...en Niklas "logeert" hier ook. (v/h dwarsbongel.web-log.nl en niklas.web-log.nl)

26 januari 2019

190126 - ZOZ - Van rook en ogen

De inspiratie voor mijn bijdrage vandaag stond in het plaatselijke sufferdje, zoals we hier de "gratis" huis-aan-huis kranten noemen. Boven de column, waar mijn herinnering een songtitel oprispte, staat de titel: "De Roepert", en het onderwerp is deze keer: "Sigaretje?.
De columnist ergert zich aan een lokale politieke partij, die voorgesteld heeft om het roken in bepaalde delen van de stad te verbieden. Hij vraagt zich af wat ons uit die hoek nog meer te wachten staat, want "vorig jaar wilden ze ons al meer groenten en fruit laten eten", waaraan zijn angst werd gekoppeld geen satékroket meer te mogen eten, en "volgend jaar misschien een verbod om je telefoontje te gebruiken".

Heerlijk badinerend allemaal, maar dan komen er bedenkelijke "feiten" uit zijn pen (of toetsenbord):
Het idee valt bij de meeste mensen overigens niet in goede aarde. Tenminste als ik zo de reacties op de social media bekijk.
Ja, op de "social" media zijn het uiteraard de rokers die zich weren: het aantal rokers daalt al jaren gestaag: volgens deze meting ligt het aantal volwassen rokers rond 30%, waarvan de dagelijkse rokers onder de 20% Daarmee voelen de resterenden zich een bedreigde diersoort.
En ja, ik heb zelf ook stevig gerookt, en ik ken alle excuses, ik heb ze zelf ook gebruikt en was daar misschien zelfs wel creatief in. Ik ben er nu ruim 38 jaar af.

De tijd dat het gewoon was om overal te roken, en b.v. een "vaasje" met sigaretten op tafel te zetten als je visite had, is verleden tijd, ten onder gegaan aan voortschrijdend inzicht. De columnist vervolgt:
Ik snap dat wel, niet alleen omdat ik zelf ook wel eens een sigaret op steek. Maar vooral omdat het toch ergens als een inmenging in het persoonlijke leven voelt.
Aha, dus als je ergens in de openbare ruimte niet mag roken, is dat een inmenging in het persoonlijke leven, maar als je iemand dwingt mee te roken is dat geen aanslag op diens persoonlijk leven? Uiterst merkwaardige "logica"…! En hij gaat nog even door:
Als ik op een terras ga zitten waar een asbak staat, dan mag ik daar dus roken van de uitbater. Ik snap wel dat er mensen zijn die dat niet prettig vonden maar moet ik dan de sigaret uitdrukken? Of moeten de niet-rokers dan op een andere plek gaan zitten?
Conclusie volgens deze redenering kan dus alleen zijn: degene die anderen lastig valt door met zijn rook de lucht te vervuilen treft geen blaam, mensen die er last van hebben, moeten maar "ergens anders gaan zitten". Tja, sociaal…? En dan heb ik het nog niet over mensen met longproblemen, die zodoende daar niet terecht kunnen.
Dan weet ik er nog wel een: ga ik met een waterpistool rond zitten spuiten op dat terras, en wie daar last van heeft, gaat maar ergens anders zitten!

afbeelding: bol.com

Maar nu even terug naar de aanleiding van die tirade. Wat schrijft die partij daar zelf over: De partij denkt vooral aan zorginstellingen, scholen, sportterreinen en hun omgeving". Is het zo raar om op die plekken een rookverbod in te stellen? Op veel van dergelijke locaties is het al lang gebeurd, op initiatief van de instellingen en verenigingen zelf!
Je zou dus kunnen zeggen dat die partij die situatie bevestigd wil zien, en dat die Roepert ver achter de feiten aan loopt...

Bij welke song ik zodoende terechtkwam? Ook weer eentje waarvan ik nooit eerder de tekst gelezen had, en die daarom nu een andere indruk achterlaat; niet meer de associatie met prikkende ogen en de geur van sigarettenrook, en ietwat filosofisch zelfs: Smoke Gets In Your Eyes (nl). Een song die in 1933 geschreven werd voor een musical, meer info via de links. Ook weer een song waar ontzettend veel cover-versies van zijn.
Eerst maar even de tekst, met simplistische vertaling.

Smoke Gets In Your Eyes ©Jerome Kern / Otto Harbach

Baby,Liefje,
They asked me how I knewZe vroegen me hoe ik wist
My true love was trueDat mijn ware liefde echt was
I of course replied,Ik antwoordde natuurlijk,
"Something here inside"Hier van binnen is iets
Cannot be denied"dat ik niet kan ontkennen "
  
They said someday you'll findZe zeiden dat je ooit zult zien
All who love are blindDat alle verliefden blind zijn
When your heart's on fireAls je hart in brand staat
You must realizeMoet je je realiseren
Smoke gets in your eyesDat je rook in je ogen krijgt
  
So I chaffed them and I gaily laughedDus ik schertste en lachte vrolijk
To think they could doubt my loveHoe ze mijn liefde konden betwijfelen
Yet today, my love has flown awayMaar nu is mijn liefde weggevlogen
I am without my loveIk ben zonder mijn liefde
  
Now laughing friends derideNu lachen vrienden spottend
Tears I cannot hideTranen die ik niet kan verbergen
So I smile and say,Dus ik glimlach en zeg,
"When a lovely flame dies,"Als een mooie vlam dooft,
Smoke gets in your eyes"Krijg je rook in je ogen"

Deze song werd voor het eerst opgenomen (78-toeren single!) met zangeres Gertrude Niesen en het orkest van Ray Sinatra, een neef van Frank Sinatra.

Gertrude Niesen - Smoke Gets In Your Eyes (1st Recording, 1933):


Een bijzonder verhaal bij een instrumentale versie: Glenn Miller (nl) nam het nummer op in 1944, maar door zijn overlijden later dat jaar werd de opname pas in 1995 uitgebracht. Hij was ter voorbreiding van een optreden voor de Amerikaanse troepen onderweg toen zijn kleine vliegtuig in slecht weer verdween boven Het Kanaal.

Glenn Miller - Smoke Gets in Your Eyes:


De wereldwijd bekendste versie is waarschijnlijk die van The Platters (nl), uit 1958.

The Platters - Smoke Gets In Your Eyes:


Heel anders klinkt de versie van Jerry Garcia (nl), die we vooral kennen van de band Grateful Dead (nl), waarvan hij alle 30 jaren lid was. Ik ontdekte hem via The New Riders of the Purple Sage.

Jerry Garcia - Smoke Gets In Your Eyes:


O, ik zou nog zóveel mooie versie willen plaatsen, maar ik laat het bij links naar die van Judy Garland (nl): Judy Garland - Smoke Gets In Your Eyes en Nat King Cole (nl): Nat King Cole - Smoke Get's In Your Eyes.
En natuurlijk nog een instrumentale, met die heerlijke saxofoon van Coleman Hawkins (nl): Coleman Hawkins – Smoke Gets in Your Eyes...


Wie mee wil doen met (of luisteren/kijken/lezen bij andere deelnemers) ZOZ: Zwijmelen op Zaterdag, vindt de links bij Trees.
Afleveringen t/m ZOZ260 vind je bij Marja.


7 opmerkingen:

MelodyK zei

Tja ... deze discussie zal nooit een einde kennen...

Ik denk dat die weerstand met excuses die door rokers gebruikt worden (daar ben ik zelf ook eentje van) juist omdat ze zich zo paria voelen... over en weer een beetje begrip en fatsoensnormen hanteren brengt ons een heel eind, helaas ontbreken die normen bij meer mensen dan het aantal rokers groot is.

Dat het aantal rokers daalt is trouwens een fabeltje... voor "Volk en Vaderland" promoot men overal dat roken ongezond is etc waarbij Vadertje Staat het meest schijnheilige vingertje ooit opsteekt want in wezen willen zij helemaal niet dat rokers stoppen, integendeel, het vult immers zo lekker hun eigen zakken


Je muziek is onbetwistbaar leuk ;-)

FIjn weekend

Happy Hulk zei

Auto's roken ook.
Schoorstenen ook.
En we stoppen niet met auto rijden.
En we stoppen niet met huizen verwarmen.
Ik ben wel gestopt met sigaretten roken en ook met shag en met sigaren.

"Als de rook om je hoofd is verdwenen!"

AnneMarie Winter zei

Wat veel heb je er gevonden, die van de Platters ken ik toevallig goed. Wel erg oud hoor.
Roken, de hele familie is ermee gestopt en van de vrienden rookt ook niemand.
Het blijft een punt van discussie.

Anoniem zei

Prachtig nummer. Leuk om de tekst nu eens te lezen en te zien dat het niets met het roken te maken heeft. Ik prefereer de uitvoering van de Platters. En mensen, wat ben ik blij dat ik niet meer rook. Gelukkig heb ik ook geen waterpistool.
Fijn weekend.

Iris Papilio zei

Prachtige uitvoering van dit oude nummer. Ik ga ook voor de Platters. Gewoon de bekendste denk ik.
Ik heb in totaal 14 jaar gerookt maar nooit meer dan 4 pakjes van 25 sigaretten per dag. Ben er dus al bijna 39 jaar vanaf. Leuke weetjes Gauke! Dankjewel!

Elisabeth zei

Tja de eindeloze discussie over roken .Zelf heel jong begonnen en zo'n 30 jaar gerookt en nu inmiddels zo'n 24 jaar niet meer .Lukte zonder probleem van 30/40 per dag naar niets .Nog altijd vind ik de geur zo lekker ruiken als iemand een nieuwe sigaret opsteekt en zonder zelf de drang te hebben om te roken .Leef en laat leven zeg ik want ik hoor vaak dat heel veel ex rokers het ergste zijn ,onbegrijpelijk ! Gun de rokers gewoon hun sigaretje zeg ik maar zo Ik vind die van The Platters goed maar ook de laatste erg leuk om te luisteren .Ik lees de reactie van Trees maar ze is volgens mij in de war want 100 sigaretten per dag lijkt me wel erg veel haha
Gr Elisabeth

Joanne zei

Ik heb nooit gerookt. Mijn vader wel. Zware shag. Hij was 55 toen hij longkanker kreeg en overleed. Het staat nog op mijn netvlies.
Ik heb astma en heel veel last van rook. Mensen begrijpen het niet. En ik leg het niet meer uit. De discussie zal altijd wel blijven. Men roept: "Dan ga ik toch 10 jaar eerder dood?" Maar als dat ook daadwerkelijk gebeurd piept men wel anders.

Toepasselijke nummers. Ik heb er van genoten!

Liefs Joanne