...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

09 oktober 2014

Niklas - 141009 - Kohl en de herinnering

Maandag meldde de NOS dat Der Spiegel "sappige" citaten had gepubliceerd uit interviews met de vroegere Bundeskanzler Helmut Kohl. De desbetreffende interviews werden gemaakt nadat Kohl was uitgerangeerd vanwege enkele schandalen o.a. over illegale partijfinanciering. Angela Merkel was toen door de partij op het schild gehesen.
Hij zou over de huidige Bundeskanzler Merkel (eerst zijn "kroonprinses"!) destijds gezegd hebben dat ze niet eens met mes en vork kon eten.
Kohl wordt wel gezien als de architect van de Duitse hereniging en van de Europese Unie, maar na zijn val rekende hij in die interviews zeer rancuneus af met zijn partijgenoten.
Na vele uren opnamen met ghostwriter/biograaf Heribert Schwan verbrak Kohl de samenwerking, en Schwan wil nu een boek schrijven op basis van de interviews.

Ik had meteen een flashback naar een TV-uitzending met Kohl, waarin hij aan de tand gevoeld werd door Nederlandse studenten van de Volksuniversiteit. Dat liep behoorlijk uit de hand. Kohl nam toen een aanloop voor de verkiezing tot Bondskanselier, en was geen kritische vragen gewend.
Ik vond een artikel over die uitzending (die blijkt in 1979 te zijn geweest), een beschouwing 25 jaar later, in het Historisch Nieuwsblad.
De uitzending was alleen op de Duitse TV vertoond, maar in het oosten keken we ook Duitse TV: Nederland was nog niet bekabeld en er waren veel minder kanalen.
Politici van CDU/CSU waren woedend en eisten ontslag van de presentator.
De kritische vragen van het publiek gingen vooral over de heksenjacht op alles wat maar een beetje "links" rook, terwijl Kohl vergevingsgezindheid tegenover de Nazi's predikte.
Ja, daar moest je [toen] in Nederland mee aankomen...!

1 opmerking:

Ria zei

Vanavond heb ik ,tussen de bedrijven door, op jou log
zitten lezen en er van genoten.
en ben weer helemaal bij gelezen.
Heerlijk.

Groetjes, Ria