...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 28 april 2018

180428 - ZOZ - Van en brothers en dochters

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


The Allman Brothers Band (nl) heeft een instrumentaal nummer opgenomen, Jessica.
Het nummer is geschreven door gitarist Dickey Betts. Hij werd geïnspireerd door zijn toen 1-jarige dochter Jessica, die door de kamer kroop, en hij probeerde haar doen en laten te vangen in de melodie.

In die periode was Betts gefascineerd door jazz-gitarist Django Reinhardt (nl), die opnieuw opnieuw gitaar had leren spelen nadat hij ernstig gewond was geraakt bij een brand in zijn woonwagen. De artsen wilden zijn ene been amputeren, maar dat weigerde hij. Zijn linkerhand was blijvend verminkt, zodat gitaarspelen onmogelijk leek. Maar door fanatiek oefenen leerde Django zichzelf weer gitaarspelen, op zijn eigen manier, en werd later erkend als een van de beste gitaristen in zijn genre. Hij leerde ook weer lopen met een stok.

Als eerbetoon aan Django Reinhardt schreef Dickey Betts het nummer Jessica zo, dat het met Django's verminkte linkerhand gespeeld zou kunnen worden.
In het (Engelstalige) artikel Dickey Betts on Writing the Timeless Classic, "Jessica" vertelt hij het allemaal zelf uitgebreider.

De naam Jessica is actueel voor ons, omdat het de roepnaam van mijn dochter is en ze vandaag 50 wordt. Ze is niet van plan het te vieren, appte ze.
Ze is, met dichterlijke vrijheid, naar haar beide oma's vernoemd: zeker de ene oma vond een rechtstreekse vernoeming niet zo'n goed idee.

...en dan schakel je ineens steeds tussen techniek en vaderschap;
op mijn werkplek kon ik haar niet over de vloer laten kruipen...

The Allman Brothers Band - Jessica (1/16/1982 - University Of Florida):


8 opmerkingen:

http://hartelijkehothulk.wordpress.com/ zei

Mooie achtergrond beschreven van dit vrolijke nummer.

Nietzomaarzooo zei

Wat een lief koppie! Gefeliciteerd met je dochter. Weer een mooie uitleg bij een opgewekt nummer.

Marja zei

Proficiat. Lekker nummer hoor.

Melody Steenkamp zei

Prima keuze bij de gelegenheid, van harte gefeliciteerd.

DFijn weekend

Elisabeth zei

Eerst natuurlijk van harte gefeliciteerd .Mooie info weer en voor mij totaal onbekende muziek maar wat heb ik genoten hiervan !!
Gr Elisabeth

Trees van der Vliet zei

Gefeliciteerd met je 50jarige dochter. Ach mensen vieren tegenwoordig niet vaak meer hun verjaardag. Teveel gedoe, te duur, niet aan herinnerd worden.. noem het maar op! Ik doe er ook aan mee hoor.. voor mij hoeft het ook allemaal niet meer.
De muziek zegt niks over Jessica.. jammer dat ze er niet in zingen! Tenminste dat hoop ik want ik heb de video elke keer een stukje verder gezet. ;-)

AnneMarie Winter zei

Gefeliciteerd met je dochter. Jammer dat ze het niet viert. Wij pakken bijna elke gelegenheid aan om een (bescheiden) feestje te maken.
De muziek, dat is lang geleden dat ik deze gehoord heb. Prachtig, voor mijn gevoel waren er toen vaak van die prachtige gitaar solo's of luister ik niet meer naar de juiste muziek?

natasja zei

Gefeliciteerd met je dochter.
Mooi stukkie gitaarmuziek!