...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 21 april 2018

180421 - ZOZ - Van oude mannen en rivieren

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Zoals in mijn vorige ZOZ aankondigde, ben ik inmiddels 75. We hebben mijn verjaardag doorgebracht in de omgeving van de Waal.


Zo kwam het thema Ol' Man River in mijn gedachten, het wereldbekende lied uit de musical Show Boat uit 1927, met muziek van Jerome Kern en tekst van Oscar Hammerstein II (nl).

De Cotton Blossom was een varend theater, en de musical volgt het leven van de artiesten, toneelknechten en dokwerkers aan boord, met thema's als raciale vooroordelen en tragische, langdurige liefde.
De musical laat het contrast zien tussen het harde, zware leven van Afro-Amerikanen en het eeuwige, onbezorgde stromen van de Mississipi (nl).
"Ol' Man River" wordt gezongen vanuit het gezichtspunt van een zwarte dokwerker.

De beroemdste versie werd gezongen door Paul Robeson (nl). Hij was een van de eerste zwarten op Rutgers College, en blonk uit zowel sportief als intellectueel. Hij studeerde vervolgens op Columbia University.
Hij werd beroemd door wat hij zowel op cultureel gebied bereikte als door zijn activisme voor burgerrechten. Dat laatste bezorgde hem ook een plaats op de "zwarte lijst" tijdens het McCarthyisme (nl).

Paul Robeson - Ol' Man River:


Een bas als solist was heel ongebruikelijk in een musical, meestal was het een tenor of een bariton, maar dit lied komt het best tot zijn recht met zo'n donkere stem. Veel zwarte zangers hebben het op hun repertoire, zoals Sammy Davis Jr. (nl): Sammy Davis Jr - Ol' Man River.

William Warfield heeft ook in een paar producties van Showboat gezongen: hier zingt hij "Ol' Man River" in het Duits en in het Engels op een Schiller Institute Conference, een internationale politieke en economische denk-tank, onderdeel van het politieke en culturele netwerk Larouche Movement.

William Warfield - Ol' Man River, sung in German!:


Een heel eigen interpretatie komt van Billy Stewart (nl): Billy Stewart - Ol' Man River.

Dat ook een vrouw dit lied soulful kan brengen, bewijst Aretha Franklin (nl) tijdens een bijeenkomst in 1994 met president Clinton.

Aretha Franklin - Ol' Man River:


De op 30-jarige leeftijd bij een vliegtuigcrash omgekomen folk/rock singer-songwriter Jim Croce (nl) heeft het ook opgenomen: Jim Croce - Ol' Man River.

Tot mijn verbazing vond ik een opname door een zangeres waarvan ik de naam nog ken van de plaatjes die in mijn jonge jaren bij kauwgum zaten. Ze was toen bekend als filmster: Rosemary Clooney (nl). Ze is, net als ik, ook wat ouder geworden: Rosemary Clooney Ol Man River.


Er zijn ook nogal wat instrumentale interpretaties opgenomen, die vinden we onder de algemene noemer jazz. Bijzonder virtuoos vind ik de versie van gitarist Django Reinhardt (nl), onmiskenbaar met zijn Quintette du Hot Club de France (nl), dat hij oprichtte samen met violist Stéphane Grappelli ( nl): Django Reinhardt - Ol' Man River - Paris, 14 November 1947.

Pianist Oscar Peterson (nl) speelde het ook, met zijn trio: Oscar Peterson: Ol' Man River.
Een orgel is geen algemeen gangbaar instrument in de jazz, maar Jimmy Smith (nl) is een uitzondering met zijn Hammond-orgel (nl), hier met orkest.

Jimmy Smith - Ol' Man River:


Ook de man waarmee ik mijn eerste Zwijmel plaatste, nam "Ol' Man River" op in zijn privé-studio. Voor mijn Zwijmeldebuut had ik al meermaals iets van hem op mijn blog laten horen: hij speelt "alle" gitaargroepen uit mijn jeugd na!

Eugene Mago - Ol' Man River (The Spotnicks variation):


En zo stroomde de muziek langs, zoals de rivier langsstroomde terwijl we genoten van een paar heerlijke dagen in de omgeving waar Marijke geboren is, waar oude en recente herinneringen aan lief en leed ons omringden. We hadden onze uitstapjes met ons tweeën, naar Persingen en plekken bij de rivier, naar het graf van Marijke's ouders.


En we hadden mensen om ons heen die ons dierbaar zijn. Zoals zwager Nico, die ons fotografeerde bij een niet-geplande, maar zeer gewaardeerde ontmoeting. We aten op mijn verjaardag bij Zarzuela, het restaurant van neef Hein, samen met Nico en (schoon)zus Yolande. Jammer dat we er niet dichterbij wonen...


Nu zijn we weer thuis en het is mooi weer, we zaten alweer tot donker in de tuin!
Merel, maan en vleermuizen:

7 opmerkingen:

Melody Steenkamp zei

Welkom thuis !!

Het is een nummer met geschiedenis inderdaad en in talrijke versies uitgevoerd waarvan jij er een mooie serie bijeen hebt gezet.

Fijn te lezen dat je je verjaardag in je eigen stijl met veel plezier hebt gevierd...hopelijk kunnen jullie dat nog heel vaak samen doen.

Fijn weekend.

Marja zei

Wat veel verschillende uitvoeringen van dat beroemde nummer. Je hebt weer je best gedaan.
Fijn dat jullie zo van je verjaardagsuitje hebben genoten.

Trees van der Vliet zei

Nou, ik had echt geen idee dat er zoveel opnames zijn gemaakt van dit nummer! Mooie verzameling zo!
Oude man aan de rivier.. voelde je je zo toen je langs de Waal liep? Kan het me niet voorstellen al ben je dan inmiddels 75 geworden!
Fijn weekend!

Elisabeth zei

Wat heb je er weer veel werk van gemaakt en wat zijn er veel uitvoeringen van dit nummer .Zeker die van Aretha franklin vond ik erg mooi
Gr Elisabeth

Nico van Hoorn zei

Mooi verhaal, fijn dat jullie er waren

Nietzomaarzooo zei

Mooi al die verschillende uitvoeringen van Ol'men river. Al vond ik de tante van George Clooney een beetje te swingend. :)

Heerlijk te lezen wat een fijne tijd jullie hebben gehad in het rivierenland. Maar nog meer hoe je daar oprecht van geniet.

Joanne zei

Een mooi logje weer. Het is altijd genieten.
Fijn te lezen dat je hebt genoten van je uitstapje. Maar het zal zeker ook weer fijn zijn om thuis te zijn.

Heerlijke muziek heb je uitgezocht.

Liefs Joanne