...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

14 juli 2018

180714 - ZOZ - Van trektochten en geschiedenis

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Ik ben lui. Nou ja, ik zit te puzzelen op andere onderwerpen dan muziek: familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van informatie die ik zo nu en dan krijg van familieleden. Proberen antwoorden te vinden op vragen, waar we de betrokkenen niets meer over kunnen vragen.
Oude brieven die bewaard gebleven zijn, een adres op oude documenten waarvan nu pas doordringt dat het anders is dan verwacht. Een verhaal dat nét even anders blijkt te zijn. En informatie die tegenwoordig openbaar is op internet.
Zo blijken mijn moeder en een van haar zussen volgens hun persoonsbewijs omstreeks 1940 aan de Zuidzijde van een kanaal ingeschreven te zijn, terwijl ze beslist aan de Noordzijde gewoond hebben: rara...
Van een oom, die kort na de oorlog is overleden, kreeg ik "nieuwe" brieven onder ogen, waaruit blijkt dat hij veel zwaarder was toegetakeld door de Landwacht dan we wisten. Hij schreef, kort voor de bevrijding, vanuit een zorginstelling naar bevrijd gebied, en dat is dus blijkbaar gelukt. Bijkomstig moment van verwondering: ik heb ooit hand en spandiensten verricht voor een boek over die instelling, geschreven door twee vriendinnen...
Ik had al een brief van hem uit begin februari 1945, waarin hij beschrijft hoe hij, na de mishandeling door de Landwacht, de 30 kilometer naar zijn ouders in drie etappes heeft afgelegd met de fiets aan de hand, 's nachts, en door sneeuwstormen. Hij kon daar niet langer dan één dag blijven, en is blijkbaar daarna in die instelling verpleegd, waarschijnlijk in het geheim. In augustus 1945 is hij overleden.
En misschien is het raadsel opgelost wat er van zijn toenmalige verloofde is geworden, door het combineren van wat we al wisten met wat nu op internet te vinden is...

Het is misschien een beetje een vreemde sprong, maar de muziek die dezer dagen in mijn hoofd rondzwalkt, heeft ook met lopen te maken. Wel zonder de bizarre aanleiding, geheel vrijwillig en in zomerse omstandigheden.
Op RTV Drenthe wordt een reeks zomerprogramma's herhaald uit 2003, De Trektocht. Een team medewerkers loopt van plaats tot plaats door Drenthe, waarbij soms zoveel mogelijk een rechte lijn over de kaart wordt gevolgd. Daarbij moeten obstakels overwonnen worden, zoals sloten en kanalen. Het was een heel populair programma, met een gezellige sfeer er omheen!
En ja, ik schreef er al eerder over, met deze zelfde muziek, maar het zij zo...

Daniël Lohues - Trektochtlied "Laot mij mar lopen":


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke tocht.
Succes met al zoektochten door de geschiedenis.

AnneMarie Winter zei

Leuke tocht om te doen lijkt me. Wel toepasselijk nu over 4 dagen de 4-daagse begint. Heb natuurlijk zelf ookmiets over wandelen geschreven.
Succes nog met de speurtocht. Gek eigenlijk dat we tegenwoordig zoveel op internet kunnen vinden. Je hoeft bijna de deur jjiet meer uit.

Iris Papilio zei

Je bent er maar druk mee, met zoeken en speuren! Het is ook bijzonder wat we tegenwoordig allemaal op internet kunnen vinden!

MelodyK zei

Die 'nieuwsgierigheid' willen bevredigd zien snap ik wel... ben er zelf ook mee bezig zo af en toe maar het dan niet kunnen vinden doet mijn moed weer in de schoenen zakken en stop ik weer... wellicht ook omdat ik geen items heb en totaal geen familie dus niemand iets kan vragen...

Dat programma herinner ik me wel, heb er wel eens flarden van gezien... al heeft het niet genoeg mijn interesse om het ook daadwerkelijk te volgen. Je muziekkeuze past er prima bij.

Fijn weekend en succes met je speurtocht.

Joanne zei

Het programma ken ik niet. Maar ik heb wel iets met wandelen. Ik hou er van. Maar ik ben de enige. Hubbie vindt 200 meter al genoeg. Die krijg ik niet mee. Wel jammer. Weer genoten van je uitgebreide logje.

Liefs Joanne