...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

31 december 2016

161231 - ZOZ - Van vuurwerk en stilte

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Ik had al een paar ideeën voor deze speciale ZOZ op Oudjaarsdag, o.a. "muzikaal vuurwerk" maar ik begin heel ergens anders.
Eergisteren begon de reguliere verkoop van oudjaarsvuurwerk, en dat is te merken. De tijd dat het mag worden afgestoken is beperkt, maar wie zal, en hoe kun je dat handhaven, als ieder die daar zin in heeft, alom verspreid over stad en land, het tóch doet?

Op een site van een vuurwerk-webwinkel ("We verzenden in neutrale verpakking via PostNL"... eh...: vuurwerk verzenden per post is toch verboden?!) lees ik in een zure tekst:
Vanaf hoe laat mag je vuurwerk afsteken?
Sinds 2014 zijn de afsteektijden waarin je vuurwerk mag afsteken veranderd. Voorheen mocht je altijd vanaf 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts ongehinderd stoken. De regering heeft dit echter gewijzigd vanwege de vele klachten van zeurende mensen die overal iets op aan te merken hebben. Vanaf vorig jaar mag je pas om zes uur ’s avonds je vuurwerk gaan afsteken.
De officiële tijden waarop je vuurwerk mag afsteken in Nederland in 2016 zijn dus van: Oudejaarsdag 18.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Tja, handel vóór alles, nietwaar? Mensen die zich dagenlang steeds de pleuris schrikken door bijna Aleppo-achtige knallen, dieren die onder de kalmeringsmiddelen zitten, allemaal gezeur, toch? En geen woord over het knallen alom vanaf het moment (29 december 's ochtends) dat het eerste bommetje over de toonbank is gegaan...

Even blozen. Tja, ik heb als puber zelf ook mijn aandeel geleverd... Wie boter op zijn hoofd heeft, krijgt vet haar. Als hij haar heeft...

Dus leek me het thema "Stilte" voor deze aflevering gepast. En door te zoeken op een bekend stuk dat ik associeerde met dat thema, leerde ik direct iets bij. Ik dacht namelijk aan John Cage (nl), en zijn bekendste compositie 4'33" (nl) uit 1952.


Ik werd meteen terechtgewezen: de inhoud van het stuk is niet: "4 minuten en 33 seconden stilte", zoals ik (en velen met mij) veronderstelden, doch de "spontane" omgevingsgeluiden, zonder het uitvoeren van vooropgezette klankpatronen.
Zijn filosofie was om geluiden "van buitenaf" niet slechts te tolereren, maar zelfs als wezenlijke muzikale elementen in zijn composities op te nemen.

Ik koos voor deze uitvoering:

Sinfónica Conservatorio Nacional Quito-Ecuador - 4' 33'' (John Cage):


John Cage kwam voort uit een streng christelijke familie. Hij hield zich eerst niet veel bezig met muziek en dacht schrijver te willen worden. In zijn bekroonde eindscriptie van de High School stelde hij het idee voor van een "dag van stilte". Hij raakte geboeid door Indiase filosofie. Na een zeer gevarieerde studietijd in Amerika (hij begon met theologie) en Europa was hij begonnen te componeren, en onder de indruk geraakt van gelijktijdige visuele en akoestieke belevenissen, waarin hij kansen voor theater zag.
Ik zou de hele Wikipedia-hoofdstukken over deze boeiende man kunnen overschrijven, maar wie geïnteresseerd is kan het daar zelf wel lezen.

Een mooie woordspeling vind ik wel, dat John Cage (cage = kooi) in feite een grote omwenteling heeft bewerkstelligd in het denken over (klassieke) muziek.

"Onze eigen", in de moderne klassieke muziek niet te missen Reinbert de Leeuw (en) kon het mooi uitleggen, dat 4'33" geen grap was, en hoe John Cage gefascineerd was door leegte, stilte, het minimale. Hoe hij zich in een geluiddichte kamer liet opsluiten, en in die "absolute stilte" luisterde naar zijn hartslag en bloedsomloop. Marijke vind via het literaire blog Hanta dit fragment uit DWDD met Reinbert de Leeuw, waar hij in het meest dynamische programma dit werk heeft uitgevoerd. Als ik het goed begrijp is dit aan de orde geweest in "zijn" aflevering van Zomergasten.

Tot mijn blijde verrassing vond ik een uitvoering van John Cage's compositie uit misschien wat onverwachte hoek. Een Oostenrijkse Metalband met de Mitglieder Matthias Bieregger - Gesang, Robin Grabenberger - Gitarre, Michael Renzl - Gitarre, Markus Itzenberger - Bass, und Christoph Brandstötter - Schlagzeug. Ze noemen zich: Dead Territory. Druk de stopwatch maar in als ze klaar zijn met hun korte intro.

Dead Territory - John Cage : 4' 33'' (Death Metal Cover):


Als je nou denkt: het was helemaal niet stil, ik kuchte, snoof, of mijn partner, of ik hoorde de ventilator van de computer, dat hoort ook, zoals John Cage het bedoeld heeft, bij de omgevingsgeluiden bij het beluisteren...

Prettige jaarwisseling en alle goeds gewenst voor 2017!

24 december 2016

161224 - ZOZ - Van Bach tot Rock

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Ik stond in de keuken te afwassen toen ik een klassiek stuk hoorde waarvan zelfs ik de (Engelse) titel wist. Marijke beluisterde het op Facebook bij haar vriendin Fenneke - haar koor gaat dit met Kerst zingen: Bach - BWV 147 - 4 - Wohl mir, daß ich Jesum habe, hier gedirigeerd door Nikolaus Harnoncourt. (Bach-Werke-Verzeichnis - of afgekort BWV - is het nummeringssysteem waarin de composities van Johann Sebastian Bach zijn geordend).

Mijn geheugen zei me, dat een aantal pop/rock-musici ook Bach-liefhebbers zijn. Dat was mijn trigger om eens te gaan zoeken welke informatie over en versies van deze muziek te vinden zijn, en ik begon met de titel Jesu, Joy of Man's Desiring, terwijl de originele titel wel Duits moest zijn.

Ronddolend in deze (voor mij niet alledaagse) klassieke wereld, ontdekte ik dat dit een onderdeel is van een groter geheel: Herz und Mund und Tat und Leben (de / nl).

Voortbordurend op de gevonden informatie vond ik op deze site, dat de oorspronkelijke melodie van dit onderdeel niet is gecomponeerd door Bach, maar door Johann Schop, op een tekst van Johann Rist, waarmee hij vaak samenwerkte. Aannemelijk is, dat Bach tenminste een versie van deze melodie kende.

Op zoek naar pop/rock-uitvoeringen, leverde de zoekopdracht: ["jesu joy of man's desiring" (metal OR rock OR pop)] wel wat keuze's op, maar niet degene aan wie ik het eerst dacht: Ritchie Blackmore uit de oorspronkelijke bezetting van Deep Purple (nl), die bekend staat als Bach-liefhebber. Wel een mooie, ingetogen en virtuoos gespeelde uitvoering van zijn opvolger in de huidige bezetting, Steve Morse (nl), ook al is hij een beetje slordig met de aankondiging.Hij heeft meer met de melodie dan met de tekst...

Steve morse - Jesu, Joy of Man's Desiring:


De Britse groep Apollo 100 scoorde een hit met de afgekorte titel Apollo 100 - Joy, maar dat was noot voor noot gekopieerd van de eerder uitgebrachte versie door Jig Saw : Jigsaw - Jesu Joy Of Man`s Desiring.

"Onze eigen" Ekseption (en), dat klassieke muziek ging herinterpreteren nadat Rick van der Linden toetrad, had internationaal succes, en speelde het ook, in eigen arrangement.

Ekseption - Jesu Joy:


Dat is eigenlijk in de omgekeerde richting van een onderdeel in mijn ZOZ 117, wat ik in mijn jongere jaren niet voor mogelijk had gehouden: Dennis Wubs - Rock and Roll op het kerkorgel bij het uitgaan van de dienst in de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt te Schildwolde!

Nu maar weer ingetogen vocaal, door Celtic Woman (nl), met prachtige stemmen en een Keltische sfeer.

Celtic Woman - Jesu Joy of Man's Desiring (live):


Er zijn, denk ik, best veel versies door instrumentalisten die graag hun virtuositeit laten zien, vooral gitaristen.
Zoals Stuart Smith, met zijn Heaven and Earth Band, die lieflijk begint in een klassieke setting en gaat dan elektriek van aquit: Heaven and Earth Band - Jesu, Joy of Man's Desiring, of Mauro Stella, waarvan ik, met mijn gebrek aan Itakiaans, begreep dat hij muziekdocent is, en die alle instrumenten in deze clip speelt. Dat is achterelkaar te zien: - Mauro Stella - BWV 147 : Corale "Jesus bleibet meine Freude" (J. S. Bach).

Zelfs Brian Wilson, Brian Wilson (nl) van The Beach Boys (nl) ontkwam niet aan de bekoring van deze melodie: The Beach Boys - Lady Lynda - "Good Timin': Live At Knebworth".

Maar ik geef hier een ereplaats aan het speelplezier van Lim Jeong-hyun, ook bekend als Funtwo.
Niet zomaar een obscure Zuid-Koreaanse gitarist, maar iemand die een rock-interpretatie van het klassieke Pachelbel's Canon (nl) speelde met een van de grootste gitaristen van deze tijd (o.a. tijdelijk Deep Purple), Joe Satriani (nl); hun gezamelijke live-optreden met: Joe Satriani and Funtwo - Canon Rock.
Terug naar ons thema.

Funtwo - Jesu, Joy of Man's Desiring:


Ik eindig met orgelspel, met een textuele sfeer die niet meer tot mijn domein behoort, maar waarvan de muziek behoort tot mijn afkomst, en de locatie de geboorteplaats is van onze vriendin waarmee ik begon, die hier straks ergens in de regio dit lied gaat zingen. Daarbij herinnerend dat mijn moeder zolang ik weet in koren heeft gezongen.

Het Mense Ruiter orgel in de Regenboogkerk in Nijverdal, wordt bespeeld door Gert van Hoef.

Gert van Hoef, orgel - Jesu bleibet meine freude /Jesu Joy of Man's Desiring:



17 december 2016

161217 - ZOZ - Van gezelligheid en werkelijkheid

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Vorig jaar vond ik bij toeval vlak na Nieuwjaar iets dat aan deze periode is gekoppeld, en ik vindt het nu een gepast moment om het te gebruiken: "7 O'Clock News/Silent Night" door Simon & Garfunkel (nl).

Het is eigenlijk een eenvoudige geluidscollage: het duo zingt in duet "Silent Night" (nl) op een arpeggio gespeelde pianopartij. De stem van de nieuwslezer is van radio DJ Charlie O'Donnel, met een afspiegeling van actuele gebeurtenissen op 3 augustus 1966.
In het verloop van de opname wordt de song zachter en het nieuws luider. Het resultaat is een ironisch commentaar op schrijnende maatschappelijke problemen door het contrast met lieflijk gepresenteerde Kerst-sentimenten.
In volgorde worden deze gebeurtenissen gerapporteerd:
  • Een debat in de "Tweede Kamer" van de VS over de Burgerrechten-wet. President Johnson stelde oorspronkelijk een volledig verbod op woon-discriminatie voor, dat als "kansloos" werd afgewezen, waarna de Juridische commissie een moeizaam compromis vond.
  • De beroemde komiek Lenny Bruce stierf op 42-jarige leeftijd aan een overdosis drugs.
  • Ds. Martin Luther King bevestigt het plan voor een Burgerrechten-mars tegen woon-discriminatie naar Cicero, Illinois, een voorstad van Chicago. De verantwoordelijke sheriff drong aan op het verbieden van de mars en het oproepen van de Nationale Reserve.
  • De aanklacht tegen massamoordenaar en verkrachter van 9 verpleegsters in opleiding, Richard Speck.
  • Verstoring door demonstranten bij hoorzittingen van de commissie "On-Amerikaanse activiteiten" over protesten tegen de oorlog in Viëtnam.
  • Een toespraak waarin "voormalig Vice-President Richard Nixon" voor een organisatie van Veteranen die in het buitenland gevochten hebben, oproept tot verheviging van de oorlogsinspanningen in Viëtnam, en weerstand tegen die oorlog "het ergste wapen tegen de Verenigde Staten" noemt.
Wie de tekst wil meelezen, kan hier klikken. (...?)
Er zijn meerdere video's beschikbaar, waaruit ik deze koos.

Simon and Garfunkel - 7 O'Clock News/Silent Night:


Dit was in 1966, maar veel onderwerpen komen ons bekend voor, met andere namen.
Ook in Drenthe weten we best wat er in de wereld gaande is. Ik heb ook een opname onthouden uit 2004 van RTV Drenthe. Het programma heette "Hillege Daag", zeg maar "Heilige dag". Ik heb geen tijd om de tekst uit te schrijven en te vertalen, maar ik vind het nog steeds de moeite waard.
Lucinda Klasen zingt, begeleid door Jakob Tammenga op steel-gitaar en Christian en Koeno.

Jakob Tammenga en Lucinda Klasen - Hillege Daag 2004 (RTV Drenthe):


Een "iets oudere" opname van RTV Drenthe zag pas nog ik bij mijn veelzijdige Facebook-vriend Bertus ten Caat:
In 1994 schreef ik voor een kerstprogramma van Radio Drenthe een "kerstlied". Dat wil zeggen, de tekst schreef ik, de inspiratie en de muziek kwam van Ede Staal. We voerden het liedje live uit en dat werd gefilmd. En het is bijna weer kerst dus het kan weer. Rolf Schraa filmde het, de opnames blijken nog steeds te bestaan en de tekst blijft actueel...

Beddus (Bertus ten Caat) - Kerstgedachten, misschien wordt het weer licht!:


Tja, we lijken wel aardig wat raakpunten te hebben, Bertus en ik, met name in discussies over de actuele problematiek in het land, maar we hebben elkaar nooit in levende lijve ontmoet, zo'n 30 kilometer en 9 jaren afstand. Bertus was medeoprichter van de Drentse band No Name, die géén website of Wikipedia-pagina heeft, maar wel enthousiast 45 jaar muziek gemaakt heeft. Na bezettingswisselingen kwamen vier van de bandleden uit één gezin: Bertus, een zoon en twee dochters!

En was het toen afgelopen?
Nee, er kwam The Emanon Project. Lees Emanon even achterstevoren. Bertus' zoon Faeke ging door met muziekmaken.
De tijd van de Top 2000 nadert weer. In 2011 maakte Faeke met zijn band een soort compilatie van de topsongs uit die Top2000.
Hoe je met ingrediënten uit de toppers van de Top2000 een nieuw lied kan maken dat langer duurt dan 3 minuten maar korter dan de grootste hits aller tijden zoals Hotel Callifornia, Bohemian Rapsody, Stairway to heaven, Avond... Misschien denk je dat je iets herkent maar je kan ook vinden dat het nergens op lijkt!

Faeke & The Emanon Project - Eagles in the Air:


En zie ik Bertus daar nou toch weer op drums?!

Ach, al die ellende op de wereld is werkelijkheid. Maar de gezelligheid is ook werkelijkheid, en daar wil ik van genieten zonder de rampspoed van andere mensen te vergeten. Mag ik dankbaar zijn voor wat ik wel heb, zonder te zeuren over wat ik niet heb?

10 december 2016

161210 - ZOZ - Van Uitdaging tot Stoomfiets

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Ik deed weer mee met de uitdaging om een verhaal te schrijven in zes woorden met beeld, thema dit keer: koken. "Matroos Beek" deed ook mee op haar blog Grensgevallen, onder de titel: "Man kookt", met daarbij een afbeelding die diep in mijn geheugen van alles wakker maakte:

‘Mannenhuishouding’, ©Marius Van Dokkum

Het was een herontdekking van de zeer begaafde, humoristische schilderkunst van Marius van Dokkum, maar ondanks de glurende vrouwen achter het raam die ongetwijfeld hun roddelcontent stonden te sponzen, riep die brommer in de kamer een oud lied tevoorschijn.
Ik vond ergens op het web een tekst (ongecorrigeerd gekopiëerd) die min of meer lijkt op wat in mijn geheugen zit:

Gait Jan hef un stoomfiets met un knalpot d´rop
En dat ding geet zo vreesluk tekeer
En s´avons noa ut vretten dan sprunk he d´rop
En dan jag he ut durp op en neer
De koeien en kippen die sloat op de vlug
Geknal en genetter is niet van de lug
Gait Jan hef un stoomfiets met un kanlpot d´rop

Toevoeging aldaar: "Dit was eind jaren 50 begin jaren 60 een populair liedje en dat hoorde helemaal bij de Kreidlers, Puchs en Zündapps van die tijd." (brommers)

Een opname van dat lied heb ik helaas nergens kunnen vinden. Wel iets over de makers. In 1948 werd een gelegenheidsorkestje opgericht op initiatief van de KRO, de Bietenbouwers, o.l.v. Boer Biet, alias Ger de Roos. De muziek werd enorm populair; het is niet mijn genre, maar wel mijn nostalgie. Dit is een lied dat nog kakelvers uit mijn geheugen opspeelt. "Met zang van de Dorsvlegels", uit ca. 1953. Het herinnert me aan marcherende fanfares en harmonie-orkesten op koninginnedag, bevrijdingsfeesten en intochten van de Avondvierdaagse.

De Bietenbouwers o.l.v. Boer Biet - Hup Faldera:


Na onenigheid vertrok Ger de Roos in 1954. Het orkest ging door als de Boertjes van Buuten, o.l.v. Jo Budie. In beide versies van het orkest speelden gerenommeerde muzikanten. Uitgebreide informatie vind je bij blogger Kanaalridder: Bietenbouwers annex Boertjes van Buuten, of op de site Streektaalmuziek.

Razend populair was later "Bie mien op de boerderiëe" uit 1966, met zang van Lubbert van Gortel (Henk Jansen van Galen) en Bertus Bolknak (Henk van Wijk, imitator), met kunstig vervlochten "stemmen" van boerderijdieren.

De Boertjes van Buuten - Bie mien op de boerderiëe:


Zo hadden ze allemaal hun bijnamen. Zangeres Drika was Annie de Reuver, later Annie Palmen. Ab Hofstee verving als Boer Voorthuizen de overleden Lubbert van Gortel. En zo waren er nog een aantal.
Kees Schilperoort alias Gait-Jan Kruutmoes kletste met grappen en grollen alles aan elkaar; en bij hem zit ook een andere link: de Boertjes van Buuten waren het huisorkest van het KRO-radioprogramma Van Twaalf tot Twee en later van het TV-programma MIK.
In Van Twaalf tot Twee presenteerde Schilperoort het telefoonspelletje Raden maar, waarin de beller een geluid moest raden. Bij de naam Schilperoort denk ik onvermijdelijk aan de persiflage van Gerard Cox en Frans Halsema, waarvan ik alleen een geluidsopname kon vinden: Raden Maar - Cox (Gerard) en Halsema (Frans). Het begint met een beller met een zachte G die zegt uit Leewarden te komen, maar vooral deze is me bijgebleven, op ca. 2:50: "Meneer Schil..." "Ik heet Schilperoort, hoor!" "Kunt u nagaan hoe vlug we de radio afzetten als u voor de radio komt..."

Als ode aan dit roemruchte duo de eveneens hilarische persiflage op het spelletje "Geen Ja, geen Nee". Al is het dan geen muziek, we lagen in katzwijm als dit tijdens het werk op de radio kwam.
In 1984 overleed Frans Halsema op 44-jarige leeftijd aan keelkanker.

Frans Halsema en Gerard Cox - Geen ja, geen nee:


En, ik weet het, deze kwam al twee keer langs, maar om toch met "een stoomfiets met knalpot" in streektaal af te sluiten, het eerste rock'n roll nummer in het Nedersaksisch dat ik hoorde, tijdens een "vakantie op de boerderij" in Lemele, waar de plaatselijke jeugd er helemaal idolaat van was. Het was in 1977 en de Achterhoekse band Normaal kwam zelfs in het "Hilversumse" TopPop!

Normaal - Oerend Hard (TopPop):


En eerlijk, ik voelde me stiekem best een beetje vereerd toen iemand ooit zei dat 'ie me wel wat op Bennie Jolink ("Buizen Berend") vond lijken, ook al heb ik nooit een brommer of motor gehad... ;)

07 december 2016

161207 - 6 WmB - Koken

Kijk voor meer "6 woorden met beeld"-uitdagingen en uitwerkingen bij Marion!
Het thema is deze keer: Koken

Fastfood is: uitgekookte handel in gemakzucht.

06 december 2016

161206 - Zie de maan schijnt door de bomen

Terwijl gisteravond de maan door de bomen scheen, en in veel gezinnen pakjesavond werd gevierd, al of niet met Zwarte Piet, kwamen wij thuis van een crematie.


Weer iemand van de ons voorgaande generatie. De weduwe van de jongste broer van mijn vader. Na een traumatische jeugd in een "stiefgezin" (overleed haar moeder bij haar geboorte?), vond zij de gemiste liefde bij mijn oom.


Ze waren zeer ongewenst kinderloos. Als kind heb ik wel eens bij hen gelogeerd. Als lid van de Nationale Reserve, zo kort na WOII, had mijn oom een plunjezak en een Lee Enfield geweer in de kast staan, om direct te kunnen bijspringen in de landsverdediging.

De oudste twee van de vier broers (mijn vader was de oudste) waren gemobiliseerd geweest bij het uitbreken van de WO II. Deze oom was in 1940 pas 17. In de bewaard gebleven correspondentie van mijn vader (tijdens zijn diensttijd, ca. 1935-1937) wordt deze oom wel eens duidelijk afgeschilderd als "de jongste". In november 1936 heeft mijn oom blijkbaar gevraagd naar het eten. Mijn vader stuurde een menulijstje van een hele week.

Mijn oom overleed in maart 1993 als gevolg van botkanker. Mijn tante zou op zijn sterfbed aan hem hebben beloofd, dat ze goed voor zichzelf zou zorgen en opkomen. Ze heeft hem dus 23 1/2 jaar overleefd, en blijkbaar zelfs een koninklijke onderscheiding hebben verdiend.

Tante verbleef in een verzorgingshuis, bijna doof en blind. Haar overlijden kwam toch nog onverwacht. Haar afscheid was in intieme kring: de eerste rij stoelen was voldoende.
Haar enige overgebleven schoonzus, die vorige zondag nog met haar naar de kerkdienst was geweest in het verzorgingshuis. En alle nog levende, drie neven en drie nichten, kinderen van de broers van haar man, waarvan drie met partners. En de buren die het haar mogelijk hebben gemaakt zo lang mogelijk in haar eigen huis te blijven wonen: vrouw, man en dochter.
Het afscheid werd geleid door mijn nicht die op latere leeftijd dominee werd, aangevuld door haar broer, die tante's vertrouwenspersoon was.

Volgens sommige inzichten zullen ze nu weer samenkomen, haar liefste wens! Haar verstrooide as zal zich vermengen met dat van mijn oom, op hetzelfde veld, denk ik.
Uit de foto's die ik gisteravond na thuiskomst nam van de maan, koos ik deze. Ze waren allemaal mislukt, maar deze symboliseert voor mij hoe mijn oom mijn tante "thuis" verwelkomt...


03 december 2016

161203 - ZOZ - Van Melody tot Orgels

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de lijst en de links bij Marja.

Bij het binnenhalen van de statistiek van ZOZ 211, opende die bij de regel:
3675Wayne Lytle / AnimusicAnimusicMelody04521-09-13
In mijn ZOZ 211 had ik twee clips van Animusic.com! Nieuwsgierig geworden, zocht ik bij Marja naar de links van ZOZ 45. Vandaar was het één klik naar Melody's bijdrage, getiteld: Muziek met balletjes, en dat bleek hetzelfde te zijn als "Pipe Dream".

Zo kwam ik op het pad naar info over de oprichter van Animusic, Wayne Lytle.
Als je op de link klikt, vind je de hele lijst wat ze bij Animusic allemaal gemaakt hebben!

Voordat Animusic bestond, heeft Wayne Lytle al zijn eerste muziek-animatie gemaakt. Dat was 10 jaar vóór zijn beroemde Animusic-serie, en 5 jaar voor zijn in opdracht van een bedrijf in 3-D optiek gemaakte "Beyond the Walls".

Wayne Lytle (Before Animusic) - More Bells and Whistles:


In het tweede gedeelte hoorde ik klanken die associaties opriepen met muziek in mijn geheugen. Ten eerste een vonkje naar een muziek die tot mijn verbazing nog niet in de lijst staat: Tubular Bells van Mike Oldfield (ik heb een korte versie uitgezocht).

Mike Oldfield - Tubular Bells (Exorcist Theme):


Vervolgens heb ik me suf gezocht naar de naam die hoorde bij de klanken die me altijd blij maakten, en die leken te komen van een gitaren met effecten en synthesizers.
Het was Steve Hillage, waarvan ik de LP Motivation Radio heb. Ik had al eens Steve Hillage Band - Aftaglid Live in Amsterdam 2006 in een ZOZ geplaatst. In het volgende nummer duurt het even voordat de bedoelde klanken komen, maar ik vind het geen straf om te luisteren naar de opbouw!

Steve Hillage - Radio:


Bij het zoeken naar clips van Animusic op Youtube stuitte ik op een titel: Animusic Special, geplaatst door www.synthex.nl, met als info dat het bestaat uit Pipe Dream en Cathedral Pictures, met een In & Outro by Jeffrey Haster.
Pipe Dream hebben we uitgebreid gehad.
Van Cathedral Pictures heb ik ergens gelezen dat het geïnspireerd zou zijn op de muziek van Moessorgski's Pictures At An Exhibition, in de uitvoering van Emerson, Lake & Palmer.
Via Marja zag ik dat dat geplaatst was in ZOZ 131 door Nietzomaarzooo, zelfs het hele album: ELPalmer (Mussorgsky) - Pictures At An Exhibition. Daarom hier de indrukwekkende Animusic clip.

Animusic HD - Cathedral Pictures:


Een klein stukje hoe het in een klassieke setting klinkt en toont.

Gergiev, Berliner Philharmoniker / Mussorgsky - Pictures at an Exhibition:


Nu nog even terug naar www.synthex.nl en Jeffrey Haster. Dat is een jongeman waarover ik info vond dat hij in 2012 zijn debuutalbum uitbracht, getiteld Pythagoras. Hij zal toen 13 of 14 geweest zijn. Ik vond een Duitstalig verslag met foto's van een bijeenkomst in 2013 waar hij gespeeld had, en in een verslag van het FringeL festival in maart 2016 wordt zijn optreden kort vermeld. Dat festival wordt georganiseerd door de stichting Gleveris, die middels persoonlijke probeerprojecten mensen met autisme wil ondersteunen bij hun streven om een concreet doel te bereiken, om zo hun zelfstandigheid te bevorderen.

In 2012 zette Jeffrey, als synthex.nl, een mooi rustgevend stuk muziek van ruim 11 minuten op Youtube. Ik denk dat we nog wel meer van hem gaan horen.

Jeffrey Haster / www.synthex.nl - A Sequential Jam:


Bij de opsomming van de gebruikte instrumenten trof mij de zinsnede: "On the XP80 I play a Eminent-like string sound [...]"
In 1962 werkte ik bij het Natuurkundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen als Leerling Bediende. Ik kijk daar op terug als een prachtige baan om te doen, die evenwel niet veel economische groeikansen bood. Daarom sloeg ik aan het solliciteren, onder andere bij ... orgelfabrikant Eminent. Onze hoogleraar-directeur, Prof. Brinkman, vernam dat en bood mij een baan met groeimogelijkheden, als Technisch Assistent. Ik ben hem nog steeds dankbaar, maar twijfel ook nog steeds wel een beetje...