...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 16 juni 2018

180616 - ZOZ - Van vaderdag en Jansen en Jansen

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Langs een omweg kwam ik bij een mooi stukje klassieke muziek, dat wel bij vaderdag past, vind ik: de titel is "O mio babbino caro", vertaald: "O mijn lieve vader". Het is een aria uit de opera Gianni Schicchi (1918) van Giacomo Puccini (nl). Floor Jansen zong het, begeleid op piano door Iris Hond, in "De Tiende van Tijl".

Floor Jansen - Puccini: O mio babbino caro:


Die omweg was een artikel in de Volkskrant, dat ik had uitgescheurd om eens een keer te gaan luisteren. De titel was: Floor Jansen is internationaal onze grootste popzangeres. Hoe kan het dan dat Nederland haar niet kent?. Ik weet niet of iedereen het kan lezen, wij hebben een digitaal abonnement...
Ik "kende" haar ook niet, vooral omdat ik meer in oudere muziek thuis ben, denk ik.

Uit het artikel blijkt dat ze meestal excelleert in een ander genre: Symphonic Metal, soms zegt men Gothic Metal. Maar ook in een dergelijke setting schuwt ze niet om deze aria aan het publiek op te dienen: hier is nog een akoestische versie op het Metal Female Voice Fest: O Mio Babbino Caro - ReVamp (Floor Jansen performing Puccini Cover). Hier trad ze op met de door haar opgerichte band ReVamp (nl).

Floor Jansen (nl) woont op een mooie plek in Zweden, met haar partner (drummer van een andere band) en hun dochtertje, maar wel dicht bij het vliegveld van Göteborg, om snel naar allerlei verplichtingen te kunnen reizen, zoals wereldtournees.

Ze had in Nederland in meerdere bands gezongen, toen de Finse groep Nightwish (nl) haar in 2012 vroeg om, wegens problemen, per direct de zangeres te komen vervangen. Ze kende het repertoire niet, maar ze deed het toch, en maakte met de band de lopende tournee af. Sinds 2013 is ze de vaste zangeres van Nightwish.

Ik kies voor Élan, de eerste song van het achtste album van Nightwish: Endless Forms Most Beautiful (nl), het eerste album met Floor Jansen als frontvrouw.
(Nuclear Blast is het platenlabel).

Nightwish - Élan:


Naast Nightwish is Floor Jansen ook te horen als gastzangeres in het project Ayreon (nl) van de Nederlandse componist en multi-instrumentalist Arjen Anthony Lucassen (nl). Het project werkt veel met gastmuzikanten, live optredens zijn daardoor onmogelijk. Wie niet van Science Fiction houdt, moet maar gewoon luisteren en het bekijken als Fantasy, of als een sprookje...

Ayreon - Star Of Sirrah (album: The Source, 2017):


Niet iedereen zal het verwachten bij een Metal-band, maar veel collega's waarmee Floor Jansen werkt hebben een behoorlijke muziekopleiding, tot conservatorium toe. Zelf is ze in 2003 afgestudeerd aan de Rockacademie in Tilburg. Ze gaf zelf ook zangles, en speelt meerdere instrumenten.
We begonnen met klassiek, hier is nog iets. Live, samen met zanger/bassist Marco Hietala (nl) van Nightwish. Wel eens eerder een Metal-band zó gehoord? En die begeleiding?

Marco Hietala & Floor Jansen - Ave Maria:


Voor wie denkt toch wel eens van haar gehoord te hebben: Floor Jansen in De Reunie in 2016, en op 3 juni was Nightwish met Floor Jansen de hoofdact op het festival Fortarock in Nijmegen.

5 opmerkingen:

Melody Steenkamp zei

Jeetje ;-) Je strooit weer met namen die bij mij geen belletjes doen rinkelen... op 1 na ken ik ook de muziekstukken niet ... ik denk overigens dat zij niet de enige nl'se is die buiten de grenzen bekender is dan erbinnen..

Fijn weekend.

Marja zei

Heel bijzondere artiesten. Fijn weekend.

Nietzomaarzooo zei

Dat stuk over dat zij de beste Nederlandse zangeres is, heb ik ook online gelezen en toen wat meer over haar muziek gaan opzoeken.
Altijd interessant om je kennis te verdiepen.

Iris Papilio zei

Ook ik kende haar niet, maar heb haar van de week wel in een talkshow op TV gezien. Welke weet ik niet meer.
Toen vertelde ze ook over haar kennismaking met de Finse band. Een prachtige stem heeft ze!
Mooie nummers Gauke! Bedankt weer!
Fijn weekend!

Elisabeth zei

Elke keer ben ik weer verrast hoeveel tijd je besteed aan je zwijmel blog ,zoveel info steeds weer .De muziek heb ik zeker van genoten ,behalve het Ave Maria dat klik ik weg daar blijf ik moeite mee hebben ,teveel verdrietige herinneringen aan
Gr Elisabeth