...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

02 december 2017

171202 - ZOZ - Van zonde, country en hoogspanning

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Ik had een collega, die heel veel spreekwoorden en gezegden kende, maar niet echt. Dat leidde tot verhaspelingen als bijvoorbeeld: "Een sigaar uit eigen portemonee".
Ik heb zelf destijds een exemplaar aan die reeks toegevoegd: "De boog gaat zo lang te water tot zij kruikt!"

Vandaag, tijdens het schilderen van kozijnen en deuren, als nasleep van ons schimmelprobleem, passeerde uit onnavolgbare hoek een ander spreekwoord (of was de muziek er eerder?) mijn gedachten: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen."

Dat is ontleend aan een verhaal uit de Bijbel. Jezus zou het gezegd hebben toen men hem uit de tent probeerde te lokken. Er werd door religieuze scherpslijpers een op overspel betrapte vrouw gebracht, die vonden dat volgens de wet deze vrouw gestenigd moest worden.
(Ik ga er even van uit dat bij dit "heterdaadje" dan ook een man betrokken moet zijn geweest: was zijn gedoe met een gehuwde vrouw dan niet stenigingswaardig?)

Het begrip "zonde" bracht me ook weer even een discussie in gedachten over de rol die het speelt in de levens van veel gelovige mensen. Je leeft dan voortdurend met de angst om een "zonde" te begaan, en "Satan" ligt overal op de loer om je te verleiden. Zelfs tot een "zondige" gedachte, zoals twijfel aan dat geloof. En als je niet oppast, ga je naar de hel in plaats van de hemel, maar de dogmatische lat ligt bij voorbaat te hoog.

Dat geeft een voortdurend gevoel van falen en tekortschieten en schuld, en verziekt zo het leven in het nu, terwijl je zonder het begrip "zonde" ook heel goed weet wat goed of verkeerd is.
Het afschudden van die belemmering en zelf je weg te kiezen gaat niet vanzelf, en er blijft altijd iets van doorwoekeren.
Vandaag leidde het tot mijn spontane mutatie van dat spreekwoord (vul evt. je "eigen geloof" in):
"Wie zonder zonde is, is niet gereformeerd opgevoed!"

Komen we terug bij dat overspel. Ik dacht aan de song Dark End of the Street, uitgevoerd door The Flying Burrito Brothers, maar die had ik al eens geplaatst.
De eerste opname van die song, uit 1967, is geschreven door Dan Penn en Chips Moman en gezongen door James Carr.

James Carr - The Dark End of the Street


En als je het dan over "zonde" hebt, en The Flying Burrito Brothers, denk je aan hun eerste album, getiteld: The Gilded Palace of Sin. Twee stevig bevriende musici, met een prominente rol in de samensmelting van Country en modernere stromingen, GramParsons en Chris Hillman, schreven samen een song op dit album:

Sin City
Gram Parsons, Chris Hillman

This old town's filled with sin
It'll swallow you in
If you got some money to burn.

Take it home right away
you've got three years to pay
but Satan is waiting his turn.

Chorus: This old earthquake's gonna leave me in the poorhouse,
It seems like this whole town's insane.
On the thirty first floor, a gold plated door
Won't keep out the Lord's burning rain.

The scientists say, it'll all wash away,
but we don't believe anymore.
'Cause we got our recruits,
and our green mohair suits,
so please show your I D at the door.

[ Chorus ]
A friend came around,
Tried to clean up this town,
His ideas made some people mad.
But he trusted his crowd
So he spoke right out loud
And they lost the best friend they had.

[ Chorus ]
On the thirty first floor, a gold plated door
Won't keep out the Lord's burning rain.

Flying Burrito Brothers - Sin City:


De tekst van deze song had verwijzingen naar de oproep om in Viëtnam te gaan vechten, en andere onderwerpen omtrent politiek en burgerrechten van dat moment.

Gram Parsons stierf in 1973 op 26-jarige leeftijd. Toch wordt hij gezien als een een belangrijke invloed op de moderne muziek. Persoonlijk vind ik dat hij de mooiste muziek heeft gemaakt samen met Emmylou Harris. Emmylou heeft nog steeds de song Love Hurts op haar repertoire, waarvan ze samen een ontroerend mooie opname hebben gemaakt voor het album Grievous Angel

Ik vond een clip waarin Gram en Emmylou samen Sin City zingen. Het geluid is goed, maar de video "kon beter" en is niet lip-synchroon, maar ik plaats 'm toch.

Gram Parsons & Emmylou Harris - Sin City (Live 1973):


Tja, voor wie dit allemaal veel te emotionele muziek is, heb ik nog een andere song met dezelfde titel, Sin City, uit een ander genre, van AC/DC, toen nog met Bon Scott, die in 1980 op 33-jarige leeftijd overleed. En daar sluit ik dan maar mee af.

AC/DC - Sin City Live From Paris 1979 (with Bon Scott):


Ach, geef mij nu toch maar Gram en Emmylou...

P.S.: Dat prentje van die duvel komt uit South Park, en ik heb 'm zelf in het vuur gegooid.

10 opmerkingen:

MelodyK zei

Vanuit een niet-christelijk huis, mijn weg ooit naar de kerk gevonden... na een zoektocht ergens blijven hangen... in ieder geval een plek waar geen 'hel & verdoemenis' wordt gepredikt want ik geloof niet in een God die straft.

Gedachten kunnen op de meest onverwachte momenten in de meest onverwachte dingen ontaarden hè? Wat jou betreft leidde het dus tot mooie muziek.

Fijn (en in het licht van bovenstaande) en een vergevingsgezind liefdevol weekend

Happy Hulk zei

Doe mij maar ESIEDIEZIE

Elisabeth zei

Een mooi blog weer ,en idd veel mensen moeten eens vaker aan het spreekwoord denken .Wie zonder zonde is .........Heel mooie muziek keuze ook
Gr Elisabeth

Ria zei

Alle geloven mogen ze van mij aan de wilgen hangen of er een meer mee behangen.
Fijn weekend.

Iris Papilio zei

Heerlijke nummers, de uitvoering van de Flying Burrito Brothers vind ik het mooiste!
Mooie info ook.. ik was ook fan van Emmylou Harris..
Fijne zwijmeldag!

Nietzomaarzooo zei

Moest wel even lachen toen ik die duivel zag uit Southpark. Wat zou er volgen? Southpark schopt tegen elk heilig (christelijk en joods) huisje.

Zonde. Schuld..Erfzonde. Allemaal begrippen die vooral streng protestantse christenen meegeven. Meekregen. Dat je nooit goed genoeg bent. Wat raar is wat je bent naar het evenbeeld van God geschapen. En dan ook nog de gedachte dat Hij er maar een handjevol heeft uitgekozen om naar de Hemel te mogen. Klein appartementje zeker!

Die met Emmylou is prachtig. Dank weer voor het linken en vertellen van mooie verhalen.


CorryR zei

Dat was weer een hele lees- en luistersessie. Hoe je al schilderend over stenen gooien kunt gaan mediteren. Hoe doe je dat? En dan kom je ook nog op allerlei muziekgenres uit. Wonderlijk. Heb niet alles helemaal uitgeluisterd (of "afgeluisterd?). was me echt een beetje teveel van het goede. Maar wel genoten .

AnneMarie Winter zei

Een heel bijzonder spreekwoord is dit geworden maar wel treffend. Moet alle muziek vanavond nog beluisteren maar de eerste klonk prima. Ga mijn zonde overdenken voordat ik alles beluister vanavond.

Anoniem zei

Prachtige nummers. Ik heb genoten.

natasja zei

Het zal geen verassing zijn dat ik doorscrollde naar AC/DC ;-)
Maar de eerste vond ik ook prachtig.
Pffff... wat een rotleven moet het zijn als je zo bezig moet zijn met zondigen.
Ik ben blij dat ik niet zo opgevoed ben, en dat ik ook zo mijn kinderen niet opvoed...