...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

25 augustus 2018

180825 - ZOZ - Van kinderspel en grote mensen

Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


Afgelopen weekend was is Emmen voor de dertigste (30e) keer het Internationale Vliegerfeest, georganiseerd door de Stichting Vliegerfeest Emmen.
We denken vaak nog dat vliegeren kinderspel is. In de zin van spelende (ook grote) kinderen klopt dat helemaal. Wel is er sinds mijn jeugd veel veranderd op het gebied van vliegers. Het beeld van toen vind je een beetje terug in een scene uit Mary Poppins.

David Tomlinson - Let's Go Fly A Kite (uit: Mary Poppins):


In Aziatische landen is het vliegeren al veel ouder dan hier, en is onder andere het vechtvliegeren populair. Het vliegertouw wordt dan ingesmeerd met lijm en b.v. glassplinters, en probeer je elkaars touw door te snijden. Ik vond een animatie met een leuk kinderliedje in het Hindi, met zo'n heerlijke begeleiding.

Hindi Kids Song - Chali Re Meri Patang (Animated Song by Jingle Toons):


Ik kan me niet herinneren dat ik "ons" vliegerfeest ooit heb gemist, al ben ik vroeger veel actiever geweest. Toen was ik ook lid van de vliegerclub Stijgkracht, waarvan de leden als vrijwilligers optreden. Het feest is van een ééndaags gebeuren uitgegroeid tot een weekend, van vrijdag 17:00 uur tot zondag 17:00 uur (en vooraf opbouwen en naderhand opruimen). Vaak steek ik nog wel even een hand uit om te helpen als ik er toch ben. Deze keer bleef ons bezoek beperkt tot de eerste helft van zondagmiddag.
Toen we arriveerden was er nog niet zoveel publiek, maar er stonden al veel vliegers in de lucht; prachtige exemplaren, al of niet zelfvliegend.


Heel bijzonder vond ik een soort kronkelende wormen, die had ik nog niet eerder gezien.


Een verzameling draken was een absolute blikvanger. Ze werden de lucht in geholpen door een vlieger in de vorm van een Manta. Denk je eens in hoeveel werk er in zit om zo'n collectie te bedenken en te maken!


Naast de vliegers zien we ook steeds meer grappige dingen verschijnen die bewegen in de wind en op het water, want het vliegerfeest is bij de Grote Rietplas, waar ook een strand is.


Dat vliegeren niet altijd geschikt is voor kleine kinderen, maar wel om het kind in volwassen kerels nog even de kans te geven, kun je zien bij de "vliegertrein": hier zijn 25 zogeheten Flexifoils achter elkaar bevestigd. Dat zijn bestuurbare vliegers van een soort "matras"-model. Als dat de lucht in gaat, kan het door één man bestuurd worden, maar er is wel minimaal een zware personenauto nodig om de trekkracht op te vangen. Als er teveel wind staat, heb je minstens een stevige truck nodig. Ik heb zelf twee van die dingen, maar dat sleept je al mee bij windkracht 4!
Zo'n trein kost wat voorbereiding, daarom heb ik maar weer even geholpen. ;)


Marijke filmde intussen hoe het een aantal pogingen kostte om het geheel de lucht in te krijgen, en hoe het vervolgens vloog.


Om met muziek te eindigen, het is een minder bekende song, met een passende titel, van een heel bekende band. Ik heb 'm al eens eerder geplaatst, in een andere versie, ook t.g.v. een vliegerfeest.

U2 - Kite (Slane Castle Live):


Vorig weekend het vliegerfeest, vandaag herdenken we in kleine kring dat mijn schoonzusje Sylvia een jaar geleden overleed. Toen wijdde ik mijn ZOZ daar aan: Van sterfelijkheid en herinneringen.

9 opmerkingen:

MelodyK zei

Ik ken het gebruik maar daar houdt het dan ook gelijk weer mee op... soms zie ik er iets van voorbij komen op tv en dan geniet ik er toch wel van omdat er zulke mooie tussen zitten.

Kan me vaag herinneren dat we het als kind vroeger wel deden en dat we over een land liepen dat vol stond met stoppels van het een of ander gewas waar we de enkels van kapot kregen ;-)


Fijn weekend

Anoniem zei

Prachtige exemplaren. Ik had geen idee dat er zo veel modellen bestaan. Indrukwekkend allemaal.

Elisabeth zei

Het zijn ware kunstwerken daar in de lucht ,lijkt me leuk om daarbij te zijn .Mooi nummer heb je gekozen .Voor vandaag sterkte
Gr Elisabeth

Iris Papilio zei

Wat een mooie vliegers, inderdaad kunstwerkjes. En wat leuk dat je zelf ook zo actief gevliegerd hebt.
Kan me voorstellen dat dit voor kinderen prachtig is om te zien en voor volwassenen een geweldige hobby!
Leuke info ook weer en de muziek is goed passend!
Fijne dag vandaag!

AnneMarie Winter zei

Oh wat is dat lang geleden zeg dat ik naar een vliegerfestijn ben geweest.
Hier op de heide wordt het een aantal keren per jaar gehouden.
Die vliegertrein lijkt wel het oplaten van een ballon.
Daar gaat ook zoveel tijd in zitten.
Mooi om te zien.

Happy Hulk zei

Mijn hoed is ook een vlieger, heb ik bemerkt op het strand.

tagrijn zei

Ik heb vroeger ook heel veel gevliegerd. Werden vaak va oude kranten gemaakt omdat er geen geld was voor origineel vliegerpapier.

natasja zei

Wat is die Bono toch ook een genot om naar te kijken. En luisteren. Mooi nummer. Te weinig gehoord.
Ook ik gedenk vandaag mijn schoonzusje.
Sterkte ermee Dwarsbongel.

natasja zei

O... ik loop een week achter bedenk ik me nu...
Dus is mijn reactie ook een beetje laat, dus misschien een beetje raar.
Maar missen is van alle dagen... dus...