...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

23 december 2017

ZOZ - 171223 - Van een engel en een gitaargod

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Dezer dagen heeft, sinds enige jaren traditie, het Kribbige Kindeke zijn hangplek in de kerstboom weer opgeëist, en dus lijkt het me gepast om te beginnen met het hier plaatsen van onze kaart met goede wensen:


Tijdens deze dagen wordt gewoonlijk wat meer dan gewoon gerefereerd aan engelen, daarom kies ik dat maar als trefwoord voor deze aflevering.

Ik dacht meteen aan die prachtige ballad "Angel" van Jimi Hendrix (nl). Die heeft hij geschreven geïnspireerd door een droom die hij als kind had over zijn moeder. Ja, ook mensen die door sommigen worden gezien als uitspattingen van de natuur en buiten de aangeharkte paden lopen, hebben een moeder. Ook al hebben ze een "turbulente" jeugd gehad.

De verhalen in de Engelstalige en Nederlandstalige Wikipedia verschillen nogal en zijn soms tegenstrijdig, maar uit beide blijkt dat Jimi niet in een voorbeeldige situatie is opgegroeid. Zijn ouders vonden elkaar in het uitgaansleven. Drie dagen nadat ze trouwden vertrok zijn vader naar zijn militaire basisopleiding - hij moest het leger in om te vechten in WOII.

Bij de geboorte van haar eerste kind, Jimi, was zijn moeder 17 jaar. Zijn vader kreeg niet het verlof waar hij recht op had om er bij te zijn. Zijn moeder was niet in staat om haar zoon op te voeden en hij werd opgevangen door familie en vrienden.
Na drie jaar, toen Jimi's vader eervol ontslagen werd uit het leger, zagen Johnny, de naam die hij bij zijn geboorte kreeg, en zijn vader elkaar voor het eerst.

Jimi's vader kon geen vast werk vinden, waardoor het gezin verarmde. Beide ouders hadden een drankprobleem, en de kinderen werden regelmatig ondergebracht bij Jeugdzorg. Na de scheiding werden de twee oudste kinderen toegewezen aan hun vader. Zijn moeder was 33 toen ze overleed aan cirrose. Zijn vader verbood hem en zijn broer naar de begrafenis te gaan: hij gaf ze een portie whisky - zo ga je daar als kerel mee om...

Beide Wiki's vertellen wel dat de kleine Jimi de bezem waarmee hij geacht werd te vegen, gebruikte als nepgitaar, maar geven tegenstijdige redenen voor zijn officiële naamswijziging van Johnny naar James. Beide geven aan dat het eerste instrument dat hij kreeg om te bespelen een ukelele was. Hoe hij daar aan kwam is weer een tegenstrijdig verhaal. Wel is duidelijk dat hij zichzelf het musiceren heeft aangeleerd.
Uiteindelijk is hij een voorbeeld en inspiratiebron voor veel gitaristen geweest.

De tekst van "Angel" vind ik poëtisch. De song heeft langzamerhand, via een aantal stappen, zijn uiteindelijke vorm gevonden. Ik vond ergens een kopie van een vroege handgeschreven versie uit 1968.
De muziek zou in zijn eerste vorm in 1967 al als demo van Little Wing opgenomen zijn. Later is er nog een "Sweet Angel"-versie geweest, en is met de song geëxperimenteerd. Voordat de uiteindelijke versie werd opgenomen, is er blijkbaar een jaar of twee weinig mee gedaan.
Angel lijkt, net als ook sommige andere songs, Jimi's behoefte te weerspiegelen aan een moederfiguur om hem te beschermen tegen isolatie en eenzaamheid.
Ik kan me voorstellen dat het met zijn vroege jeugd te maken had: hij was een gevoelig en verlegen jongetje, en heeft ooit aan een vriendin verteld dat hij als kind misbruikt is. Tel daarbij op hoe zijn situatie toen was...

Op Youtube staan een paar versies van Angel die ik niet zo goed vond klinken. Covers zat, maar die zocht ik niet. Uiteindelijk vond ik er een op Vimeo, en ik hoop dat die bij jullie ook goed werkt. De tekst staat na de video.

Jimi Hendrix - Angel:

Angel- Jimi Hendrix from billy on Vimeo.


Angel

Angel came down from heaven yesterday
She stayed with me just long enough to rescue me
And she told me a story yesterday
About the sweet love between the moon and the deep blue sea
And then she spread her wings high over me
She said she's gonna come back tomorrow

And I said, "Fly on my sweet angel
Fly on through the sky
Fly on my sweet angel
Tomorrow I'm gonna be by your side"

Sure enough this morning came unto me
Silver wings silhouetted against the child's sunrise
And my angel she said unto me
"Today is the day for you to rise
Take my hand, you're gonna be my man
You're gonna rise"
And then she took me high over yonder, Lord

And I said, "Fly on my sweet angel
Fly on through the sky
Fly on my sweet angel
Forever I will be by your side"

©Jimi Hendrix

11 opmerkingen:

natasja zei

De link doet het prima.
Mooi stukje muziek.
En die Jimmy... het is ook maar net waar je wiegje staat...

MelodyK zei

alhoewel ik nooit fan was... begrijp en erken ik wel het talent dat hij had.

Jammer eigenlijk hè dat wiki's altijd weer tegenstrijdigheden bevatten. je krijgt evengoed wel een beeld van iemands verleden en levensstrijd.

Dank voor jullie wensen, wens jullie van hartee hetzzelfde.

Anoniem zei

Arme Jimmy. Wat een slechte start. Ik hou niet zo van zijn muziek, maar vind je keuze weer bijzonder.
Heel mooie dagen samen en een gezond 2018!

Ria zei

Jullie ook fijne feestdagen en veel liefde, gezondheid en geluk in 2018.

Elisabeth zei

Wat een triest verhaal .De muziek is apart maar ik vind het zeker niet slecht .
Fijne dagen ,Elisabeth

Nietzomaarzooo zei

Mooie muziek, maar ook heel triest, want als ik het goed lees, dan wordt ook hij een Engel, net als zijn moeder aan het eind van het lied. Naar een betere wereld.

Wens jullie Goede Kerstdagen

CorryR zei

Fijn Kerstfeest en de beste wensen voor 2018.

Wat heb je weer een heel verhaal bij je zwijmel.

AnneMarie Winter zei

Een vreselijk verhaal achter de plaat. Wist er ook niets van, van zijn achtergrond. Te Druk met anedere dingen geweest destijds. Hield wel van zijn muziek.

Iris Papilio zei

Niet erg opwekkend allemaal... maar ja zo is het leven hè.
Ben geen fan van Jimi maar de tekst is prachtig en aangrijpend!
Fijne dagen Gauke, groeten aan Marijke!

Albert y Mara zei

Nooit als babyboomer een fan geweest van deze Jimmy Hendrix.
Ook wij wensen jou en Marijke fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018.

Joanne zei

Een triest verhaal. Mijn buurjongen was fan en ik ook automatisch. Toen de verkering uitging verdween ook mijn belangstelling voor Jimmy. Maar zoals jij alles beschrijft zou ik bijna weer fan worden.
Ik wens jou en Marijke hele fijne feestdagen en dankjewel voor alle mooie muziek en je logjes. Ik heb er zo van genoten en ook veel geleerd. Muziek die ik niet kende kwam voorbij. En er zaten echte juweeltjes tussen.

Liefs Joanne