...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

13 maart 2015

150314 - ZOZ - La Primavera, ofwel Veurjoar in de kop

Wie mee wil doen met (of luisteren bij de andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, kan terecht bij Marja.

Het was een prachtige week. Mijn dochter is, na een jaar sukkelen, succesvol geopereerd aan een hernia en gaat blij het voorjaar tegemoet. Ik heb mijn eerste fietstochtje gemaakt van zo'n 44km, weliswaar het eerste stuk tegenwind ZZW 4 (maar de rest dus niet), op een mooie zonnige dag. Op de kaart tussen B en C heb ik langs de Duitse kant gefietst van het Schoonebekerdiep / Grenz Aa, maar Google weet blijkbaar niet dat je bij C gewoon de grens kunt oversteken over een bruggetje boven een stuw, waar ik nog een heel gesprek had met een wandelende dame, die daar aan het fotograferen was. Gezamenlijke hobbies en interesses.

Bij zulk weer denk je onvermijdelijk aan voorjaar, lente, sneeuwklokjes en krokussen. En aan bijpassende muziek. Dat is voor mij dan als eerste Ede Staal, die er twee verschillende liedjes over maakte. Als eerste, ingetogen, poëtisch: Het zel weer veurjoar worden:


En dan, met misschien in gedachten kalveren die voor het eerst de wei in dartelen, of moeder de vrouw die de voorjaarsschoonmaak voelt kriebelen: Veurjoar in de kop:


Overigens vond ik op de FB-pagina van Daniël Lohues nog een mooi overzichtskaartje, hoe groot het Nedersaksisch taalgebied is, wat eerdere beweringen mijnerzijds ondersteunt.


Een ander stuk muziek dat ons na aan het hart ligt en met het voorjaar te maken heeft, uit de Vier Jaargetijden van Vivaldi: La Primavera of in het Engels Spring, uitgevoerd door Nigel Kennedy. Het was één van de muziekstukken die we kozen voor onze trouwplechtigheid in 2004. Die versie heb ik niet gevonden op internet, maar wel een andere, bijzondere uitvoering.
Deze opname is gemaakt tijdens de BBC Proms in 2013. Nigel Kennedy speelt Spring hier met leden van zijn eigen Orchestra of Life, jonge musici die uit goed zijn in klassiek, jazz en improvisatie, en met de Palestine Strings, afkomstig van het Edward Said National Conservatory of Music. Dit zijn 17 Palestijnse musici in de leeftijd van 12 tot 23 jaar.
Ik vind prachtig hoe ze de invloeden van klassiek en Arabisch laten samenvloeien en het oorspronkelijke muziekstuk respecteren en in mijn visie iets toevoegen:


Om te zien dat Nigel Kennedy veelzijdig is, hoef je zijn naam maar in de zoekbalk van YouTube te typen. Bij het zoeken naar zijn "Spring" kwam ik ook zijn samenspel met The Who tegen in hun nummer Baba O'Riley (NL).
Met een beetje fantasie kun je aan dat nummer ook het thema Lente verbinden, want het wordt door kenners beschouwd als vernieuwend in de Popmuziek, en schijnt als zodanig in een "Top-100-aller-tijden" lijstje te staan. Pete Townshend was een bewonderaar van de filosofie van Meher Baba (NL), een Perzische goeroe, die de laatste 44 jaren van zijn leven er voor koos om te zwijgen.
Pete Townshend kwam daarnaast in aanraking met de muziek van Terry Riley (NL), een Amerikaanse componist die zich bezighield met Minimal music (NL).
Townshend voerde de "bio-gegevens" van Meher Baba in in een computer, en kwam op die manier uiteindelijk aan het nummer Baba O'Riley (mix van de twee namen), hier met Nigel Kennedy op viola of altviool.
Wie niet zo van The Who houdt, zou toch even kunnen doorschuiven tot vlak voordat 4:00 is bereikt, waar Nigel Kennedy op de voorgrond treedt...Ik vond nog een link naar een lang artikel over het Nedersaksisch, waar het kaartje in voorkomt dat Daniël Lohues ook had.

14 opmerkingen:

Unknown zei

toe maar ....44 km maar liefst.... petje af hoor!

En ja met een glimlach en enige ontroering naar Ede geluisterd, wat kon die man er wat van hè

Fijn weekend hoor.

Thérèse zei

IK had nog nooit Drents gehoord. Met veel plezier heb ik naar Veurjaor in de kop geluisterd.

Anoniem zei

Wow, wat ben jij toch veelzijdig. Proficiat met je kleindochter. Dank voor je voorjaarsbijdrage.

Laura zei

Goedemorgen ,
Zijn alle 4 speciaal. De eerste 2 krijg je inderdaad een lentegevoel bij :-)

En de laatste 2 je zou haast meer naar deze genre gaan luisteren prachtig.

Groetjes Laura

Albert y Mara zei

Onvoorstelbaar zullen wij maar niet gebruiken, want de overvloed van informatie bij jou is normaal. Sommige delen lezen lekker weg Gauke, zoals je voorjaarsitem over de GRONINGSE zanger, en geen Drents dialect nemen wij aan, Ede Staal.
De man die voor ons onlosmakelijk verbonden is met het nummer "'t het nog nooit zo donker west" dat ooit nog eens geweigerd werd door Kees Toering van de Top 2000 op Radio 2.
De laatste twee nummers snel overgeslagen, niet onze muzieksmaak.
Wij wensen jou een fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Alle vier de nummers prachtig. De eerste twee door hun zeggenkracht en eenvoud, de laatste twee juist door hun complexiteit en kundigheid.

Goed begin van het weekend.

Dwarsbongel zei

@Thérèse: Het is inderdaad Gronings, maar geen nood: Groningers en Drenten verstaan elkaar, én "Hollanders", zonder tolk of ondertiteling! ;)

Anoniem zei

Gelukkig ben ik een Twentse, die ruim 15 jaar in Leek (Groningen) heeft gewoond, en nu al 27 jaar in Smilde (Drenthe). Ben aardig "veeltalig" dus. Want ja, ook Nederlands kan ik moeiteloos verstaan en zelfs Fries heeft niet veel geheimen voor mij. M.a.w. ik kan heel ons land doortrekken en iedereen verstaan. Begrijpen is soms wel moeilijk.
Maar wat doe je mijn veel plezier met Ede Staal, maar luister ook graag naar de muziek van Vivaldi. Dankjewel!

Trees zei

Geweldig fijn dat het zo goed gaat met je dochter... foto zei alles ;-).
De voorjaarsbijdragen vind ik heel leuk, maar ben geen fan van The Who..
Een fijn weekend wens ik jullie!

Ria zei

De eerste twee vond ik leuk ,de laatste twee echte zwijmels

Fijne avond,
groetjes, Ria

Ferrara zei

Dat was weer genieten. Dank je wel. Mijn roots liggen op de grens van Twente en Salland, maar 16 jaar Groningen heeft ook flinke sporen achtergelaten.

Tijdens de crematie van mijn moeder kozen wij voor Vivaldi's Herfst in de uitvoering van Nigel. Geweldige muziek!

Anoniem zei

Goede ialect muziek is altijd goed en deze twwe zijn helemaal geweldig. Met de andere nummers heb ik minder, maar ze zijn natuurlijk wel heel goed. Voorjaar is voor mij met de scootmobiel erop uit en dat is ook zalig.
Fijne week!

matroos zei

In Drenthe en zo ben je zo een end op streek met de fiets is onze ervaring.Hier in het westen gaat dat wat minder maar ach.Mooie muziekkeuze weer,verrassend.Nah dat is het bij jou elke week wel...

Joanne zei

Heerlijk dat je dochter blij het voorjaar tegemoet kan zien. Pffff... 44 km fietsen, ik doe het je niet na.

Heerlijk gezwijmeld bij je nummers en genoten van de informatie.

Liefs Frederique