...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

29 december 2018

181229 - ZOZ - Van boertige fluiten en glazen

Is het wat om met een dansje de feestdagen en de jaarwisseling te markeren? Zelf ben ik geen danser, maar voor de liefhebbers stel ik een bourrée (nl) voor. Wikipedia: "Het woord bourree betekent vrij vertaald boertig. Vele bourrees hebben dan ook een nogal robuust en melodisch en ritmisch eenvoudig thema." Niet te zwaarwichtig dus.
Desalniettemin verwaardigde de grote Johann Sebastian Bach (nl) zich om een stuk als Bourrée in E minor te componeren.

Bourrée; afb. Wikipedia

Albert en Mara hadden in november 2014 al een versie door Jethro Tull (nl) geplaatst, maar die pagina bestaat niet meer, en Albert en Mara zie ik hier ook al een tijdje niet meer; op hun blog alleen nog treinen. Daarom komt 'ie hier nog een keer, gewoon omdat ik het een mooi nummer vind en een mooi voorbeeld dat pop en klassiek elkaar niet persé uitsluiten. Deze versie is echt uit de oude doos: 1969!

Jethro Tull - Bourée (French TV, 1969 'La Joconde'):


Jethro Tull was de naam van een 18e-eeuwse landbouwpionier die de zaaimachine uitgevonden heeft. De fluitist en zanger van de band Jethro Tull, Ian Anderson (nl) is de enige constante factor van de band vanaf het begin.
Hier nog een versie van de Bourrée met violiste Lucia Micarelli (nl) en het Weens Radio Symfonie Orkest, wat weer erg klassiek klinkt. Een live-concert in het Weense Mozartjaar 2006.

Ian Anderson, Lucia Micarelli & Vienna Radio Symphony Orchestra - Bourée:


Dat je dit stuk als solist op cello een magistrale uitvoering kunt geven, bewijst Yo-Yo Ma (nl) !

Yo-Yo Ma - Bach: Cello Suite No. 3 in C Major, Bourrée I and II:


Een Nederlandse bijdrage? Jawel, twee gitaarvirtuozen waarvan ik nog nooit gehoord had. Ze geven aan hun Caldersmith octave and bass guitars uit te proberen in Studio 'Z.o.o.', Almere, The Netherlands, May 24th 2010.
Dit is de info die ik vond over Z.o.o. guitar duo Virtuoso classical guitarists Peter Constant & Marion Schaap

Z.o.o. guitar duo Peter Constant & Marion Schaap - Bach Bourrée in e-minor:


En deze uitvoering heb ik tot het laatst bewaard. Robert Tiso is blijkbaar niet erg beroemd, want Wikipedia kent hem nog niet. Hij bespeelt de Glass Harp (nl), wat mij op zich al een hele kunst lijkt, a) om de glazen te stemmen, en b) om ze te bespelen!

Robert Tiso (glass harp) - Bourée (J.S.Bach) :


We wensen iedereen een prettige jaarwisseling, met of zonder dansje!


Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


6 opmerkingen:

Anoniem zei

Schitterend wat je weer allemaal hebt weten te verzamelen.
Fijne jaarwisseling en een gezond en liefdevol 2019.

MelodyK zei

Prachtige collectie en toch zo divers.... heel bijzonder. ze hebben allemaal iets, kan niet echt zeggen welke ik nou t mooiste vind.

Jascha Donath zei

Geweldig, Ian Anderson heeft er een fan bij. Wat kan die man fluiten zeg!

Iris Papilio zei

Prachtig Gauke, allemaal!
Ik ben dol op cello dus die Yo-Yo Ma vind ik geweldig!
Mooie jaarwisseling!

AnneMarie Winter zei

Muziek om bij weg te zwijmelen. Je weet ik ben een grote Bachfan, boertige muziek of niet het kan mij meestal wel bekoren.
Welke versie nu het mooist is zou ik niet kunnen zeggen.
Voor mij zijn ze allemaal even mooi.
Ik heb genoten van de muziek en de uitleg. Dank ervoor.

jokezelf zei

Wat ontzettend leuk en informatief al die verschillende versies. Ze zijn allemaal prachtig, omdat de melodie gewoon goed geschreven is. Toch blijf ik die van Jethro Tull de mooiste vinden, maar dat komt omdat ik hem in 1969 voor het eerst hoorde en er toen meteen van ondersteboven was. Dank voor deze mooie post.