...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 30 september 2017

170930 - ZOZ - Van Troost en Het Einde

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Marja.

Mijn regelmatige lezers weten, dat onlangs mijn schoonzusje, zus van mijn Marijke, is overleden en gecremeerd. Het verwerken is voor Marijke moeilijker dan voor mij, omdat Sylvia een vaste waarde in haar leven was vanaf haar jongste kindertijd.
Marijke en haar zussen, ofschoon niet kerkelijk, hebben via hun moeder een gevoelig plekje voor Maria. Ma was van huis uit RK, maar pa was NH en Ma schakelde over, maar nooit helemaal.

Links: Sylvia en Marijke bij de vijver in het tuintje van het ouderlijk huis
Rechts: het Mariabeeld van hun moeder, bij Sylvia thuis, foto via een spiegel.

Een lieve, meevoelende vriendin stuurde Marijke dezer dagen een berichtje, dat binnenkwam alsof Marijke er op zat te wachten: Voor jou: Muziek voor wie troost nodig heeft. En het weten dat er uiteindelijk toch genade is. Veel liefs en kracht gewenst.
Marijke antwoorde, dat dit haar goed deed, dat dit precies was wat ze op dat moment even nodig had.

Eliza Gilkyson - Requiem:


Van deze zangeres, Eliza Gilkyson, hadden we beiden overigens nog nooit gehoord, de naam van haar man, Robert Jensen was ik al wel eens tegengekomen.Een andere vriendin was onlangs bij ons te gast met haar man. Ze is nogal bezig met astrologie. Ze kwamen binnen terwijl ik nog druk bezig was met mijn taak bij het voorbereiden van het eten. Daarbij hoorde een sterrenbeeld, dat niet het mijne was, maar blijkbaar was er een ascendant voorhanden om dat te corrigeren. (Ik ben zelf meer van de astronomie dan van de astrologie).

Het gesprek kwam op de aankondigers van wéér een einde van de wereld, de christelijke numeroloog David Meade. Zie o.a. Het einde der tijden begint op 23 september 2017.
Citaat: "Meade baseert zijn theorie op het getal 33 dat een prominente rol speelt in de bijbel. 'Het is onder meer de leeftijd waarop Jezus stierf en de naam Elohim - God bij de joden - wordt in de bijbel 33 keer vermeld', onderbouwt hij zijn voorspelling. Op 23 september is het 33 dagen geleden dat er in de Verenigde Staten een zonsverduistering te zien was. Een duidelijk voorteken, volgens Meade."
Nou ja, zo ken ik er ook wel een: ik ben ook de zoon van een timmerman, en ik vierde mijn 33ste verjaardag op Goede Vrijdag...

Volgens Meade zou de aarde in botsing komen met de planeet Nibiru (niet te verwarren met de vals nieuws-site Niburu; een spelfout), die voortgekomen is uit de Sumerische mythologie. Zo'n botsing met Nibiru (ook wel Planet X genoemd) is al veel vaker voorspeld, maar als zo'n planeet richting aarde vloog, "zouden astronomen de planeet al minstens tien jaar volgen, en zou die inmiddels met het blote oog zichtbaar zijn”, volgens nuchtere, wetenschappelijk ingestelde organen, zoals NASA en National Geographic.

Onze vriendin kwam in de context van dat verhaal met een regel uit een lied: "The first of the last seven days", maar ze wist niet meer wie en wat. Dan helpt internet, en we kwamen al snel uit bij Unit Gloria, met Robert Long in de gelederen.

Robert Long ( Unit Gloria ) - The Last Seven Days:


(Unit) Gloria begeleide later Alexander Curly bij zijn hit "I'll never drink again", en werd de vaste begeleidingsband van Bonnie St Claire...

En toen had ik een zin in m'n hoofd, waarvan ik rotsvast overtuigd was dat die van Robert Long was. Maar ik had een fragment van het lied onthouden en vergeten wie de echte zanger was!
Die zin was: "Ik kom alleen maar Heer / voor de muziek". Via internet kwam ik bij de titel en de zanger: Mijn Gebed van D.C. Lewis. Bij deze opname waren erg bekende namen betrokken, waarbij de fameuze organist Feike Asma me weer even de rillingen over de rug doet lopen. Het was de eerste "relipop" nr. 1 hit in Nederland. Ook uit 1970 komt overigens Unit Gloria - Our Father, dat meer twijfels verwoordt (tekst onder "meer weergeven").

D.C. Lewis - Mijn gebed:


Bij het doornemen van de info, zag ik dat D.C. Lewis het pseudoniem was van Ruud Eggenhuizen, en dat ook hij met Bonnie St.Claire heeft samengewerkt: Bonnie St.Claire & DC Lewis / Alias Bonny & Lewis - That's Why.

Bij Eggenhuizen werd in de jaren 80 fibromyalgie geconstateerd, toen deze ziekte bekender begon te worden. Voordien werden patiënten vaak beschouwd als simulanten. Ik vraag me af of ik al eerder gehoord had van een man met fibromyalgie. Hij overleed in 2000 aan een hartstilstand.

Toch kom ik, met de onheilsprofeet nog in gedachten, weer terecht bij Robert Long en zijn LP Vroeger of Later, waarbij ik het voorbarig vind om boos te worden vóórdat hij de laatste regel gezongen heeft.

Robert Long - Jezus Redt!:


9 opmerkingen:

http://hartelijkehothulk.wordpress.com/ zei

Prachtige Maria song!

AnneMarie Winter zei

Oh. Vanavond alles even luisteren. Het eerste, requiem was indrukwekkend het verhaal eveneens. Heel veel sterkte voor jullie en vooral voor je vrouw.

Nietzomaarzooo zei

Fijn dat er troost is. In wat voor vorm dan ook.
Ik raakte ontroerd door D.C. Lewis. De tekst, de orgelmuziek; alles bracht me terug naar de tijd van medio jaren 70. Mijn vader was jeugd-ouderling, de organist probeerde ook wat modernere muziek te introduceren in de kerk. En dan las ik ook nog een verhaal van Maarten 't Hart hoe hij regelmatig inviel als organist in de gemeente waar hij woont, omdat hij zo van orgelmuziek en vooral Bach houdt. Alles komt samen zo.
Dank je.

Marja zei

Ik heb alles met veel plezier beluisterd. Dank je wel, opperzwijmelaar.

CorryR zei

Ik heb lang geaarzeld of ik de schaapskudde zou plaatsen of Mijn Gebed. Dat laatste is een lied dat heel onze verkeringstijd meegemaakt heeft. Mijn schoonvader was er helemaal gek van en dat kwam voornamelijk door de organist. Johan, mijn man, speelde het vaak op het orgel en tijdens zijn afscheid werd het in het crematorium gedraaid. Ontroerend. Gisteravond was het nog eens op tv bij het programma Achter de dijken.
Ben (ook) geraakt door het Maria-lied. Wat een mooie tekst en idem stem. Opgegroeid in heel erg gereformeerd Nijverdal hoorden we nooit wat over Maria-verering. Toch, zo'n lied heeft wat.
En dan Robert Long. De laatste 7 dagen kan ik nog helemaal meezingen, terwijl de laatste "not done" was in Nijverdal (maar vond het stiekem heel mooi.
Deze week heb je mij veel plezier gedaan met je keuzes. Jullie heel veel sterkte gewenst na het verlies van je schoonzus.

CorryR zei

"Achter de dijken" is een 8-delige serie over de opkomst van het calvinisme. Kijkend naar zowel Luther als Calvijn. Soms heel verhelderend. Waard om te zien. Zie https://www.kro-ncrv.nl/achterdedijken

Dit was dus een aanvulling op mijn commentaar.....

Trees van der Vliet zei

Mooie songs, allemaal trouwens! En mooie herinneringen weer!

Melody Steenkamp zei

"Mijn Gebed" is ook voor mij een heel speciaal en zeer waardevol nummer.

Hoe alles ook wel of niet met elkaar verbonden is, wat ook maar in de toekomst ligt... niemand weet het echt zeker .... dat wat wij als mensen met elkaar gemeen hebben is dat we het allemaal maar moeten afwachten en dan nog is het voor iedereen verschillend door wijze van interpretaties...

Fijn weekend

Ria zei

We zullen wel zien maar ik wens jullie heel veel sterkte bij de verwerking van het verlies van zus en schoonzus.