...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

vrijdag 26 oktober 2018

181027 - ZOZ - Van IJsland en kattekwaad

Soms kom je geheel onverwacht iets tegen, waarvan je denkt: hé, wat is dat? Even besnuffelen!
Zoals nu. Moderne muziek uit IJsland…? Kan dat…? Jazeker, een aantal weken geleden was ik al een eind in die richting: 180901 - ZOZ - Van Faeröer en Eivør.

IJsland op de Carta Marina uit 1539 en 's winters vanuit de ruimte (NASA/Wikipedia)

De groep heet Sigur Rós (nl). Die naam is een woordspeling: in het IJslands betekenen de woorden Sigur en Rós, Overwinning en Roos, maar de naam is een verwijzing naar het zusje van zanger/gitarist Jónsi, Sigurrós Elín, dat geboren werd een paar dagen voordat de band werd opgericht. Dat was in 1994, dus ze spelen al een tijdje, zij het met bezettingswisselingen.
Bijzonderheden van de groep zijn o.a., dat ze in het IJslands zingen, een eigen "klanktaal" gebruiken, en dat Jónsi zijn gitaar bespeelt met een strijkstok.

De song verscheen in 2005 op hun vierde studioalbum Takk... (nl) ("Bedankt…") en heet Hoppípolla (nl), te vertalen als "springen in plassen".
Het verhaal: In de muziekvideo zien we een groep ouderen die kattekwaad uithalen. Je ziet steeds enkele ouderen in plassen springen, vandaar de titel. Het begint met vier ouderen die over een pad lopen en een rotje gooien naar een jongen die zijn fiets aan het repareren is. Met sjablonen wordt graffiti op een muur gespoten, en wordt er belletje getrokken. De ouderen stelen fruit en enkele voorwerpen bij een winkel. Dan bereidt de groep zich voor op een matpartij met een andere groep ouderen. Ze maken houten zwaarden en één man gebruikt een vergiet als helm. De twee groepen ontmoeten elkaar op een kerkhof, er wordt met waterballonnen gegooid, gevochten met de zwaarden en wat geduwd onderling. Tijdens een stoeipartij valt één van de ouderen en krijgt een bloedneus. Als de tegenpartij dat merkt, rent die van schrik weg, waarna de anderen de overwinning vieren.

In de video zijn alle vier de Sigur Rós-leden van toen te zien:

Sigur Rós - Hoppípolla:


Heerlijk idee, nu de herfst eindelijk echt lijkt te beginnen, raak ik weer helemaal in de stemming voor kattekwaad zoals hier vertoond. Pure nostalgie!
En eerlijk gezegd, ik vond het zó'n kostelijk filmpje, dat ik echt nog een paar keer opnieuw moest luisteren om de muziek goed te laten doordringen en op waarde te schatten...


Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


4 opmerkingen:

MelodyK zei

Met veel muziek heb ik weinig als ik de taal niet versta... met sommige muziek daarentegen niet... en deze valt in de laatste categorie, klinkt erg prettig al heb ik geen idee waarover het gaat


Fijn weekend

AnneMarie Winter zei

Als je niet naar de clip kijkt lijkt het wel muziek voor boven de wieg. Rustgevende herhalingen. Ik wordt er zen van.

Iris Papilio zei

Leuke video en de muziek is vast heel IJslands! Mooie bijdrage!

natasja zei

Grappig dit :-).
Mijn zoon luistert ook vaak naar Noorse/Ijslandse muziek, of muziek met oude of fantasietalen.
Ik ben benieuwd of hij deze kent.