...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 8 april 2017

170408 - ZOZ - Van magnolia en muziek

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Toen ik dezer dagen rondreed, wist ik mijn thema voor deze ZOZ!
Zoekend op internet met mijn trefwoord vond ik als eerste, dat Magnolia de naam is van een geslacht van bomen en struiken met honderden soorten, en dat de "bijnaam" is: Beverboom. Ik dacht dat dat Tulpenboom was, en in een ander lemma van Wikipedia wordt dat ook aangegeven. Door een aantal aanbieders wordt de Magnolia echter aangeduid als: "Valse Tulpenboom"...

Vervolgens vond ik dat er een film is met die titel: Magnolia (nl).
Uit NL-Wikipedia: Magnolia verweeft de levens van negen verschillende personages die in San Fernando Valley leven. De personages worden apart behandeld, maar zijn toch langs verschillende wegen met elkaar verbonden. De karakters ervaren negatieve momenten in hun leven en uiteindelijk draait het in de film om vergeving. Dit vanuit het gegeven in de film dat "wanneer je wel klaar bent met het verleden, het verleden nog niet klaar hoeft te zijn met jou", wat evenals het centrale thema "toeval" als een rode draad door de film loopt.

Voor een samenvatting van het intrigerende verhaal, zie de Engelse Wikipedia. Een lovende recensie vond ik bij de Filmkrant.
Voor deze film is grotendeels bestaande muziek van Aimee Mann gebruikt, waardoor haar carrière opbloeide. Het titelnummer is echter van Jon Brion.

Jon Brion - Magnolia:


Maar de muziek die in mij opkomt als ik de Magnolia zie bloeien, is natuurlijk van J.J. Cale (nl)!

Magnolia

Whippoorwill's singing
Soft summer breeze
Makes me think of my baby
I left down in New Orleans
I left down in New Orleans
Magnolia, you sweet thing
You're driving me mad
Got to get back to you, babe
You're the best I ever had
You're the best I ever had
You whisper "Good morning"
So gently in my ear
I'm coming home to you, babe
I'll soon be there
I'll soon be there

De Whippoorwill (nl) is een vogel uit de familie van de nachtzwaluwen, die zelden wordt gezien door zijn perfecte camouflage.

JJ Cale - Magnolia:


De actualiteit en de muziek van JJ Cale vonden elkaar dezer dagen terug. Hij gebruikte als een van de eersten een Drum machine, of Drumcomputer om zich te kunnen concentreren op songwriting in plaats van het zoeken naar een competente drummer. Hij koos voor zijn debuutalbum Naturally (nl) de Ace Tone Rhythm Ace, geproduceerd door een Japans bedrijf dat kan worden gezien als een voorloper van de bekende producent van elektronische muziekinstrumenten, de Roland Corporation (nl).
De oprichter van deze beide bedrijven, Ikutaro Kakehashi (nl), overleed op 1 april 2017 op 87-jarige leeftijd. Die speelde ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van MIDI (nl), de niet meer weg te denken gestandaardiseerde "Musical Instrument Digital Interface", waarmee instrumenten aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Een van de andere songs die al vrij snel bij me opkomen bij de naam J.J. Cale is Call Me the Breeze (tekst), hier samen met zijn trouwe vriend Eric Clapton (nl) op het Crossroads Guitar Festival 2004, een reeks door Clapton georganiseerde benefietconcerten voor een afkickcentrum.

JJ Cale - Call Me The Breeze:


Ook kunnen we bij J.J. Cale terecht als het een beetje spannend is wie als eerst haar of zijn Zaterdagse Zwijmel geplaatst krijgt. Alweer een melodie die vuurvast in mijn systeem geprent zit, met die heerlijke klanken van hem.
Het was ooit de eindtune van een radioprogramma dat ik vaak beluisterde, maar ik kan niet terugvinden welk. Ik had hem al eens in ZOZ-100, met Jan Douwe Kroeske, die hem ten onrechte Jean Jacques Cale noemde. Hij is geboren als John Weldon Cale, maar zijn artiestennaam werd J.J. Cale, omdat er al een John Cale actief was.

After Midnight"

After midnight, we're gonna let it all hang out
After midnight, we're gonna chug-a-lug and shout
We're gonna cause talk and suspicion
Give an exhibition
Find out what it is all about
After midnight, we're gonna let it all hang out
After midnight, gonna shake your tambourine
After midnight, it's gonna be peaches and cream
We're gonna cause talk and suspicion
Give an exhibition
Find out what it is all about
After midnight, we're gonna let it all hang out
After midnight, we're gonna let it all hang out

JJ Cale - After Midnight:


Update: Marijke had in haar reactie een link geplaatst, maar die was niet aanklikbaar. Marja heeft 'm al in het lijstje gezet, maar Marijke had ook graag een link naar de tekst willen plaatsen. Alsnog: Klik hier voor de tekst van Cat Stevens (Yusuf Islam) - Boy with a moon and star on his head - live boston 1975.

9 opmerkingen:

Marijke van der Scheer zei

Prachtig Gauke, veel zoete herinneringen komen boven als ik deze muziek beluister. Als ik de mooie Magnolia in volle bloei zie, of alleen al de naam Magnolia hoor denk en hoor ik ook de stem van Cat Stevens in het nummer dat ik hieronder plaats. Waarin de voor mij meest romantische en ontroerendste liefdesscene wordt bezongen onder de Magnolia boom...

https://youtu.be/S7tDEu1y6TI

Marja zei

Je hebt weer een prachtig boeket samengesteld, Gauke. Dank je wel.
Ik zal de keus van Marijke ook linken.

Marijke van der Scheer zei

Dank Marja!

Melody zei

Allereerst Marijke... mooie bijdrage van jou, gelukkig heeft jouw lief een blog waarop ik dat tegen jou kan en mag zeggen ;-)

En ja Gauke... met dit blog heb jij een enorm plezier gedaan. Vorige week was ik 2x in Duitsland en heb met kippenvel genoten van enorme magnoliabomen, zo vol alsof het lakens waren, en de geuren waren eveneens overweldigend en ontroerend.
Een heel hartelijk dank je wel dus.


Fijn weekend beiden.

Ria zei

Ja ze zijn zo mooi de magnoliabomen al bloeien ze jammer genoeg maar kort.
Heerlijk zitten genieten bij jou van je mooie muziek.

Trees zei

En ik maar denken wie is Marijke die meedoet met Zwijmelen? Prachtige keuze!

Een mooi logje weer Gauke! Ik kom later terug voor de vorige weken.. had een chromecrash en toen waren ze weg..

Nietzomaarzooo zei

Magnolia's vind ik zo overdonderend van schoonheid. Dank je voor je muziekkeuzes hierbij. Net zo mooi.

Joanne zei

Een prachtige bijdrage weer en wat leuk dat Marijke ook meedeed dit keer.
Genoten van alles. Dankjewel!

Liefs Frederique

tagrijn zei

De magnolia roept blijkbaar heel wat moois op bij componisten. Twee prachtige liedjes.