...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

zaterdag 19 januari 2019

190119 - ZOZ - Van satire en misverstand

Er lijkt een initiatief aan te komen ter bestrijding van anti-semitisme, aangezwengeld door een gelegenheidsduo uit VVD en CU. Nou richt die actie zich helemaal op discriminatie van Joden, maar in feite zijn veel Moslims ook Semieten, dus daar zou ook het discrimineren van Moslims onder moeten vallen. En hoe zit het met huidskleur en geaardheid...?

Randy Newman in 1975 en 2017

Ik ga het deze keer hebben over iemand met een Joodse achtergrond: Randy Newman (nl). Hij zegt, dat in zijn opvoeding een besef van religieuze identiteit geheel afwezig was. Ter illustratie vertelt hij vaak over een incident, dat hij in zijn jeugd meemaakte. Een klasgenootje nodigde hem uit voor een country-dansfeestje, maar haar vader verbood dat en zei tegen Newman dat ze hem nooit had mogen uitnodigen, omdat in die country-club geen Joden werden toegelaten. Hij hing de telefoon op en vroeg aan zijn vader wat een "Jood" was...

Randy Newman's familie omvat veel muzikale mensen, zowel zijn generatie als de generatie van zijn ouders. Voordat hij begon met optreden, was hij op zijn 17e al professioneel songwriter. Hij heeft songs geschreven voor veel bekende artiesten, en later ook heel veel filmmuziek. In al die hoedanigheden is hij vaak genomineerd voor belangrijke awards en heeft er ook veel gekregen. Hij begon zijn loopbaan in 1961 en is nog steeds actief, dus al zo'n 58 jaar!

Randy Newman staat bekend om zijn karakteristieke, niet zo zoetgevooisde zangstem, en om zijn satirische, tot soms sarcastische teksten, die niet door iedereen begrepen worden zoals ze bedoeld zijn. Zo was er grote heibel over zijn song Short People (nl), die opgevat werd als bespotting van mensen van klein postuur, maar waarmee hij zich eigenlijk afzette tegen kortzichtigheid en vooroordelen. Zoals vaker schreef hij het vanuit het gezichtspunt van een bevooroordeelde spreker.

Randy Newman - Short People:


Een song van hem uit 1972, Political Science, lijkt nog steeds actueel. Het is een satire op het Amerikaanse wereldbeeld van toen en dan met name de buitenlandse politiek. De anonieme commentator beschrijft de toestand in de wereld, en stelt voor: "Let’s drop the big one and see what happens." Het lijkt een cynische beschrijving van de indruk die de huidige president wekt… Hij heeft het ook nog steeds op zijn repertoire staan.

Randy Newman - Political Science (Live in London):


Meestal zien we Randy Newman optreden met alleen zijn piano. Een van mijn favoriete songs van hem, Lonely at the Top, voert hij hier uit met orkest. Niet zo vreemd, want hij heeft veel muziek voor orkesten geschreven, vooral fimmuziek. Dit is een optreden in The Hollywood Bowl op 8 december 2018. Ook deze song is satirisch bedoeld.

Randy Newman - Lonely at the Top:


Waar de politieke sympathie van Randy Newman ligt, blijkt uit zijn steun voor de herverkiezing van President Obama in 2012. Hij is absoluut geen fan van de huidige president: hij heeft er een song over geschreven die hij zelf te vulgair vindt. En Putin, halfnaakt op een paard, is ook een satirische song van Newman ten deel gevallen, maar die beide laat ik hier achterwege...Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


8 opmerkingen:

Marja zei

Ik heb toch al weer veel van je geleerd vandaag. Bedankt. Fijn weekend samen.

AnneMarie Winter zei

De eerste 2 songs ken ik nog wel. Had geen idee wat de achtergrond van Randi Newman was.
Knap dat sommige songwriters zo tot de (verrotte) kern kunnen doordringen.

Iris Papilio zei

Het eerste nummer vind ik geweldig, lekker hard meezingen. De satire erachter was mij niet bekend want de tekst vond ik echt niet aardig. Maar dankzij jouw uitleg is het duidelijker. De andere 2 nummers kende ik niet.

Melody zei

Ik denk dat veel mensen niet eens beseffen, laat staan ten volle, wat discriminatie is en wat het aanricht... het gebeurt nl veel meer dan wij ons realiseren ... en tja, ik bevrees dat het nooit iets zal worden dat uit 's werelds vocabulaire zal verdwijnen.

Jouw muziek maakt overigens al deels duidelijk wat ik in de 1e regels beschrijf.

natasja zei

Het is weer een hele studie geweest, Dwarsbongel.
Leuk!

Joanne zei

Ik leer altijd veel van je zwijmels. Leuk! Een uitgebreid logje weer. Dankjewel!

Liefs Joanne

Plato zei

Dat is nog eens goede informatie bij een zanger die iedereen wel een een klein beetje kent maar niemand volgens mij echt goed. Jouw informatie laat een duidelijk licht op hem schijnen en ik neem mij voor om straks eens op You Tube goed (beter) naar hem te gaan luisteren.

Unknown zei

Ik ken het eerste nummer, weer wat geleerd.