...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

07 februari 2015

150207 - ZOZ - Van vliegers, ouders en muziek

Wie mee wil doen met (of luisteren naar) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Deze keer begin ik met iets wat helemaal niet mijn muziek is, maar waarvan één zinnetje steeds in mijn hoofd zwerft. Anderzijds is het de favoriete zanger van onze schoonzoon John. Formeel zou ik misschien moeten zeggen: stiefschoonzoon, maar daar doen wij niet aan (Marijke en ik hebben elk twee kinderen uit een eerder huwelijk).
Mijn vrouw grapt wel eens tegen mijn dochter: "Hier is je boze stiefmoeder", maar mijn dochter heeft voor haar bedacht: "Bonusmoeder". Zo ligt dat bij ons: geen haat en nijd, maar gewoon allemaal familie, inclusief de vroegere partners.
Met John heb ik veel gemeen: allebei een loopbaan in de elektronica, en we herkennen veel in ons beider partners, de moeder en de dochter.
Mijn vader overleed kort na mijn eerste verjaardag, John verloor beide ouders vóór hij volwassen was.
Maar qua muziek hebben we een verschillende smaak - maar goed, hij is van oorsprong Amsterdammer en ik Noorderling: een lange Friese stamboom, geboren in (provincie) Groningen en bijna mijn hele leven in Drenthe (Cuby-land!) gewoond.

Op 2 februari zou mijn moeder 104 geworden zijn. Weet je nog: 2-2-2002 was de trouwdag van Willem Alexander en Máxima en de buitentemperatuur was 20 graden. Voor mij kwam daar nog bij dat het exact 20 jaar daarvoor was dat mijn moeder overleed, in de vroege morgen van haar 71ste verjaardag.
Maandag hebben we een kaarsje aangestoken op haar graf.

Later hoorde ik steeds dat zinnetje: "...m'n moeder / die hoog in de hemel is..."
Ik moest eerst de tekst opzoeken om de titel van het lied te vinden. En ja, als voorheen fervent vliegeraar deed het me wel wat...
Hier is Andre Hazes met de Vlieger:


Lang na het overlijden van mijn moeder heb ik een gedicht gemaakt over de sensatie ik even had bij haar begrafenis:

Mama
De laatste keer
dat ik je zag
achter dat glas

leek je zo echt
op die foto
van vroeger

lag je daar
zo sereen
zo alleen

Als kerkelijk opgevoed jongetje was ik vroeger ook altijd even in de war, als het Onzevader gebeden werd: "Onze Vader die in de hemelen zijt": gaat dat over papa?
Nou ben ik wel op een Goede Vrijdag 33 jaar geworden (de leeftijd die Jezus bereikt zou hebben), en de zoon van een timmerman, maar... Hoewel, hij had zich na de Ambachtschool door schriftelijke studie verder bekwaamd, zodat hij op zijn 27ste Bouwkundig Opzichter was.
Als vliegeraar en inmiddels los van dat geloof schreef ik ook een gedicht dat daar misschien wel een beetje over gaat:

Vlieger

Vlieg
hoger
achterhaal
mijn droom
hoog boven mij
waar men zegt dat
blije mensen wonen

Het Onzevader of Gebed des Heeren is waarschijnlijk het bekendste "standaardgebed" in de christelijke wereld, in alle talen, en in verschillende versies, ook gezongen.
Kerkelijke samenzang, al of niet van een geoefend koor, met begeleiding van een meer of minder virtuoze organist, spreekt bij mij beslist nog wel nostalgische registers aan. Ik heb meegemaakt dat mannen met "houten vingers" een mooi orgel mishandelden, maar ook dat virtuoze organisten een vrij eenvoudig orgel naar een hoger niveau tilden.
In mijn zoektocht voor deze ZOZ kwam ik Willem Hendrik Zwart nog tegen, be- en geroemd organist. Voor mij was hij een afstandelijke muziekleraar op de HBS. Hij onderwees ons het notenlezen en het bespelen van de blokfluit. Voor mij was het een "jammerhout".
Maar het was door heel veel andere, heftige factoren dat ik het eerste jaar HBS bleef zitten, en ik ging, op aandringen van mijn stiefvader, naar de LTS.

Ik vond "Onze Vader die in de Hemelen zijt: Samenzang Gereformeerde kerk Vrijgemaakt Schildwolde", met alle elementen - orgel, samenzang en een kleine kerk:


Dat je op een orgel ook ander repertoire kunt spelen, bewijst dezelfde organist, Dennis Wubs, blijkbaar als slot van een kerkdienst, Rock 'n Roll op het kerkorgel:


Er is wel veel veranderd sinds mijn jonge jaren. Een kerkorganist in een dergelijk tenue was ondenkbaar, en zulke muziek spelen, zelfs in een minder "zware" kerk dan Gereformeerd Vrijgemaakt, zou ontslag op staande voet hebben betekend, en verwijzing door de kerkeraad naar eeuwig branden in de hel...

Ik vond ook nog het "Dankgebed: Onze Vader", van "Zingen in de Zomer", 2011:


De hier gebruikte melodie had iets héél bekends, en daarmee was ik terug bij het begin van dit verhaal: André Hazes. Het lijkt erg op: Wij houden van Oranje, dat weer veel heeft "geleend" van de klassieke en vaak vertolkte Schotse ballade Auld Lang Syne.

Dit is een videoclip met de originele (Schotse / Keltische) tekst en Engelse vertaling, uitgevoerd door Dougie MacLean, die ik zijdelings al eens noemde in een ZOZ:


N.B.: Ik had per abuis 2x dezelfde orgelclip geplaatst; is gecorrigeerd.

10 opmerkingen:

Unknown zei

Het enige verschil, qua stamboom dan, is dat ik met een fries getrouwd ben ;-)

De bijdrages van jou vind ik deze keer prachtig, allemaal nummers die op mijn favorietenlijst staan.

En...voor de verandering kom ik niet eens als laatste bij jou maar als eerste..

Fijn weekend ;-)

Anoniem zei

Prachtige muziek en mooie herinneringen aan je ouders. Stuur je me weer een lijstje? Fijn weekend.

Anoniem zei

Nou nou Gauke, Ik kan mijn ogen niet droog houden bij deze tekst. Dat je van zo'n grote afstand dit voor elkaar krijgt zegt iets over jouw log. Prachtig verwoord allemaal en ja die Hazes met zijn vlieger. Iedereen die zijn moeder niet meer heeft zal hier toch naar luisteren... Prachtige muziek ook!

Er staan wel 2 dezelfde video's op, de rockversie van het 'Onze Vader" zit er niet tussen en die wilde ik nou juist zo graag zien en beluisteren...

Een fijne zwijmeldag verder!

Unknown zei

In die kerk in Schildwolde heb ik ontelbare malen mijn noten mogen laten horen...zingend dan wel te verstaan.

Nietzomaarzooo zei

Mooie keuzes, vooral door je verhaal.

Joanne zei

Hubbie kijkt voetbal beneden en ik zit hier stil te genieten. Boven achter de pc. Wat een mooie bijdrage. Prachtige nummers. Ik hou van Keltische muziek, maar alle nummers waren mooi. Dankjewel voor deze bijzondere zwijmel.

Liefs Frederique

Joanne zei

Ik wilde nog vertellen dat ik erg geraakt ben door je verhaal. Een mooi logje, ontroerend.

Liefs Frederique

Dwarsbongel zei

De tweede orgelvideo heb ik inmiddels vervangen door de bedoelde. Dank voor alle reacties!

Bibje zei

Ik had altijd een bloedhekel aan Hazes en eigenlijk ook wel aan de meeste Nederlandse smartlap, maar weet je , toen ging mijn vader dood. ineens snapte ik het.
Ik vind jouw logje mooi, ontroerend, ik snap het helemaaal. X

matroos zei

Niet enkel een kerkorganist in een dergelijk tenue werd afgeschoten hoor.Wij werden op zondag ook in onze zondagse kleren gehezen.brr

André goh mijn zwager was groot fan,ik heb nog een filmpje waarop hij 'de vlieger'mee galmt.Dierbaar want 3 jaar geleden op de verjaardag van André heeft hij zelf gekozen naar de hemel te gaan.

De orgels heb ik over geslagen,maar de laatste vind ik erg mooi.Muziek wordt vaak 'geleend'van elkaar,vind dat helemaal niet erg.

Mooie gedichten trouwens,daar houd ik wel van.

Wens je nog een fijne zondag.