...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 9 juni 2018

180609 - ZOZ - Van leeuwen en rode wijn

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Het was even een beetje spannend. De "zelftest"van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker gaf bij mij aanleiding tot een vervolgonderzoek. Dat is voor iedereen die opgeroepen wordt spannend, maar ik heb een voorgeschiedenis. Bij mij werden twee poliepen verwijderd en nader onderzocht. Dat duurt een week, en de uitslag was goed.
Redenen dus om "het leven te vieren", ook al door een extraatje dat we toegeschoven kregen.

We kozen ervoor om een bezoek te brengen aan de Menkemaborg in Uithuizen. Mijn moeder nam me als klein knulletje mee naar dergelijke instellingen om cultuur en historie te proeven, en ik denk dat de Menkemaborg de eerste was.
Voor de brug die toegang biedt tot de borg, staan twee vervaarlijk uitziende leeuwen, dus we vroegen ons even af of we welkom waren.


Bij de entree stelden ze ons echter gerust, dat de leeuwen er gevaarlijker uitzien dan ze zijn. Dat onderstreep ik dan maar met een song die in een andere uitvoering erg bekend is geworden.
Lees het verhaal achter Mbube (The Lion Sleeps Tonight) en luister naar deze versie die dicht bij zijn Afrikaanse roots ligt, door Miriam Makeba (nl).

Miriam Makeba - Mbube (North Sea Jazz Festival, 2004):


Ach, als je op de toegangsweg naar de Menkemaborg loopt, ziet de omgeving er bijzonder rustgevend uit, de leeuwen lijken helemaal niet zo groot, en je ziet hun vervaarlijke "gezichtsuitdrukking" niet.


In de borg zijn allerlei meubels en voorwerpen uit de glorietijd van de borg te zien. Heel veel vergelijkbare borgen zijn afgebroken, en hier zijn ook spullen uit die borgen terechtgekomen. Het geeft een goed indruk van het leven in die tijd.
Hier een greep, zoals een pijporgel in de muziekkamer en de bedsteden in de dienstbodenkamer.


We bezichtigden de prachtig aangelegde siertuinen. De borg is direct omringd door een gracht, en om de tuinen heen lopen nog twee grachten.


In vroeger tijden werd vanuit de borg natuurlijk de hele omgeving bestierd, en werden de landerijen rondom geëxploiteerd. Toch was er binnen de grachten ook ruimte voor boomgaarden, moes- en kruidentuinen voor de eigen behoefte. Een deel daarvan is er nog steeds.


Daarna gingen we luxueus dineren in het bijbehorende restaurant, het Schathoes. We hadden gereserveerd voor een 4-gangen menu. We dronken eerst een aperitief, heerlijk buiten op het terras. Een passend lied is dan natuurlijk Red Red Wine, vooral bekend van UB40, maar in een zwaarmoediger versie ooit geschreven door Neil Diamond.
Ik koos voor een instrumentale versie, om dat die zo sfeervol klinkt.

Dano's Island Sounds - Red Red Wine (UB40 cover):


Overigens was het geen wijn, maar een aangename ontdekking: vlierbessensap, alcoholvrij dus. Pas na een amuse en het eerste gerecht gingen we naar binnen voor de overige gangen. Er waren heerlijke, speciale broodjes bij met een bijzondere kruidenboter. Het smaakte voortreffelijk en het zag er zeer apetijtelijk uit.


Dan is het voorbij en sta je op om naar huis te gaan. Je loopt naar de uitgang van het landgoed, en dan zie je door de bomen het warme avondlicht, en, hoe kan het anders op die plaats, hoor je muziek. Ik weet dat deze muziek al vaker langskwam, in ZOZ 92 bij mij, en onlangs nog bij Matroos Dieneke in ZOZ 275 (met ook een versie voor Hollanders), maar een andere afsluiting van deze heerlijke dag is gewoon niet denkbaar!

Ede Staal - t Hogelaand:


We waren toch in de buurt, we hoefden er nauwelijks voor omrijden, en het was nog niet donker, dus gingen we nog even naar Noordpolderzijl. Daar te zijn is al bijna een vorm van mediteren, zonder poespas en hocus pocus - gewoon op z'n Grönnings.


7 opmerkingen:

Marja zei

Prachtige beelden en muziek. Proficiat met de goede uitslag.

Elisabeth zei

Wat fijn dat de uitslag van het onderzoek goed was ,zal idd een hele opluchting zijn .Mooie foto's en ik heb genoten van de muziek ,zeker van de laatste twee
Fijn weekend ,Elisabeth

Melody zei

Oeefff die uitslag is natuurlijk de kers op de (Menkema-)taart ;-) Mij uiteraard niet onbekend, noch jouw muziekkeuze deze keer.

Fijn weekend

Joke Pallada zei

Mooi verhaal van een erg fijne dag.
Heerlijk dat nummer van Miriam Makeba. Ik heb haar bewonderd zolang ik mij kan herinneren. Geweldige zangeres! Ook alweer 10 jaar dood. En de steel drumversie van Red Wine is ook heel mooi, net als dat lied van Ede Staal, veel te jong overleden. Je weet je zwijmelnummers wel te kiezen hoor.

Nietzomaarzooo zei

Wat een heerlijke dag zo te zien. En inderdaad fijn om de goede uitslag zo te mogen vieren. Je muziekkeuzes sluiten daarbij naadloos aan. Dank je!

AnneMarie Winter zei

Mooie muziek en blog. Ede Staal is deze keer favoriet. Op mn gemakkie naar zitten luisteren.
Gefeliciteerd met de goede uitslag, reden genoeg om het leven te vieren.

Iris Papilio zei

Gefeliciteerd met de goede uitslag! Zal een opluchting zijn en zeker een reden om te vieren.
Mooi uitstapje.. daar wil ik ook wel eens heen! En de muziekkeuze.. echt supermooi! Op Miriam na.. vind haar erg goed, maar dit nummer zegt me niks. Komt misschien ook omdat ik niet van musicals houd met mensen vermomd als dieren...