...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

17 november 2018

181117 - ZOZ - Van Cajunkruiden en zwijmelen

Ik had ineens een herinnering aan een LP, doordat onze Cajun-kruiden op waren. Maar hoe heette die artiest ook alweer? Uiteraard een naam met een Franse slag, want Cajun komt uit Louisiana, en daar is de taal van Franse afkomst.
Eh... Budlau Bryant? De flexibiliteit van zoekmachines is handig: ik vind Boudleaux and Felice Bryant. Een echtpaar songwriters dat apart en samen een onvoorstelbare reeks hits geschreven heeft, voor een onafzienbare rij artiesten. Bijna allemaal echte zwijmelnummers.

Maar als uitvoerend artiest zocht ik een andere naam uit Cajun country, en dat is Gib Guilbeau, die veel van zijn songs zelf schreef. Ik noemde hem al eens eerder in ZOZ 203, 161001. Helaas is zijn Wikipedia-pagina nogal beknopt. In een necrologie vond ik een beschrijving van zijn belang voor het ontstaan van Countryrock. Dat ik destijds die LP kocht was echter uitsluitend omdat ik het heerlijke muziek vond.
Er zijn songs van hem te vinden op Youtube, maar daar heeft de LP met dezelfde titel een andere hoes: Europese versus Amerikaanse uitgave?


Een insider zal andere namen op de hoes herkennen, zoals Clarence White en Gene Parsons (geen familie van Gram Parsons uit hetzelfde muzikale circuit), die we later terugzien in roemruchte groepen, als The Byrds en/of The Flying Burrito Brothers.
Een eerdere groep waarin Gib Guilbeau speelde was Nashville West, samen met Gene Parsons and Clarence White, die toen de B-Bender bedachten, waarmee je op een "gewone" gitaar een effect kon bereiken als een pedal steel gitaar.
Vervolgens speelde Gib Guilbeau in de band Swampwater, die begon als begeleiding voor Linda Ronstadt toen die begon aan haar solocarriƩre. Daar ontmoette hij John Beland, waarmee hij nog weer later bij The (Flying) Burrito Brothers belande en daar samen de drijvende krachten werden. John Beland is niet zo'n bekende naam hier, maar heeft zijn sporen nagelaten in de Amerikaanse muziekwereld door met heel veel artiesten te werken.

Ik begin met een regenachtige song van de solo-LP Cajun Country, waarin zowel Cajun-Frans als Engels gezongen wordt, zoals in meer van Gib's songs.

Gib Guilbeau - Louisiana Rain:


Dan een echte zwijmelaar, of misschien wel "tearjerker"; een tranentrekker - smartlap vind ik hier nogal banaal klinken...
De twee versies die ik vond hebben allebei hun charme. De eerste heeft een heel prominente pedal steel guitaar, op de tweede is die iets minder, maar daar doet de fiddle meer. Op de hoes van "mijn" LP wordt vermeld dat Carl Waldow de steel guitar bespeelt, maar over hem vond ik niets, tot ik op de site Steelguitarforum vond, dat zijn naam waarschijnlijk Carl Walden moet zijn. En met die naam bleek hij bekender te zijn.

Het zou mij niet verbazen als in deze versie: Gib Guilbeau - Sweet Rosie de pedal steel guitar bespeeld wordt door "Sneaky Pete" Kleinow, die ik vooral ken van The Flying Burrito Brothers, en dat Carl Waldow/Walden in de opname hieronder speelt.

Gib Guilbeau - Sweet Rosie:


Een passende afsluiter vind ik daarna de Happy Cajun Man!

Gib Guilbeau - Cest Le Viev (Happy Cajun Man):
Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.

6 opmerkingen:

MelodyK zei

Hij heeft inderdaad een aangename stem waarnaar je met een goed gevoel kunt luisteren...
Hoe iets toch de link kan leggen he... geweldig hoe jouw brein in dezen werkt.
Het laatste nr vind ik het mooist maar dat komt wellicht door het ritme omdat het mijn favoriete dans oproept...

Fijn weekend.

Anoniem zei

Heerlijke nummers en mooie stemmen. Voor mij helemaal nieuw. Dank voor deze verrassing.

Elisabeth zei

Wat een mooi blog vol info heb je er weer van gemaakt .De muziek heb ik ontzettend van genoten .Cajun muziek kan ik erg waarderen en vaak is de muziek zo vrolijk .Grappig wat een potje kruiden ''op kan leveren ''
Gr Elisabeth

Iris Papilio zei

Geweldige nummers zeg, wat een heen heerlijke warme stem heeft die man.
Mooie info weer!

AnneMarie Winter zei

Een geheugen om jaloers op te zijn. Herken er helaas niets van maar dat hieft ook niet.
Zijn leuke zwijmels en geweldig aan elkaar gepraat.

jokezelf zei

Geweldig deze muziek. Ik was een aantal jaren geleden met mijn lief aan de zuid-oostkust van de VS, waar we o.a. ook Louisiana bezochten en - ik noem maar een paar dwarsstraten - Baton Rouge, New Orleans, Jacksonville en Memphis. Wat een geweldige muziek wordt daar overal gespeeld. Ik ben vooral fan van de wat uptempo songs uit de Cajun traditie, zoals jouw laatste nummer. Dank voor het uitgebreide kijkje in (een deel van) de Cajun keuken.