...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 22 april 2017

170422 - ZOZ - Van melodie zoeken en dromen vinden

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Ik had het weer eens: bij het opstaan een standvastig fragment van een melodie in mijn hoofd. Langzamerhand een paar letters tekst vinden, met twijfel wat daarvan klopt. De muziek was bijna zeker van Dave Edmunds (nl), of uit zijn directe omgeving.
De tekst zou iets kunnen zijn als "hold on to your dream", maar hardnekkig zoeken naar songteksten waarin "dream" voorkwam in combinatie met "Dave Edmunds" leverde niets op, evenmin als het beluisteren van veel clips van Dave.

In Marja's Zwijmeloverzicht komt Dave Edmunds 4 keer voor, allemaal in... mijn ZOZ 131! Twee songs komen hier nog eens, waarvan één met andere video: ik heb een andere link tussen die twee gevonden.

Dave Edmunds heeft in meerdere bands (o.a. Love Sculpture, Rockpile) en met veel beroemdheden gespeeld, is songwriter, en was producer voor veel andere artiesten, o.a. Status Quo. Veel van die opnamen werden gemaakt in de beroemde Rockfield Studio's.
Als producer maakte Dave zich de "Wall of Sound"-techniek (nl) eigen, bedacht door Phil Spector.
Veel solo-opnamen heeft hij gemaakt in zijn thuisstudio, en alle instrumenten zelf bespeeld.

Nog niet gevonden wat ik zocht. Er zijn sites waar je een (deel van een) melodie kunt invoeren, en die daarmee gaan zoeken. Stuntelig zocht ik het stukje melodie uit en noteerde dat, voerde het in op meerdere sites, maar het was blijkbaar te kort voor bruikbare resultaten. (Zoek op: "search by melody" om het eens te proberen!)
Toch maar weer eens zoeken met de paar woorden tekst, nu zonder naam.
Het was niet Stevie Wonder - Hold on to Your Dream, het muzikale eerbetoon aan de acteur Christopher Reeve (nl), de acteur die vooral bekend werd door zijn rol in Superman films (nl), maar vanaf zijn nek verlamd raakte na een val van zijn paard.

Toch vond ik tenslotte de melodie die ik zocht: Hold On Tight (To Your Dream). Niet van Dave Edmunds, maar van Electric Light Orchestra (nl)...!

ELO (Electric Light Orchestra) - Hold On Tight:


Maar was dat nou zo gek, dat ik dacht aan Dave Edmunds? Luister maar, hier speelt hij een Bijbels aandoende titel, samen met een andere Welshman, Geraint Watkins!

Dave Edmunds and Geraint Watkins - Promised Land:


Promised Land is een song van Chuck Berry (nl). Hij schreef die nadat hij uit de gevangenis ontslagen was, op een "klassieke" country-melodie: The Wabash Cannonball. Een van de eerste opnamen was door de legendarische Carter Family (nl).

The Carter Family - Wabash Cannon Ball:


Dan vinden we weer een curieuze dwarsverbinding: Carlene Carter (nl) is de kleindochter van Mother Maybelle Carter en de stiefdochter van Johnny Cash, en ze treedt hier op samen met... Dave Edmunds!

Carlene Carter and Dave Edmunds - Baby Ride Easy:


De combinatie was niet zo heel gek, want Carlene was toen getrouwd met Nick Lowe (nl), een collega en vriend van Dave.

Maar hoe zat dat nou met die vergissing tussen Dave Edmunds en ELO, met die melodie waarmee ik begon?
De enige vaste factor in The Electric Light Orchestra ofwel ELO, is Jeff Lynne (nl). Jeff en Dave zijn tijdgenoten. En meer dan dat: Jeff is producer geweest voor Dave. En Dave heeft door Jeff geschreven songs opgenomen.
Jeff Lynne heeft twee albums van Dave Edmunds geproduceerd: Information en Rif Raff.


Ik koos een live uitvoering van Slipping Away, een Top 40 single van het album Information, geschreven door Jeff Lynne.

Dave Edmunds - Slipping Away (live, July 1983):


Daarmee glijden we mooi het weekend in, toch?

8 opmerkingen:

Albert y Mara zei

Mijn weekend kan niet meer stuk met jouw muziekkeus, het Electric Light Orchestra met "Hold on Tight". Eén van mijn favoriete nummers van ELO. Buen Fin de Semana.
Grtz Mara

Anoniem zei

Heel knap hoe je alle verbanden hebt gevonden. Wat een smakelijk zwijmelcocktail heb je voor ons bereid. Dank je wel.

Happy Hulk zei

Soms kan je vreselijk zoeken naar iets.
Dit overkwam de groep Queen ook eens in Zuid Frankrijk
Ze zaten te jammen in een studio aldaar en opeens speelt er een de rif van de latere tophit "another one bites the dust" Daarna kregen ze honger en gingen wat eten. Teruggekomen in de studio kon de gitarist de rif niet meer terugvinden. Dat heeft een poos geduurd.

Nietzomaarzooo zei

Je hebt gelukkig zelf een hele grote database op je eigen harde schijf. En je kunt goed zoeken.
Fijne nummers, vooral Hold on Tight.

MelodyK zei

Jeetje wat weer een zaligheid hier...

Wat mijn voorgangers al schrijven.... 'cocktail' ... 'database'... kan ik alleen maar onderschrijven.

Mooi weer! Met vooral ELO heb je mij een plezier gedaan, brengt me terug naar mijn MAVO-tijd.

Fijn weekend

CorryR zei

Dat was weer heerlijk en oprecht zwijmelen. J moet wel de wereld tijd hebben om al die nummers zo bij elkaar te zoeken, en dan telkens een verhaal erbij. Respect.

Ria zei

Heerlijke zwijmels .Die country muziek doet me altijd verlangen naar de vakanties in Texas.
Fijn weekend

Joanne zei

Wat een heerlijke zwijmels, vooral de eerste. Ik ben nog steeds onder de indruk wat je ons elke week weer voorschotelt. Genoten!

Liefs Frederique