...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

16 december 2017

171216 - ZOZ - Van Klei, Löss en Zandt

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


De titel omvat drie grondsoorten, Klei, Löss en Zand, maar al lijkt de laatste het meest te verschillen van de andere twee, met een andere schrijfwijze verbindt het ze.

Deze week kwam ik op Youtube weer een mooi staaltje tegen van mijn stelling, dat een Groninger of een Fries en een Brabander of een Limburger eerder elkaar vinden om samen iets moois te doen met elkaars eigen streektaal, dan Randstedelingen met hun dialect. Een duet van een Groninger en een Limburger!
Uit Dagblad van het Noorden van 27 september 2011:
Een duet van singer/songwriter Martin Korthuis uit Zuidhorn en de Limburger Paul van Loo is uit het niets op de vierde plaats beland van de L1mbo Top 10 voor de maand september. Het door Korthuis geschreven nummer heet Oafschaid/Aafsjeed. Het wordt tweetalig uitgevoerd. Korthuis zingt in het Grunnegers en Van Loo bedient zich van het Limburgs.

Martin Korthuis & Paul van Loo - Aafsjeed / Oafschaid:


Martin Korthuis ontmoette ik, zoals eerder in een ZOZ vermeld, bij de tentoonstelling "Room of Hope", met de kraanvogels voor de slachtoffers van de MH17-ramp.
Paul van Loo noemde ik ook al eens in mijn ZOZ "Ede Staal en Ede's taal" en linkte daarin de Limburgse versie van Ede's "Het het nog nooit zo donker west". Goed moment om hier echt te plaatsen!

Paul van Loo & Ivo Rosbeek - `t Is nog noëts zoë donker geweës:


En toen zag ik op Facebook een bericht van Auke Martin Korthuis, dat hier weer verrassend op aansloot (de links zijn door mij ingevoegd):
Ik heb iets gedaan wat ik nog nooit eerder heb gedaan: ik heb online een c.d. van mezelf gekocht.

In 2007 heb ik samen met Gerrit Breteler (nl) uit Friesland en Egbert Meyers (nl) uit Drenthe een tribute-cd gemaakt, met liedjes van Townes van Zandt, een Amerikaanse singer/songwriter. De titel van de c.d. is "Niks, Neat, Niks". Dit alles werd betaald door een bedrijf uit Drenthe.
Hoog op het platteland van Friesland hebben we een c.d.-presentatie gehouden, met als biezonderheid: er waren geen c.d.'s… Toch werd het een mooie middag, in een prachtige kroeg, met veel bier en wijn!
Voor 9,99 euro heb ik mijn eigen c.d. gekocht en ik kijk uit naar het moment dat hij door mijn brievenbus valt...

Voor de volledigheid hier de "tracklist":
1. Gerrit Breteler - St.Jan De Doarmer
2. Gerrit Breteler -Sjong En Flean
3. Martin Korthuis - Als Ik Die Wil Zain
4. Martin Korthuis - Wachten Op 'T In
5. Egbert Meyers - An Mien Venster
6. Egbert Meyers - Niks Meer

Even zoeken leverde me weer een Gronings/Limburgs duet op, opgenomen in het Parkstadtheater in Heerlen op 6 november 2011. Ik herinner me nu dat we ooit een weekend in een hotel in Heerlen zaten, op 10 minuten lopen van dat theater.

Martin Korthuis & band met Paul van Loo - As ik die wil zain:


Townes Van Zandt (nl) is een naam die je nauwelijks ontgaan kan zijn als je rondsnuffelt in informatie over (Amerikaanse) populaire muziek.
Het is ook eigenlijk wel weer een tragisch verhaal: een vent die de mooiste, gevoeligste muziek maakt, maar ondanks een kleine, fervente aanhang toch nooit doorbreekt. Een leven in goedkope hotels, en optreden in eenvoudige kroegen.
En wat was er eerder: de diagnose "bipolaire stoornis", of een drugs en alcohol probleem? Dat laatste bespoedigde in elk geval zijn vroegtijdig overlijden, 52 jaar jong...

Dit is een uitvoering van de song door John Townes Van Zandt, van de song die we net in het Gronings en Limburgs gehoord hebben van Martin Korthuis en Paul van Loo.

Townes Van Zandt - If I Needed You:


Geen wonder dat zóveel artiesten Townes Van Zandt als voorbeeld en inspiratie noemen, toch? En ik heb het gevoel dat streektaalartiesten een beter ontwikkelde taalintuïtie hebben, omdat ze van jongs af opgegroeid zijn met "meertaligheid". Of is hun emotionele intuïtie breder dan wat te vangen is onder de term "taal"?

14 opmerkingen:

Happy Hulk zei

Mooie warme stem bij dat laatste nummer.

MelodyK zei

*grinnik* voor alles is een 1e keer ;-)

Mooiiii blog!!!


Fijn weekend.

**Totaal offtopic maar er komt tegenwoordig elke dag een reclame op tv, en nee niet die ik in mijn blogpost benoem maar een andere. Daarin zit een koppel van 60+ en dat koppel doet me iedere keer aan jullie denken... vraag me niet waarom maar ja de geest kan rare spelletjes met de mens spelen ;-)

Elisabeth zei

Je hebt er weer een mooi blog van gemaakt en ik heb genoten van de muziek en alle 4 beluisterd

auke martin korthuis zei

DONDERS mooie blog...dut mie goud!

Dwarsbongel zei

Dank die Auke Martin Korthuis, veur dien mooie meziek, en dien mooie reactie!

Nietzomaarzooo zei

WOW!!! Van een Randstadter (nou ja, niet van oorsprong) een groot compliment: prachtig!! En ik denk dat je gelijk hebt met die tweetaligheid. Het is rijkdom. Wat vreemd dat er toch jarenlang geheel anders tegen aan werd gekeken.

Anoniem zei

Weer indrukwekkend en boeiend. We raken al verwend door jou. Dank!

rias-weblog zei

Het was weer geweldig om naar te luisteren. Wat jammer toch dat zo'n jonge warme stem zo jong moest gaan.
Fijn weekend

CorryR zei

Ik heb geboeid geluisterd (en gelezen). Ik voel me rijk, dat ik diverse streektalen spreek en kan verstaan. Ik kan ze niet allemaal spreken, maar grotendeels kan ik goed begrijpen waar het allemaal over gaat. Zo ook met de liederen die je vandaag laat horen. Dakjewel.

AnneMarie Winter zei

Boeiend blog met weer mooie muziek. Leuk om je muziekblogs iedere keer te lezen

Iris Papilio zei

Mooie info Gauke. Apart hoor, die 2 streektalen samen.
Maar het klinkt wel heel mooi, al versta ik het natuurlijk niet allemaal.
Bedankt voor deze bijdrage!

Harry Perton zei

Martin Korthuis en Paul van Loo waren in 2013 op de Dag van de Grunneger Toal: https://groninganus.wordpress.com/2013/03/17/grunneger-toaldag/
Ik vind de frasering door Korthuis in zijn cover beter dan die in het origineel door TvZ.

Joanne zei

Wat een geweldig blog weer. Je maakt er altijd iets moois van. Fantastische muziek.
Het is elke week weer genieten. Dankjewel.

Liefs Joanne

natasja zei

Mooi... ik hou van dialecten...
In stilte van genoten.