naar akoestische muziek. Neem indien mogelijk je eigen klapstoel mee. Er staan ook een paar stoelen klaar. Bezoekers van de concerten en het festival betalen geen entree, maar geven een vrije gift. Zo kun je in de pauze van het concert je waardering voor de live muziek laten blijken en geven wat je kunt missen.
".

Het is alweer een tijd geleden dat we daar een concert hebben bijgewoond. Ons doel was een boswandeling, maar we hoorden muziek. In eerste instantie dachten we aan onverlaten die met ghettoblasters op hun nek het bos storend vulden met teringherie, maar steeds dichterbij ontdekten we dat het ambachtelijke, prettige live-muziek was. Er speelden toen twee Bluegrass bands, Steam uit Slowakije en Downhill uit Zweden. Dat komt nogal eens terug in onze herinnering. Allebei bands met prima muzikanten en mooi repertoire.
Waar ik nog steeds rillingen van krijg, zo mooi, dat was de jamsessie aan het eind, waarbij beide bands samen met een paar klassieke Bluegrass-songs aan de slag gingen - en dan met name de samensmelting van de Slowaakse zangeres met de Zweedse dobro... WOW...!
Uiteraard, maar helaas, staat die gelegenheidssessie niet op het internet.

Ik heb de sites van beide bands opgezocht. Of Steam nog actief is zie ik er niet aan af, de agenda op de site is niet aktueel, maar op 12 mei 2002 zijn ze in Odoorn geweest...
Oprichter en animator is banjoïst Ján Bratinka, die ook leraar is, en als ik de Slowaakse teksten op zijn site goed interpreteer, ook online advies en les geeft.
Een staaltje van hun kunnen is wel te vinden op YouTube, waarin de kwaliteiten van zangeres Barbora Streicherová goed tot hun recht komen. Op 1:50 en 2:40 zijn foto's te zien van hun optreden onder de partytent bij Poolshoogte!
Steam - Hearts Overflowing:


Downhill, of Downhill Bluegrass Band, is blijkens hun website nog steeds aktief. Een goed verzorgde website met veel informatie.
Ze doen gezamenlijke, muziekstijlvermengende projecten met andere artiesten, zoals Pelle Lindström, verhalenverteller en mondharmonicaspeler, geworteld in Zweedse folk en Amerikaanse Blues. Ik vond "Mr Cleanhead" - Downhill Bluegrass Band and Pelle Lindström wel grappig.

Downhill werkt ook met Maxida Märak, een artieste uit Lapland. Nederlandse informatie over haar volk, de Sami of Samen, bij ons vaak Lappen genoemd, wat door hen als belediging wordt ervaren.
Op de site van Downhill is uitgebreide informatie te vinden over Maxida Märak.

Ik heb bij Downhill voor onderstaande video gekozen, omdat a) dit dichtbij mijn gevoel komt van de jamsessie in 2002, b) dit laat zien dat verschillende muziekstijlen zich heel mooi kunnen mengen, en c) er zitten prachtige landschapsbeelden in.
"The Mountain" Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band:


De locatie Poolshoogte maakt sfeervolle openluchtconcerten mogelijk, en de omgeving is ook uitstekend geschikt voor een mooie boswandeling.
Er is tegenwoordig een restaurant Poolshoogte, dat in de plaats is gekomen voor het Theehuis, dat door toedoen van een pyromane geheel afgebrand is in 2005.
Hier meer over de historie van Poolshoogte als uitkijkpunt voor de brandwacht, en info op Wikipedia.

10 opmerkingen:

Trees zei

Zoveel mogelijkheden om in het openbaar naar zulke muziek te luisteren had ik niet verwacht!
Mooie keuze's deze zaterdag!
Een fijne zwijmeldag gewenst.

Anoniem zei

Heerlijke muziek en weer zeer interessante informatie.

Greet zei

Het was onbekende muziek voor mij, maar wat heb ik genoten! Ook mooi met die uitleg erbij. Mijn favoriet is het nummer Mr. Cleanhead. Heerlijk! Hoewel ik de andere nummers ook prachtig vind. Ik kan wel uren zitten luisteren naar dit soort muziek.

Elisabeth zei

Wat een mooi blog heb je er weer van gemaakt .Buiten Country vind ik zeker ook heel veel BlueGrass muziek mooi .Het tweede nummer heb ik twee keer beluisterd en ook ik vind Mr Cleanhead echt geweldig .Dank je wel ,ik heb genoten
Gr Elisabeth

Bibje zei

Wat een prachtig liedje is the Mountain zeg!!!!
Een liedje om te koesteren.

Anoniem zei

Ik heb weer genoten van je muziekkeuze en je tekst. The Mountain vind ik bijzonder intens.... dank je wel!

vlasje zei

Mooie vondsten, leuk om te leren kennen. Er is zoveel, gelukkig, zoveel moois om van te genieten.
Meneer Schoonhoofd, bedankt!

Unknown zei

Alweer een paar jaar geleden, ik weet even niet meer in welk jaar,
werden vrienden en ik met dezelfde plannen als jij toen... verrast.
We hebben er van genoten dat herinner ik me wel al herinner ik me niet meer wie er toen optraden.

Leuk dat je er aandacht aan besteed. 'Dwingt' mij om het er met die vrienden weer eens over te hebben en te kijken of we ons nogmaals weer laten verrassen.

Fijn weekend

Joanne zei

Heerlijke muziek. Ik heb genoten. Je hebt er weer een mooie zwijmel van gemaakt. Mijn complimenten.

Liefs Frederique

platoonline zei

Prachtige muziek van beide groepen. Het is een rustige, melancholieke soort blue grass dat ze ten gehore brengen. Heel anders dan de opgewonden nummer van de Stanleybrothers en Bill Monroe. Niet te vergelijken maar, zeker ook door de beelden, een dromerig sfeer oproepend die je doet denken, peinzen, verlangen.
Dank voor de uitleg. Twee schoten in de roos wat mij betreft.