...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 23 september 2017

170923 - ZOZ - Van smartphones en emmers

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Dezer dagen ontspon zich een reeks gedachten die inherent zijn aan deze "moderne tijd", voortvloeiend uit een recente gebeurtenis. Onder de douche wordt men geconfronteerd met het naakte bestaan, en na de reinigende werkzaamheden treedt gewoonlijk een fase van ontspanning in, waarin de gedachten de vrije loop nemen en herinneringen hun spel spelen.

Onlangs liet een bekende een zijn mobiele telefoon vallen, op straat. Gevolg: het display was kapot, zodat normaal gebruik onmogelijk was. Of er verder nog iets functioneerde was moeilijk te controleren.
Gezien de dominante rol van het display op een smartphone (of met de nieuw-Drentse benaming "striektillefoon") was dat verder ook tamelijk onbelangrijk.


Vroeger had je een draaischijf of toetsen op een telefoon, en had je verder genoeg aan geluidsopname en weergave. Thans wordt op het display ook het "toetsenbord" geprojecteerd, dus het toestel bedienen is met een kapot display onmogelijk.
Ik laat mijn kennis verder zelf zijn verhaal vertellen.

Oei, naar de telefoonwinkel dan maar.
Maar die is in het dorp verderop. In de auto dan maar.
Oei, een lekke band.
De wegenwacht bellen dus. Maar de telefoon is kapot…
Met de bus dan maar?
Oké, maar dan moet ik contant geld hebben, en ik heb gisteren het laatste uitgegeven aan boodschappen en parkeergeld...

Naar de Bank dan maar.
Tja, het dichtstbijzijnde filiaal is in een dorp verderop; het plaatselijke filiaal is 10 jaar geleden gesloten, en het laatste servicepunt 2 jaar geleden ook: iedereen ging digitaal bankieren…
Pin-automaat!
Oeps: die is onlangs weggehaald vanwege het risico van plofkraken...
Eeeh… maar ik kan toch niet pinnen, want ik krijg mijn TAN-code op het display, en daar zonder krijg ik geen geld…


Geld lenen bij de buren dan maar?
Tja, die zijn nu allemaal naar hun werk of boodschappen doen in dorpen en steden verderop, en ik kan ze nu niet bellen wanneer ze weer thuis zijn…
E-mailen dan maar?
Ook daar heb ik mijn mobiel voor nodig, zowel voor het mailen als voor de adressen...

De telefooncel!
Ach gossie, de laatste is 5 jaar geleden al weggehaald, omdat toch al iedereen een mobiele telefoon had…
En dan nog, in de telefoongidsen staan hun mobiele nummers toch niet…


Hé, mijn telefoon geeft tòch een alarmtoon!
Oei, dat is mijn agenda! Ik had een afspraak…!
Mijn afspraak afbellen? Met wie ook alweer?
Dat kan ik niet zien, en het nummer staat ook in mijn smartphone… %$@#&*!!!

De telefoon opsturen per post naar de telefoonwinkel?
Oei, om het adres op te zoeken heb ik internet op mijn telefoon nodig…

Ach, en de dichtstbijzijnde brievenbus staat toch op een kruispunt zo'n 6 km van het dorp in het buitengebied...
Omdat toch iedereen e-mailt, zijn uit drie dorpen de brievenbussen 3 jaar geleden weggehaald. En zo moet iedereen ongeveer even ver om iets op de post te doen...


Op fiets dan maar? Waar staat dat ding ook alweer?
De navigatie op mijn smartphone kan ik ook niet meer gebruiken...Wat dit verhaal met muziek te maken heeft? Ik dacht direct aan een heel bekende song, door een heel bekende artiest, maar die is al twee keer geplaatst, de een met ook een versie van Dorus, bij de andere is de clip verwijderd

Ik bedoel natuurlijk There's a Hole in the Bucket, hier op 2 mei 1960 in Carnegie Hall door Harry Belafonte samen met Odetta, beiden ook bekend als burgerrechtenactivisten.

Als je zoekt op de titel van de song krijg je héél veel resultaten, en op Youtube vind je héél veel video's.
Omdat het eigenlijk bedoeld was als een kinderliedje, kies ik een versie uit Sesamstraat.
Wat mij opvalt is, dat deze poppen een logischer manier hebben bedacht om het gat te dichten: ze gebruiken een stuk hout, een stok, om het gat te repareren in plaats van stro!

Sesame Street - There's a Hole in the Bucket:


In die lange lijst met zoekresultaten vond ik ook iemand die ik daar niet verwachtte: de legendarische countryzanger Hank Williams, soms aangeduid als Senior, omdat ook een zoon, Hank Williams Jr., en diens zoon, Hank Williams III, onder dezelfde naam acteren. "III" heeft een halfzus, Holly Williams, ook singer/songwriter. Zo ontdek je nog eens wat.

De titel van zijn song is ook net even anders: My Bucket's Got a Hole in It. Hoe de song precies is ontstaan en of het auteursrecht aan de echte bedenker is toegekend is onduidelijk. Duidelijk is wel, dat de song populair werd in de versie van Hank Williams.
Dat hij geen bier kan kopen omdat er een gat in z'n emmer zit, doet vermoeden dat deze versie van het thema niet als kinderliedje bedoeld is...

Junior heeft de song ook opgenomen: Hank Williams Jr. My bucket got a hole in it, en de truc van het combineren van een oude opname met een nieuwe is ook met deze song gedaan: Hank Williams Jr. & Hank Williams Sr. - My Bucket's Got A Hole In It. Ook de kleinzoon nam het op: Hank Williams III - My Bucket's gotta Hole In It.
Toch kies ik voor Senior, die in zijn korte leven grote invloed heeft gehad op de country-muziek. Hij is ten onder gegaan aan alcohol en drugs, en voorgeschreven medicijnen vanwege een ernstig rugprobleem (spina bifida), dat erg pijnlijk was.

Hank Williams - My Bucket's Got A Hole In It:


De ontdekking dat Hank Williams Sr. een dochter had verraste me. Ze is voortgekomen uit een korte relatie na Hank's scheiding. Hij heeft haar drie maand voor de geboorte erkend, maar haar nooit gezien: hij stierf een paar dagen voor haar geboorte. Na een ingewikkelde geschiedenis met adoptie, verzwegen biologische afkomst en veel rechtszaken werd ze eindelijk erkend als dochter van Hank Williams. En ook Jett Williams is singer/songwriter.
Ik vond een live-optreden samen met George Jones, zeg maar tijdgenoot van Hank Sr., met een van haar vader's beroemdste songs, Your cheatin' heart.

George Jones & Jett Williams - Your cheatin' heart:


En zeg nou zelf: als zo'n smartphone je in de steek laat, dan voelt dat toch ook als cheating - bedriegerij…?

8 opmerkingen:

Wieb zei

En bij de Sesamstraat versie zit het gat ook wat strategischer… Hoog genoeg om toch nog wat bodempjes water te tappen..
Leuke keus…
En ik blijf nog maar een tijdje in de stad wonen met alles op loopafstand..

http://hartelijkehothulk.wordpress.com/ zei

Onlangs de song van Harry Belafonte en Odetta doorgestuurd naar mijn kinderen. Die hebben blauw gelegen van de lach. Zij kennen namelijk die songs niet.

Marja zei

Heerlijke humor. Ik voelde het nummer al aankomen toen het over dat kapotte scherm ging.
Dank voor je altijd weer verrassende bijdragen.

Nietzomaarzooo zei

Dat Sesamstraatnummer is verrukkelijk. Zonder bepaalde onderdelen is je smartphone niet zo smart meer.

Melody Steenkamp zei

geweldig weer dit qua muziek en qua verhaal balen want sinds een week of 2 zit ik in een soortgelijk schuitje nadat mijn telefoon op de straat kletterde, wat me nog nooit eerder gebeurd is in de 25 jaar dat ik een mobiele foon heb.... Gelukkig heb ik dan nog een laptop maar helaas kan mijn toestel niet gerepareerd worden, ik zal me ermee moeten redden voorlopig.

Fijn weekend

Ria zei

miljonair worden is een fluitje van 'n cent als je van zulke akkevietjes goed op de hoogte bent.
Fantastische keuze van de muziek.
Zonnig groetje

Joanne zei

Zelf heb ik nu twee keer achter elkaar mijn telefoon laten vallen. Gelukkig zat er een beschermhoesje overheen. Want zonder kan ik niet meer.
Geweldige bijdrage weer. Dankjewel.

Liefs Joanne

Trees van der Vliet zei

Niet meer weg te denken die telefoons! Die van mij is ook wel eens gevallen, maar gelukkig heb ik ook een beschermhoesje en is er nog niks ernstigs gebeurd. Ik vind het ook doodeng zo'n telefoon met bijna niks eromheen.
Ik ken meerdere mensen die er echt alles op doen, bloggen, lezen, mailen, appen etccccc...
Ik vind mijn laptop nog steeds het allerfijnste, maar mijn foon is ook belangrijk!
Heerlijke nummers!